Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Elindult a pénztárak nyugdíjkalkulátora

A nyugdíj ügye az egyik legfontosabb pénzügyi kérdés mindenki életében, amelyről a jogszabályváltozás miatt 3 millió aktív állampolgárnak kell rövid időn belül döntést hoznia - mutat rá a közlemény.
Közös nyugdíjpénztári tájékoztató kampányt indított az ING, az AXA, az AEGON, és az Allianz. A www.tajekozodjon.com honlapon elérhető nyugdíjpénztári kalkulátor segítségével mindenki ki tudja számolni, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradás vagy az állami rendszerbe visszalépés éri meg jobban számára. Megtudhatja azt is, hogy a korábbi vegyes rendszerben mekkora lett volna a nyugdíja - közölte a négy pénzügyi csoport csütörtökön az MTI-vel.

Az Országgyűlés 2010. december 13-án fogadta el a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi CLIV. törvényt. Ennek értelmében minden magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig döntenie kell arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagja kíván lenni a jövőben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek irodáiban. Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya a pénztárnál, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba.

A nyugdíj ügye az egyik legfontosabb pénzügyi kérdés mindenki életében, amelyről a jogszabályváltozás miatt 3 millió aktív állampolgárnak kell rövid időn belül döntést hoznia - mutat rá a közlemény. Ehhez kíván segítséget nyújtani a négy pénzügyi csoport által január 12-én elindított tájékoztató kampány, amelynek részeként nemcsak felhívják együttesen több mint 1,8 millió ügyfelük figyelmét a január végével várható változásokra, de egy közös információs honlapot is létrehoztak. A weblapon közérthető és részletes leírás található az új nyugdíjtörvény fontosabb pontjairól, s választ adnak a leggyakrabban feltett kérdésekre is.

A nyugdíjszámító kalkulátor 15 kérdés megválaszolása után egyedileg mutatja meg, hogy mekkora összegű nyugdíjra lehet számítani az idei szabályok alapján az állami és a magánnyugdíjrendszerben, valamint azt is, hogy mekkora lett volna a nyugdíj összege a 2010-es szabályok alapján a vegyes (állami és tőkefedezeti) rendszerben. A számításoknál egyaránt figyelembe vették az inflációs előrejelzéseket, az országos átlagbér, a minimálbér, a járulékplafon, a nyugdíjminimum, a valorizációs szorzók várható emelkedését, a foglalkoztatási arány kormány által prognosztizált javulását. A program a demográfiai negatív hatás, illetve a várható aktív munkavállalói arány kedvező változásának eredményeként az eltartottság fokozatos, lassú romlásával számol.
A tájékoztató kampány finanszírozását négy pénzügyi csoport vállalta magára azzal a céllal, hogy minden magánpénztári tag számára általános tájékoztatást és támpontokat adjanak a döntéshez. Hangsúlyozzák azonban, hogy a számlaegyenlegre vonatkozó egyedi kérdésekkel kapcsolatban célszerű szakavatott segítséget igénybe venni, ezért azt javasolják: egyedi kérdéseivel mindenki forduljon számlavezető pénztárához - áll a közleményben.

A www.tajekozodjon.com oldalon közzétett információk szerint a szabályozás jelenleg ismert elemei alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok döntő többségének az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés az ésszerűbb választás. Érdemes azonban megfontolniuk a maradást a minél több szolgálati idővel rendelkező munkavállalóknak, akiknek már jelentős nyugdíjpénztári megtakarításuk halmozódott fel az egyéni számlájukon; akiknek fontos megtakarításaik örökölhetősége; akik bíznak abban, hogy a jogorvoslati kérelmek eredményre vezetnek, így az állam elismeri majd a magán-nyugdíjpénztári tagok szolgálati idejét is.
A weboldalon felhívják a kalkulátort felhasználók figyelmét arra: 2013-január 1-jével változik a tb nyugdíj számításának a menete. Az ezen időpont előtt nyugdíjba menőknél az 1988-tól rendelkezésre álló nettó átlagkereset alapján határozzák meg a nyugdíjat, ezen időpont után az 1988-tól rendelkezésre álló bruttó bér alapján. A kalkulátor az utóbbival számol, ezért csak a 2013. január 1. után nyugdíjazottaknál használható! Továbbá, a szabályozás hiánya miatt nem eldöntött, hogy a kapott nyugdíjérték (tb és magánnyugdíjpénztári egyaránt) nettó, vagy bruttó nyugdíj lesz, ezért elsősorban az összehasonlításra kell a hangsúlyt fektetni, vagyis azt nézni, hogy több, vagy kevesebb nyugdíj származik az egyes rendszerekből. A kalkulátor azzal számol, hogy mindenki a nyugdíjkorhatár betöltésekor megy nyugdíjba, tehát nem számol a korkedvezményes, az előrehozott vagy rokkantnyugdíjjal.

Olvasóink írták

 • 16. focabacsi 2011. január 14. 13:12
  „Belinkelek egy olyan kalkulátort, amely a feltételezett munkavállalók/eltartottak arányát is figyelembe veszi ugyan ilyen járulékszint mellett.

  http://www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/2010/12/magannyugdijpenztar_menni_vagy_maradni?nl=1

  Tehát nem az elméleti nyugdíjat tartalmazza, hanem a kifizethetőt, ergo ami mögött fedezet lesz. Természetesen ezek a kalkulátorok szigorúan elméleti szintűek :)”
 • 15. Larsson 2011. január 14. 08:46
  „Már februártól tudni lehet, hogy mennyivel csökkentik a nyugdíjkiadásokat, sztem lejjebb veszik a plafont és nem kompenzálnak semmi inflációt és mire mi nyugdíjasok leszünk, addigra a létminimum lesz a nyugdíj, köszönhetően a sok kamu rokkantnak, meg a segélyből élőknek... :(”
 • 14. THK 2011. január 13. 22:11
  „11,
  erről van szó, ezért teljesen félrevezető minden ilyen számítás a TB nyugdíjat érintően!

  Egy idei kormányhatározat szerint uis 2012-től már CSAK NYUGDÍJCÉLÚ BEFIZETÉSEKBŐL lehet majd a nyugdíjakat fizetni, ami jelentős csökkenést okoz majd!

  Pl. a KSH adatok szerint tavaly januárban 250 Mrd Ft-ot fizettek ki a nyugdíjakra - miközben a nyugdíjcélú befizetés csak 206 Mrd Ft volt, tehát 44 Mrd-dal pótolta ki ki máshonnan a kormány.

  Ezt NEM FOGJA MEGTENNI tehát már pár év múlva sem, hanem csak azt osztja majd szét, ami befolyik - így hiába járna mondjuk 100e-res nyugdíj vkinek, ha csak 70e-et kap majd, mert több egyszerűen nem jut a befizetésekből... és ez csak tovább romlani fog, ahogyan egyre több lesz a nyugdíjas, és egyre kevesebb a kereső...

  A kalkulátorok viszont ezt nem tudják mutatni.”
 • 13. la-za 2011. január 13. 21:29
  „Én még nem nyilatkoztam a maradásról, de fogok.”
 • 12. KolompárRómeó 2011. január 13. 21:20
  „Csak a demográfiai adatok szerint alig lesz munkaképes korú évtizedek múlva. Amit meg nem mutatnak a számok, hogy ezen munkaképes korúak jelentős hányada Lákátos Nintendó lesz, akik megkeresik majd a nyugdíjunkat. A szekrényünkben. Szóval erre ne építsünk.”
 • 11. KolompárRómeó 2011. január 13. 21:19
  „"mekkora összegű nyugdíjra lehet számítani az idei szabályok alapján"

  Ez a lényeg. Majd 30-40 év múlva teljesen más szabályok lesznek (mi volt 30-40 éve? NDK, SZU, Brezsnyev, stb. Mi lesz 30-40 év múlva?). Erre építeni? Erre dönteni? Tessék elfelejteni. Amit csak lehet, privát félrerakni.”
 • 10. piccola 2011. január 13. 20:30
  „achilleus, az mnyp hosszú távon tehermentesítette volna az állami tb rendszert, és mondjuk valami elképzelést jelentett arról, hogy a 30-40-50 év múlva nyugdíjba lépőknek mégis honnan a fenéből lesz nyugdíjuk. nyilván akinek a magas fizetése miatt magas lesz a nyugdíja (egyébként érdemes elgondolkodni azon, hogy ez vajon társadalmi szempontból igazságos-e...), annak nem éri meg az mnyp, csak nagyon magas hozamok mellett. most lélegzethez juthat az állami nyugdíjrendszer, de abban biztos vagyok, hogy amikor én nyugdíjba megyek (még 40 év), akkor semmiféle, a jelenlegihez hasonló színvonalú állami nyugdíj már nem lesz. belerokkannának a dolgozók, annyi járulékot kellene hozzá fizetniük. mellesleg a pénztárak pont 2013-tól kezdték volna meg a kifizetéseket, tehát akkortól kezdődött volna vissza az átirányított járulékért cserében az alacsonyabb állami nyugdíjak kifizetése. azaz, pont amikor elkezdené kitermelni a költségeit a rendszer, akkor verjük szét.”
 • 9. GAgyi 2011. január 13. 20:27
  „Ez alapján ki az a hülye, aki a 3. oszlopot választja? A 2. meg nem választható, az csak úgy van. Az azt mutatja, ha maradt volna a régi mi lenne. Érdekes, 0% hozamnál a TB alapból jobb nálam, 1,5% hozamnál egyenlő nálam. Viszont ott van az örökölhetőség, a vagyon...Na az a nem semmi. Csinos kis összeg lenne, ha maradna. Meg ugye azt járadékként vagy egyben is fel lehetne venni. Na ezért léptem én be anno. Az állami részből megélni, a magánt meg felmarkolni és körbejárni a világot...De a fidesz megfosztott ettől az álmomtól (is). A végkielégítésemtől is.
  Így aztán kapják be. Viktor és kancsal flóris, meg a nyugdíjvédőnk.
  IGEN! MEGCSINÁLTÁTOK!! KÖSZÖNÖM!!!”
 • 8. achilleus 2011. január 13. 19:46
  „Vajon miért van összevonva ebben a "fontos figyelmeztetésben" két hihetetlenül különböző fajsúlyú, azaz igencsak eltérő következménnyel járó, felhasználói "felelősség":
  1) Az egyéni életpályára vonatkozó adatok pontos kitöltésének
  2) és a nyugdíjrendszerekre vonatkozó tájékoztatás alapján meghozott döntések
  felelőssége.

  Még jó, hogy nem apróbetűs a második fele.

  Erről van szó, ha valaki az előzőt nem olvasná: "FONTOS FIGYELMEZTETÉS!
  Az egyéni életpályára vonatkozó adatok pontos kitöltésének és a nyugdíjrendszerekre vonatkozó tájékoztatás alapján meghozott döntések felelőssége a felhasználóé." - http://tajekozodjon.com/jogi_nyilatkozat/”
 • 7. achilleus 2011. január 13. 19:36
  „"FONTOS FIGYELMEZTETÉS!
  Az egyéni életpályára vonatkozó adatok pontos kitöltésének és a nyugdíjrendszerekre vonatkozó tájékoztatás alapján meghozott döntések felelőssége a felhasználóé." - http://tajekozodjon.com/jogi_nyilatkozat/

  Ettől függetlenül megnéztem. Közelítő, de konkrét adatokkal, 3%-os (azaz a maximálisan megadható elvárt hozamokkal), a következő eredmény adódott: Ha a jelenlegi szabályozás maradt volna (középső oszlop), akkor kb. 1-1,5%-kal magasabb lenne a nyugdíjam, mintha most visszalépnék (1. oszlop). Viszont az életbe lépő 2011-es szabályozás esetén alapból jó 25%-kal kevesebb nyugdíjra számíthatnék. (Ha persze a megadott idős koromban feldobnám a talpam, akkor az örököseim egészen jól járnának.) Tehát én (viszonylag magasnak mondható fizetéssel) az a kategória vagyok, akinek már a belépés sem hozott volna különösen nagy többlethozamot, de a maradás (hacsak el nem patkolok el a nyugdíjig), bizonyosan hátrányos.”
 • 6. Amati 2011. január 13. 19:13
  „http://www.pszaf.hu/data/cms2127509/nyphozamok_2000_2009.pdf”
 • 5. maci52 2011. január 13. 18:47
  „Egyet sajnálok,nem lettem magánnyugdíj felügyelőségi tag,havi 1,5milláért.”
 • 4. THE 2011. január 13. 18:37
  „Hová tünt Daemon Hill? Valamint a többi mnyp-s cikk a hozzászólásokkal együtt?”
 • 3. Kathryn 2011. január 13. 18:25
  „AXA-val tessék vigyázni. míg valamennyi pénztár plusszos, az axa tizenpár éve alatt kitermelt 67 ezer Ft mínuszt a befizetett saccper 2,5 millióból.”
 • 2. Amati 2011. január 13. 18:11
  „én már nyilatkoztam, hogy maradok...”
 • 1. dmonlájn 2011. január 13. 17:44
  „legalább a link hivatkozását javítsátok ki, utána törölhetitek a hozzászólásomat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint erősödött a svájci frankhoz és az euróhoz képest estére

Budapest - A forint kedd estére erősödött a svájci frankkal és az euróval szemben délutánhoz és… Tovább olvasom