Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Elkeseredettek a magyarok

A magyarok 46 százaléka mind saját, mind az ország gazdasági helyzetét rossznak ítéli meg a Tárki legújabb, reprezentatív felmérése szerint.
A Tárki szerdai közleményéből kiderül, hogy a megkérdezettek 16 százaléka közepesnek ítélte saját és az ország gazdasági helyzetét, miközben alig akad olyan - száz magyarból csupán egy - aki elégedett lenne mind a saját, mind pedig az ország helyzetével.

Azok között, akik máshogyan látják az ország és saját maguk gazdasági helyzetét, jóval többen vannak olyanok, akik a sajátjukat jobbnak ítélik meg, mint az országét: a válaszadók majdnem egyharmada véli úgy, hogy kedvezőbb a helyzete az országéhoz képest.

A két legnépesebb csoportot összehasonlítva kiderül, hogy azok között, akik az országhoz képest jobb helyzetben érzik magukat, átlagon felüli a vállalkozók, a tanulók valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, míg a legpesszimistább csoportban a munkanélküliek és az általános iskolát végzettek koncentrációja figyelhető meg.

A Tárki felméréséből kiderül az is, hogy a magyarok fele számít az ország további gazdasági gyengülésére és majdnem ennyien látják negatívan saját jövőjüket is, míg csupán százból kilencen bíznak a saját, és kicsit többen, tizennégyen az ország helyzetének javulásában.

A jelenlegi állapothoz hasonlóan, a tendenciákat tekintve is, a legtöbben - tízből heten - hasonló folyamatokra számítanak mind az ország gazdasága, mind pedig a saját anyagi helyzetük alakulását tekintve. Ezen belül minden negyedik magyar mindkét szempontból negatív fejleményeket vár, azaz továbbra is "együtt sírnak" az országgal, míg közel minden harmadik szerint sem az ország, sem saját helyzetük nem változik.

A bizakodók aránya a legkisebb a csoportban, százból mindössze öten gondolják úgy, hogy a magyar gazdaság szárnyra kap és vele együtt saját anyagi helyzetük is javul. Százból tizenöten viszont úgy vélik, hogy az elkövetkezendő egy évben "lemaradnak a jóról", azaz relatíve romlik a helyzetük. Ugyancsak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja azt, hogy bár az ország helyzete romlik, ők ezt "túlélik", és pozitívan zárják az évet.

A három legnépesebb csoportot vizsgálva kitűnik, hogy a vesztes "együtt sírunk" továbbra is a munkanélküliekre és az általános iskolát végzettekre jellemző az átlagosnál nagyobb arányban, miközben a vállalkozók, az alkalmazottak, a főiskolát, valamint a szakközépiskolát végzettek bíznak leginkább a saját túlélésükben. A nyugdíjasok és a szakmunkásképzőt végzettek pedig felülreprezentáltak azok között, akik úgy érzik, hogy "lemaradnak a jóról", azaz míg az ország valamilyen pozitív változás elé néz, ők maguk lejjebb fognak csúszni.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. macs 2012. október 05. 14:14
  „38. papsajt,
  bocs a kérdésért, de az új párt biztosan rendelkezni fog akkora varázserővel, hogy hip-hop megoldjon minden problémát? :-)
  Majd akkor hiszem ezt el, ha a jelenlegi problémákat egyenként kielemezve, megoldási javaslattal, hatástanulmánnyal leteszi az asztalra. :-)”
 • 38. papsajt 2012. október 05. 07:02
  „Megy a sírás,rívás, de alapvetően maguknak köszönhetik a magyarok.
  4 évente szavazáskor nem mennek el, vagy képtelenek kilépni a Fidesz v Mszp lehetőségből.
  A rendszerváltó pártokat már kiismerhették volna, mégis ugyan azokat az embereket beszavazzák a parlamentbe 22 éve.
  Persze amikor döbben a nép,hogy most se lett jobb, több az adó,drágább minden, akkor nem mernek tüntetni.
  NE felejtsük el, ide lehetett hozni görög sztrájk törőket a MAlév sztrájk idején.

  A görögök agyon verték volna őket,fordított helyzetben.

  A tv nap mint nap mutatja,hogy görögöknél 1 milliós tüntetés van, az olaszoknál 1 milliós tüntetés van, a spanyoloknál 1 milliós tüntetés van...
  Magyarországon mi van?
  Vagy Feri hergeli a népet Viktor ellen, vagy fordítva.
  És közben jól bevált módon egymás közt osztják meg a hatalmat.

  Rá kellene már ébredni,hogy egy új párt csak új lehetőséget hozhat, a régieknek sosem elég a pénz és jobbak nem tudnak lenni kormányzásban.”
 • 37. nobody13 2012. október 05. 06:50
  „Linka, aki az orránál tovább lát, az elkeseredett... A realista, jelekből olvasni tudó ember...”
 • 36. Linka11 2012. október 04. 22:33
  „Ma hallottam egy esetet miszerint egy jó ideje egy helyen dolgozó hölgynek 2.-án úgy mondtak fel indoklás nélkül,hogy elsejével megszűnt a munkaviszonya.De azonkívül semmit nem követett el mint, hogy alázattal
  dolgozott.Ez egyre több embert fenyeget manapság.És az előbbi eset ráadásul, közszférában fordult elő !
  Kezd úgy tűnni nekem ,bár még gyermek voltam a Rákosi rendszerben ,hogy valami ilyesmi irányvonal mentén
  ügyködtek az ország jobbítása érdekében az elvtársak is !És mivel egyre többen érezzük ezt a feeling-et nem
  csoda ha rossz a kedvünk és elkeseredettek vagyunk !-Tegnap komoly beszélgetésben a 36 éves fiam elmondta.
  -Apa -bár most itthon vagyunk látogatóban nem túl soká unokád is lesz mi az elkövetkező húsz évben nem akarunk
  Magyarországon élni,mert úgy tűnik itt egyre rosszabbak az esélyeink még a diplomával is.- Pedig a gyermekem
  erősen lokálpatrióta és haza szerető ember volt még nem is oly régen.- Tudjátok -?! Nem a nyugat győzött le bennünket, hanem a Magyarok akiknek saját honfijai és hazája érdekei huszad rangúak voltak.-Szóval- Ezért elkeseredettek a magyarok !!!”
 • 35. macs 2012. október 04. 18:55
  „Találtam egy érdekes cikket.
  Hozzászokunk a szegényedéshez
  http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20121002-hozzaszokunk-a-szegenyedeshez-interju-chikan-attilaval.html”
 • 34. Ripley 2012. október 04. 15:50
  „33. scott1
  Te el vagy tévedve teljesen! Szövegértésből karó!”
 • 33. scott1 2012. október 04. 14:59
  „30. Nekem azzal volt bajom, hogy egyesek a többség véleményét úgy állítják be, mint önigazolást... pedig mára a többség egyetlen politikai erőből sem kér... tehát a legtöbb "önigazolni" akaró, szemellenzős háborgó által preferált politikai csoportosulásból sem... és mindezt teszi úgy, hogy vastagon hallgat arról, hogy micsoda munkája van az övéinek abban, hogy ilyen a közhangulat az országba...
  29. Szóval a történeted lényege az az, hogy eddig azért nem mentél külföldre - pedig kellett volna a rossz helyzeted miatt - mert volt kit irigyelned, most meg, hogy az irigységed tárgya - aki mindent érdemtelenül kap a "sorstól" - elhagyja az országot és ezután nincs ami itthon tartson, ezért te is elakarod már hagyni az országot... gratula.”
 • 32. rezice 2012. október 04. 14:25
  „1.Nm lehet mindenki diplomás!!2.kellenek szakmával rendelkező és azt használni is tudó emberek!Ilyen szar helyzet,szinte nem volt talán soha 45 -óta.Mi a bánatnak kellene örülni sajnos kilátástalanságban él az ország nagy része.Mi a bánatnak örüljünk!”
 • 31. szi201247 2012. október 04. 13:43
  „Nem rég hallottam, hogy úgy szól a földtörvény, hogy az kapja a támogatást aki a tulajdonos. Ő ezt elteszi, és semmi kötelezettsége nincs érte. Kiadja bérbe (ő a föld használó), aki gürizik, kockáztat mert ( hol az aszály hol a jég, hol a belvíz) mindig megtizedeli valami a termést. Jó ez a törvény vajon? Sztem aki a tulajdonos annak kötelessége lenne figyelemmel lenni erre, és a felvett (esetenként milókból) visszaforgatni a termelésbe”
 • 30. macs 2012. október 04. 11:38
  „16. scott1,
  OK! végig ettük az étlapot, hangzatos nevek alapján választottunk. Pl. cordon bleu, nem tudom mi az, de biztos nagy finom lehet. :-)
  Irreális elvárásokat támasztottunk, csodára vártunk, abban bíztunk, hogy a Messiás/Nagyvarázsló csodát fog csinálni, de nem csinált. A problémákat sose elemeztük ki, mindig csak a hibásokat kerestük, sose a megoldást. És igaza van airwavesnek, ehhez még hozzájön a tipikus magyar pesszimizmus, széthúzás, betartás.
  És sajnos nálunk már régen elfelejtették azt, amit a régi rómaiak már tudtak:
  "A győztes hadvezérek diadalmenetében mindig ott haladt egy szolga is, aki megállás nélkül ismételgette az ünnepeltnek: ,,uram ne felejtsd el, hogy te is csak ember vagy !""”
 • 29. Ripley 2012. október 04. 11:36
  „20. scott1
  Figyi! Ne oktass Te Engemet!!!!
  Egy szép magyar történet:
  Illető, ahogy hirtelen ahogy kijött a főiskoláról egy olyan helyen kezdett el dolgozni, előre lezsírozva, amihez a végzettségének semmi, de semmi köze nem volt! De ott csudák-csudája 2 év múlva hála a hátszelének, már osztályvezetői beosztásban "gürcölt" a jó magyar honpolgárunk!
  Még egy főosztályvezető helyettes kinevezés is becsúszott neki választások után, ugye...
  A szakmához TÖKLÁMPA, mert a pénz és a beosztás szakértelmet nem takar esetében (sem).
  Neje szintén hasonló kvalitásokkal indult és úgy maradt meg az állami szférában, hogy az öreg főnök, aki nyugdíjba ment nem rég "kifejezetten dekoratívan találta" a szentemet. Ami egyébként röhejes, de mindenki olvasson a sorok között. Így azután nem csuda, h szép kapcsolati hálót építettek ki maguknak - és még anyagi gondjaik sem voltak hála a "kiérdemelt?" magas fizuknak és jutalmaknak. Elhúztak innét egy másik országba, ahol majd kiderül, hogy fognak boldogulni!
  Maradjunk annyiban, hogy nyelvtudásban -finoman szólva- csak a fagyi és másnak a nyalásában jeleskedtek, amíg itt éltek.”
 • 28. Queenmargareth 2012. október 04. 11:12
  „26. Egyolvasó 2012.10.04. 10:45 oké, gondoltam, csak jól jött volna le, ha annyit keresnénk, bár az nettó 235 e körül lenne, ugye?”
 • 27. roxper 2012. október 04. 11:08
  „24.
  Nyugi kéne az a magyarnak is, csak az oligarchák lenyúlják, felveszik rá az állami támogatást és kiadják a parasztnak, hogy vess bele ezt és ezt!”
 • 26. Egyolvasó 2012. október 04. 10:45
  „11. Queenmargareth 2012.10.03. 21:15

  Nem 470 ezer, csak 47 ezer fáradtan már lankad a figyelem.”
 • 25. airwaves 2012. október 04. 10:25
  „24. szi201247
  Igaz amit írsz, de végignézve a magyar történelmet talán nem véletlen, ami velünk történik.
  Sose voltunk a saját magunk urai. Ez hazugság!
  Ehhez még hozzájön a tipikus magyar pesszimizmus, széthúzás, betartás.
  Nos ezek után mit is várhatunk a jövőtől ?

  Selmeczi Gabriellához meg csak annyit: akkor kezdje el...”
 • 24. szi201247 2012. október 04. 09:57
  „Szét kéne nézni a világban, mert másutt is sok a gond manapság. Az általános eladósodottság évekre tönkre tette a jövőt sok országban. Selmeczi G. mondta egyszer, hogy amennyiben visszahoznák az országba amit az elmúlt 20 év alatt elloptak, és kivittek innen. akkor semmi gondunk nem lenne.
  Oké, hogy mindenki menekülni akar innen, de nem egyet hallottam akinek kint se volt jobb. Magunkban hordozzuk a pesszimizmust. Mindenesetre helyre tenné az önértékelést ha mindenki kipróbálná magát más országokban is.
  Az azért érdekes, hogy a külföldiek 2 kézzel kapkodnák a földjeinket, nekünk miért nem kell? Pedig Nagyapám azt mondta, hogy akinek földje van, és nem lusta dolgozni, az soha nem fog éhen halni”
 • 23. tuskóhopkins 2012. október 04. 09:38
  „4. deszkás... hehe.
  Véreim, hallottuk a Pusztaszeri Hétvezértől a biztatást: tanuljatok a turulból olvasni. Ki van ez már találva, a római béljósok egész jól megéltek ebből az üzletágból. Végy egy turult,bögyinél szakajtsad föl, majd a kormany.hu oldalról letölthető kód alapján olvassad, mit látol, szép hangossan. S máris rajzolódik a szebb jövő, hajrá magyarok!”
 • 22. Moon 2012. október 04. 09:23
  „Igen ezek az emberek józanul a saját pénztárcájukon mérik a gazdaság helyzetét.
  Ellenben vannak akik rózsaszín felhőket és egyéb agyament vízziókat kergetnek élükön Matolcsi miniszter úrral.
  Valahogy a valóság mindig másképp fest mint amit egy politikus komunikál.”
 • 21. Kraivan 2012. október 04. 08:51
  „@1
  "El vagyok keseredve, mert 15 éves unokám sem itthon akar diplomázni és utána "nem leszek bolond ide visszajönni!" mondta, de a Kossuth rádió szerint ez az arány majd 40 % abból a korosztályból!
  Nem kellene a kormánynak levonnia konzekvenciát?"

  De... Levonta...
  Mocskos hazaárulók vagyunk, akik cserbenhagyják az országot.”
 • 20. scott1 2012. október 04. 08:28
  „17.
  Felülreprezentáltak voltak beosztás és fizu szempontjából a végzettségüket és a szakértelmüket is tekintve, majd könnyedén elhelyezkednek külföldön, olyan biztonságos jól fizető állást találva, amely olyan anyagi biztonságot nyújt számukra, hogy a teljes családdal ki tudnak költözni??? :)
  És mi alapján jutnak ilyen biztonságos álláshoz? Talán felülreprezentálják őket külföldön is, és a végzettségüknél és szakértelmüknél is jóval magasabb beosztást és fizetést kapnak bevándorlóként?
  Szerintem játszd le ezt a témát magadba még egyszer (replay:) mielőtt írogatnál róla! :D”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végén kezdik lekapcsolni az analóg tévés műsorszórást

Az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolása várhatóan 2013 végén fejeződik be. Tovább olvasom