Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Elhasalt a Quaestor is

Szeged - Elkeseredettek, ugyanakkor bizakodók azok az ügyfelek, akik tegnap bejutottak a Quaestor szegedi fiókjába. Pénzt nem kaptak, csak információt. Az MNB kedden részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét.
– Négy hónapra zárolták a ki- és befizetéseket, mivel nincsenek likvid pénzek, a cég befektetései nehezen mobilizálható ingatlanokban, kötvényekben vannak. Nem a Quaestorral van baj, hanem az a probléma, hogy a Buda-Cash-botrány miatt az emberek hirtelen más cégeknél is a pénzükhöz szerettek volna jutni – ezt a tájékoztatást kapták a szegedi Quaestornál a népek.

A tegnap reggel 9 órai nyitáskor mindenki bezúdult a szegedi, Tisza Lajos körúti fiókba, az emberek egymás szavába vágva kérdezgették, mire számítsanak. Az egyik ügyfél tanácsára az ügyintéző egy asztalra állt fel és mondta el, mi a helyzet. Amikor pedig látták, hogy nem jutnak a pénzükhöz, egyenként szállingóztak kifelé.

A nyitástól körülbelül háromnegyed 10-ig két rendőr is a fiók előtt ácsorgott, majd elmentek.

– Tiszta ideg vagyok, a jövő héten kezdik a gyerekeim a házépítést, most kellene fizetni az első részletet. Gondolhatja, hogy nem kis pénzről van szó – mondta egy asszony az utcán, aki az unokájára vigyázott, amíg a menye bent volt az ügyfélszolgálaton. – Azt mondták, nincs semmi baj. Még mindig bízom is bennük, 20 éve vagyok az ügyfelük. Állítólag minden brókerirodát megrohantak az emberek, ezért 4 hónap a zárolás ideje.

– Megpróbálnak pénzt szerezni, ezt is mondták – jött ki egy férfi egy újabb hírrel. Neki kötvényekben van a pénze. – Sajnos nem adnak ki még 100 ezret sem készpénzben.


A Quaestort is megrohanták az emberek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Arról nem beszéltek az emberek, mekkora összeget hagytak a Quaestornál, de érzékeltük: fejenként több mint 6 millió forintot. Az összeghatár azért fontos, mert a Beva, a Befektető-védelmi Alap fejenként legfeljebb 20 ezer euró összeghatárig fizet kártalanítást. A kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig 100 százalék, efelett 6 millióig 90 százalék.

Tegnap késő délután azonban kiderült az, amire az emberek nem gondolhattak: a kibocsátói kockázatra nem terjed ki a Beva biztosítása, vagyis a Quaestor Hrurira Kft. csődjére tekintettel a Beva nem fizet kártérítést a társaság által kibocsátott kötvények tulajdonosainak. A Quaestor ráadásul nem is tagja a Bevának.

Az MNB a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél hétfőn indított vizsgálata során észlelt szabálytalanságokat, emiatt részlegesen felfüggesztette a cég tevékenységi engedélyét. – Nemcsak a Buda-Cashnél és a Hungáriánál, hanem a Quaestornál is adatokat hamisíthattak az MNB gyanúja szerint – mondta tegnap Windisch László a parlament gazdasági bizottságának ülésén. A jegybank alelnöke arról is beszélt, hogy a Quaestornál is az informatikai rendszereket hamisíthatták meg. Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a brókercéghez.

A Quaestor hétfő este kiadott közleménye Windisch szerint nem bontotta ki az igazság minden részletét. A jegybank úgy véli, a Quaestornál engedély nélkül 150 milliárd forintos kötvényt bocsáthattak ki az engedéllyel szerzett 60 milliárdon felül.

A Quaestor azt írta a tegnap, hogy a Buda-Cash-botrány eladási hullámot okozott az értékpapírpiacon. Pánik alakult ki, az ügyfelek megrohamozták a céget, a Quaestor pedig hirtelen nem tudta a kifizetéshez szükséges pénzt előteremteni. „Az ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges" – olvasható a közleményben. Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta az MNB illetékes vezetőjét arról is, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvénykibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. csődvédelembe menekült. „Cégcsoportunknak van vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat" – írták.

Kass szálló

A Quaestor csoport egyik cége, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Quaestor Invest Kft. 1994-ben vásárolta meg a szegedi Kass Szálló épületét. 2008-ban bejelentették: uniós támogatással, mintegy 2 milliárd forintból 4 csillagos szállóként újítják fel a patinás hotelt. A munkálatok nem kezdődtek el, így végül az uniós forrást sem vették igénybe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázból és áramból is több fogyott idén télen

Mind gázból, mind áramból több fogyott a mostani télen, mint tavaly. Tovább olvasom