Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Elhagyja a terepet a Raiffeisen Bank

2007-ben adták át a felújított Reök-palotát. A páratlan műemlék épület földszintjére a Raiffeisen Bank is beköltözött, nemrégiben azonban bezárt a fiók.
A Raiffeisen Bankot a Reök-palota 2007-es átadása után sokan kakukktojásnak tartották az állami és önkormányzati pénzen kulturális célokra felújított szegedi művészetek palotájában.

Rantal János építész, a palota tervezője már akkor kifejtette: a pénzintézet helyére a ruhatár kívánkozott volna egy emléktárgyüzlettel, ehelyett ma a pincébe kell levinni a kabátokat. Most is azt vallja: a földszint ideális helye lenne a szabadtéri igazgatóságának is, amely a második emeletre volt kénytelen költözni. Úgy gondolja, hogy a Raiffeisen – hiszen mindig is támogatta a kultúrát – visszaadhatná a városnak a helyiséget.

Mit tervez a pénzintézet? „A Raiffeisen a szegedi REÖK művészeti központban található 260 négyzetméteres bankfiókjának bérleti jogát értékesíteni kívánja – közölte lapunk érdeklődésére a pénzintézet. – A REÖK kulturális tömb vezetőségével ezzel kapcsolatban már lezajlott egy első körös egyeztetés."

Előzmények

A Reök-palota tulajdonosa a város, benne kapott helyet a REÖK – Regionális Összművészeti Központ –, az épület kezelője a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. A palota földszintjén még a felújítás előtt, 2005-ben vett 2020-ig szóló bérleti jogot a T+T Kft. Ezt a céget vásárolta meg bérleti joggal együtt a Raiffeisen 2006-ban.

Bátyai Edina fesztiváligazgató elmondta, tárgyaltak a Raiffeisennel, hiszen a bank már ki is írta a pályázatot a bérleti jog értékesítésére. Pénz híján azonban csak azt tudták felajánlani, hogy a bérleti jogért cserébe felsorolják a Raiffeisent a támogatóik között, és kommunikációs szolgáltatást nyújtanak. Hozzátette: remélik, hogy nem „profilidegen" cég költözik a bankfiók helyére, könyvesboltnak például örülnének. „Sajnos csak gyenge érdekérvényesítésre van lehetőségünk" – fogalmazott a fesztiváligazgató.

A bank által fizetett bérleti díj a szabadtérihez kerül, s nem az IKV-hoz, az összeg hozzájárul a palota fenntartási költségeihez. Kiderült: a Raiffeisen mindaddig fizeti a bérleti díjat, amíg nem talál vevőt. Ennek összege éves szinten 5 millió forint.

Solymos László várospolitikai alpolgármester két évvel ezelőtt azt nyilatkozta lapunknak, hogy a helyzetet örökölte a város. Amikor a kulturális minisztériumhoz beadták a pályázatot a palota rekonstrukciójára – ezen 300 millió forintot nyertek –, tudomásul kellett venniük, hogy a főbejárattól jobbra eső négyzetméterek bérleti joga már elkelt.

Olvasóink írták

 • 12. tarkan 2009. november 12. 20:20
  „9_es Nagyon érintett vagy te bank ügyekben is,nemlehet hogy neked kellene pályáznod a helységre,banki tapasztalatod már van ,és nyilván pontos gazdasági mutatóid is a kiállitásokról rendezvényekről,biztos tisztában vagy a nyereségről is mint minden kulturális hely ez is az lehet,nyiss ott talán egy tanácsadói irodát,vagy még egy müvészeti központot,ahová meghivhatod mondjuk a Fókuszt is bizonyára ismered őket(..is)és a soha sem hallott művészlelkeket::))))Egy tanácsot én is adnék ha nem gond,ne higyj mindent el amit hivatalosan közölnek véled,vagy netán ott dolgozó vagy,és véded a mundért???::)))”
 • 11. tarkan 2009. november 12. 20:05
  „Ful......Gondolom a szereposztásokat "megillető"kiadások is ott szerepelnek"dirikém"olyan részletességel ahogy azt egy nyilvános lapon szokták prolongálni:::)))Okoska::::::)))))”
 • 10. CID 2009. november 12. 19:50
  „260 négyzetméterért a belvárosban, évi 5 millió, az nagyon baráti. "viszonteladók" negyedakkora alapterületért lazán elkérnek havi 700-800 ezret. Más kérdés, ha a szabadtéri saját tevékenységi körében hasznosítja a helyet, a büdös életben nem fog onnan kitermelni évi 5 millát.”
 • 9. Ful 2009. november 12. 19:24
  „kutyuka!
  Pont így jártam én is. Ráadásul az összes banknál.
  Megtudtam, hogy attól, hogy egy magyarországi bank neve és tulajdonosa ugyan az, mint az osztrák vagy német banknak, attól még nincs közük egymáshoz.
  Egyszerűbb kint nyitni számlát. A határ mentén 8 vagy 10 olyan bank van, ahol magyar nyelvű ügyintézés is van. Elég egy útlevél és egy lakcímkártya (lehet magyarországi is).”
 • 8. Ful 2009. november 12. 19:19
  „Tarkan!
  A szabadtéri és a reök bevételeit megtalálod a neten.
  Úgy ahogy az aktuális előadások és kiállítások programját is.
  Kár butaságokat írogatni, inkább pályázd meg a bérlést, ha van ötleted!!!”
 • 7. kutyuka 2009. november 12. 19:12
  „Eb is azt mondom,hogy kamus egy bank.
  Par evvel ezelott nyitottm naluk szamlat,ami azert kellett,hogy a kulfoldi tartozkodasom alatt legyen GBP alapu bankszamlam.
  Ami a lenyeg lett volna,hogy ez a szamla Uk-bol is elerheto legyen. En ezt mind elmondtam az akkor nonek,aki ezt intezte,mondta tud ajanlani egy nagyon jot. Na vegulis lett szamla nyitva,fizetni tudtam vele Uk-ban csak eppen penzt nem tudtam rarakni!
  Hazajottem lezartam az egeszet,mikoris a vege,hogy lezarhassam,persze fizetni kellett majd 10 fontot! de mivel nem volt kerek az osszeg es nekik nem volt apropenzuk,igy a visszajarot persze nem adtak vissza(ez nem olyan sok,de akkor is)!”
 • 6. tarkan 2009. november 12. 19:01
  „Nem is beszélve arról,hogy milliós üzletek ezek és jócskán benne van itt az önkormányzat is a szabadtéri is és a Reök igazgatás is...ez igy globál a kész átverés show::)))A mediterrán féle felállás sem semmi,dehát kit érdekel ez???A Reökbe csak a "speckó"réteg jár hisz a kortárs művészet nem igazán jut el mindenkihez ez még akkor is igy van ha néha Kogart,vagy Chagall tárlat van a palettán,tehát veszteség veszteség hátán,és ezt csak a szezon (Szabadtéri játékok)tudják valamennyire kikalapálni,kicsit sok az urizálásból,és itt csak egy mellékzönge a bank távozása,biztos megvan már a befutó...és nem lepődnék meg azon ha beillene ebbe a stilusba....”
 • 5. tintasbarns 2009. november 12. 18:59
  „Az önkormányzat vezetői börtöbe kellene zárni. Ebben a legnagyobb ludas Solymos László és Botka csapata azaz az MSZP vezetés. Szégyen ami szegeden tőrténi megy a szoci mutyi a sport pálya ügy zzeviép ügy ürdő ügy és még sorolhatnánk tovább. De a választás után ezek az emberek felelni fognak a vagyon vesztésért.”
 • 4. Franziee 2009. november 12. 18:40
  „jó sz@r sz.em.ét, g@eci bank... a hitelemet átlagban 10 százalék extra kamattal megfejelték, a 7-ik oldal egy kis részébe hivatkozva- takarodjanak haza az annyuk országába sz.em.etek!!!!”
 • 3. Logaritmus 2009. november 12. 18:20
  „A Raiffeisen már megcsinálta a pénzét Magyarországon, jövőre kivonulnak a piacról. Pedig jó kis bank, sajnálom, az OTP ezerszer jobban megérdemelné, hogy máshol dolgozzon tovább.”
 • 2. kekeczke 2009. november 12. 18:07
  „szexuális kellékbolt esetleg ? ? ?”
 • 1. igazságkereső 2009. november 12. 17:49
  „Mehetne ezzel együtt az országból is a vezérigazgatója is! Milyen megnyilatkozása volt a közel-múltban, amikor az etikai kódex aláírásól készítettek vele interjút.Ritka egy "kivételes"ember, ilyenekre itt nincs szükség Magyarországon! Távozhat a "csomagjaival" együtt, senki nem fogja megsiratni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csönd van a Rigó utcában

A nagykereskedelmi raktár két hónapja kiköltözött a volt szegedi kábelgyár Rigó utcai területéről. Tovább olvasom