Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Életveszélyes is lehet: összevissza szedjük gyógyszereinket

A magyar betegek jelentős része nem szedi úgy a gyógyszerét, hogy azok ki tudják fejteni a tőlük elvárt hatást.
A karácsonyi időszakban és a nyári szabadságolások idején Magyarországon is megfigyelhető a "gyógyszerszabadság", amikor egy beteg szándékosan hagy ki hosszabb-rövidebb időt a gyógyszerszedésben. Sokan a vitaminokat és az immunerősítőket rendkívül pontosan vásárolják, míg a krónikus betegségekre való gyógyszert csak időszakosan - derül ki egy friss kutatásából - írta a Pénzcentrum.hu.

A további részletekért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

 • 15. 4Angel 2011. május 22. 14:19
  „Mert nem tudják kiváltani a gyógyszereket , az emberek azért szedik össze vissza !!! Ébresztő”
 • 14. Besenyő_Pistabácsi 2011. május 16. 07:10
  „Na én ezért nem szedem őket! 10 évvel ezelőtt szám szerint 10 félét szedtem, ma már egyet sem, most sem érzem se rosszabbul sem jobban magam!”
 • 13. Hair 2011. május 16. 03:32
  „Na,majd januártól!!
  Azt találták ki,mint már beharangozták,hogy ha 2-3 héten belül nem javul a beteg állapota a felírt gyógyszeres terápia után,az csaló,nem szedi a gyógyszert,így az ellátása sem lesz indokolt(drágábban kapja a gyógyszert,lehet még az orvosi ellátásért is pénzt kérnek tőle)! Ezt hangoztatták a tüdő betegekre,stb. akkor a szívbeteg,ha nem javul a koszorúér szűkülete,pusztuljon el,igaz kedves eü.miniszter? Tudjuk már jó régen,hogy az egészségesebb Magyarországért programot úgy akarják elérni,hogy hulljon a betege,és már csak az egészséges marad,de ,hogy ezt szándékos emberöléssel akarják elérni,ez aztán a pofátlanság!! Akkor annak a betegnek akit nem látnak el,utalja vissza a tb.az eddig befizetett pénzét kamatos kamatokkal,és majd ellátja magát a beteg,fizeti zsebből az orvost,de,hogy még fizeti a tb.+ még drágábban adják neki az ellátást,ez az igazi lenyúlás!”
 • 12. Nórikám 2011. május 15. 22:35
  „Én az orvos által felírt gyógyszertől majd nem meg haltam! Közöltem, hogy szívbeteg vagyok, ennek ellenére olyan gyógyszert írt föl ami visszatartja a vizet. 3 nap alatt majd meg fulladtam, feldagadtam, iszonyú volt, azonnal abba hagytam. Nem vagyok gyógyszer szedő, ezt sem akartam kiváltani, de patikában rábeszéltek, hogy ha ezt írták fel, komolyan kell venni. Még szerencse, hogy csak az egyik dobozzal váltottam ki. Ja, és gyógyteával meggyógyítottam magam. Mellékhatás nélkül.!”
 • 11. utazó81 2011. május 15. 21:51
  „Már a Zembereknek gyógyszerre sem telik.Nagyon sokan nem tudják kiváltani.”
 • 10. macs 2011. május 15. 21:25
  „Olvasom az eredeti cikket és nem értem:
  "Az egyik ilyen jellemző "gyógyszer-szabadságolási" idény a karácsony és szilveszter időszaka, amikor a krónikus gyógyszerek szedését többen felfüggesztik, akár egy-két hónapra is. A másik szezonális "gyógyszerszabadság" időszaka a nyár. Ilyenkor a pihenés és ellazulás a gyógyszerszedésbeli kötelezettségektől való megszabadulást is jelenti sokaknak."
  "az egyszerre több gyógyszert szedők csak az egyik készítményt szedik pontosan és rendszeresen, a másikat pedig csak időszakonként, akár hónapokat is kihagyva.
  "a vitamint vagy az immunerősítőt rendkívül pontosan időzítve vásárolja és szedi egy beteg, míg a krónikus betegségre való gyógyszerét csak időszakonként. Csupán felét, harmadát veszi be annak, mint amennyit szednie kellene az előnyös hatás elérése érdekében."
  Nem szedi be a gyógyszert, nem érzi a hiányát, nincs rosszul?
  " a beteg tartósan szed több gyógyszert a krónikus betegségeire, majd az egyik hónapban egy másik hatóanyagú gyógyszert vásárol az eredetileg használt helyett. Később visszaáll a régi gyógyszerére, és azt vásárolja rendszeresen tovább."
  A tartósan szedett gyógyszereket nem orvos irja fel? Az nem lehetséges, hogy pénzügyi problémák miatt vált?
  " Tipikus minta, amikor egyetlen év alatt egy három-négy gyógyszert tartalmazó kezelés lépésről lépésre teljesen lecserélődik,"
  Tételezzük fel orvos irja fel a gyógyszert, de a kféle rendelkezések miatt ő is kisérletezik. Sikertlenség esetén újra meg újra nekifutnak.
  Ezek után a beteg a hibás?”
 • 9. info 2011. május 15. 20:45
  „1-2. nem is erről szól a cikk”
 • 8. queenmargareth 2011. május 15. 19:18
  „Mellesleg a sok "immunerősítő" összekutyult hülyeség károsabb, mintha semmit sem szednek. Már a kismamáknak is mondja néhány jobb indulatú orvos:felejtsék el a sok reklámozott maszlagot.
  Beszedik a sok "immunerősítőt" a szervezet hozzászokik aztán egy hétköznapi megfázás is ágynak dönti.”
 • 7. queenmargareth 2011. május 15. 19:02
  „2. igazságkereső 2011.05.15. 16:47
  Már nem simán megyeinek hívják és kihelyezett rendeltségek is vannak:)PL: Csongrád megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Ig-a:Hódmezővásárhely v. Szeged v. kispista, mindegy csak üljenek ott.
  Amúgy elhiszem, hogy "nem tudják kiszámolni", mert fogalmuk sincs, mi történt itt 21 év alatt...
  Még a szolgálati időt sem tudták kiszámolni, miközben én hivatalosat kértem, gyakorlatilag minden beadott EREDETI-ez fontos:)alapján 20 perc alatt kiszámítható, mert mellé még kitöltöttem a 8 oldalas kérdőívet. Egyszerűen, 19-20 éves tudatlanok ülnek az ilyen helyeken.”
 • 6. zest 2011. május 15. 18:26
  „jaaa.... és mondjuk egy ilyen vagy hasonló site-on
  http://www.drugs.com/drug-interactions/aspirin.html
  még a gyógyszer kiváltása előtt le lehet ellenőrizni a ´dokit´ is meg a gyógyszert is (mellékhatások stb)”
 • 5. zest 2011. május 15. 18:07
  „"Sokan a vitaminokat és az immunerősítőket rendkívül pontosan vásárolják, míg a krónikus betegségekre való gyógyszert csak időszakosan"

  Lehet, hogy jobban is járnak azok akik vitaminra és immunerősítőkre költik a pénzüket, nem pedig évekig szedik a koleszterin csökkentő, vérnyomás csökkentő stb féle gyógyszereket, amelyek csak a veséjüket és májukat teszi tönkre .... feltéve ha nem valami szintetikus - vitamin félét - marhaságra beszélik rá...”
 • 4. klj_54 2011. május 15. 18:00
  „2. igazságkereső 2011.05.15. 16:47
  Lehet, hogy az újszegedi banda nevét rosszul írtam, de e NYUFI részére írt levélre még érdemi választ nem kaptam:(
  Postacímük:
  1139 Bp. Váci ut 73 Pf:1820
  Még a te kedvedért sem vagyok hajlandó hazudni!
  Úgyhogy igazságkeresőkém olyan kevésnek találtattál mint erdőtűzben a vizipisztoly!”
 • 3. macs 2011. május 15. 16:58
  „Ez tényleg érdekes kijelentés. Az egyik ismerősömnek felírtak több gyógyszert és közülük az egyik összeakadt a krónikus betegségére szedett orvossággal. Egy orvos irta fel az összeset, tehát tudta mit csinál. Iszonyú rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá és majd 3 hetet volt kórházba. A kiváltott gyógyszert ezek után visszavitte a patikába, mert veszélyes hulladék, nem dobható a szemétbe.
  Vagy másik. Az orvos felirt egy gyógyszert, amitől nem hogy javult volna, rosszabbodott az állapotom. Visszamentem, másikat kaptam és láss csodát meggyógyultam. Az elsőt ezek után nem szedtem be.
  Egyébként ez a cikk nem annak igazolására irodott, miszerint indokolt a gyógyszerkassza kurtítása?”
 • 2. igazságkereső 2011. május 15. 16:47
  „#1. klj_54 2011.05.15. 16:43 Elhiszem Neled, hogy az OEP képtelen kiszámolni a nyugdíjadat, annál is inkább mert a nyugdíjkiszámítást nem az OEP, hanem a megyei Nyugdíjbiztosító Igazgatóságok végzik. Tájékozódj, mielőtt balgaságot írsz!”
 • 1. klj_54 2011. május 15. 16:43
  „Biztosan így van!
  De van az éremnek egy másik oldala!
  Kiváltottam egy doboz gyógyszert, 10.700 Forintért. A harmadik napom olyan gondjaim támadtak, mely miatt azonnal abba kellett hagynom a szedését, orvosi utasításra!
  De a gyógyszert kifizettem és nem maradt már pénzem a másikat kiváltani!
  Tudom, ez az én magánügyem.
  De az meg az OEP-é, hogy 2010.10.01 óta képtelenek voltak a nyugdíjamat kiszámolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trichet: nincs euróválság

Hétvégi nyilatkozataiban az Európai Központi Bank elnöke visszautasította, hogy néhány tagállam… Tovább olvasom