Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

ELI: februárban alapkőletétel

Szeged - Kiemelt gazdasági övezet lehet a térség az ELI-nek és a tudományos parknak köszönhetően, jelentették be pénteken Szegeden, a kamara gazdasági évnyitóján. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke lassú javulást lát a magyar gazdaságban.
– Februárban lerakják az ELI, a szegedi lézerközpont alapkövét, a teljes beruházást 2017-ben fejezik be – mondta pénteken Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) gazdasági évnyitóján B. Nagy László kormánymegbízott, az EU tudományos nagyberuházásért felelős kormánybiztos. Az országgyűlési képviselő hozzátette: hamarosan kihirdetik a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat eredményét. Az ELI több mint 60 milliárd forintból valósul meg, az összeg 85 százaléka uniós támogatás. Az első ütem, maga az épület és a technológia már 2015-ben elkészül, 2016-tól a kutatások is elkezdődhetnek.

Mint ismert, az ELI a volt szegedi szovjet laktanya területén épül fel, a 100 hektáros területből 13 hektárt foglal el. Körülötte mintegy 70 hektáron Science Park jön létre szintén 60 milliárd forint körüli összegből, amelybe a kutatási eredményeket hasznosító cégek költözhetnek. Ez lesz az ország egyik legnagyobb fejlesztési területe. – Az ELI független a tudományos parktól, önálló életet él mint más országokkal közös európai fejlesztési projekt és mint kiemelt kormányzati beruházás – hangsúlyozta a kormánymegbízott. De ugyanilyen kiemelt kormányzati beruházás a Science Park is. Az ELI és a tudományos park együtt több ezer munkahelyet teremthet. A szegedi, a vásárhelyi, a megyei önkormányzat, a kormányhivatal, valamint az egyetem kezdeményezte a kormánynál, hogy a térséget nyilvánítsák kiemelt gazdasági övezetté. Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke a megye gazdasági helyzetét is elemző előadásában a térség Mercedes-projektjének nevezte az ELI-t.


Trendforduló


– Magyarországon a növekedési kilátások javultak, akárcsak egész Európában – mondta előadásában Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke a kamara gazdasági évnyitóján. Leszögezte, strukturális probléma, hogy a régióban 4 éve nálunk valósul meg a legkevesebb beruházás, és a legalacsonyabb a hitelezési aktivitás. Gazdasági növekedésben régiós sereghajtók vagyunk. 2013-ban azonban a mi pozícióink is javultak: olcsóbb lett az államháztartás finanszírozása, és már „megjelent a bizalom". Kovács Árpád szerint 2014-re megfordult a trend, de számos kockázat maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3,5 milliárdos áfacsalás cukorral és étolajjal

Pénzt, ingatlant és teherautókat foglalt le a NAV. A szlovák adóhatóság is vizsgálódik. Tovább olvasom