Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Elkészült a bedőlt hitelesek mentőcsomagja

Alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket, s erre 50-60 milliárd forintot szánnak a büdzséből - értesült a Magyar Hírlap.
Elkészült a bedőlt hiteleseknek szánt állami mentőcsomag - írja a Magyar Hírlap cikke nyomán a hirado.hu. A lap megszerezte annak véglegesnek tekinthető változatát.

A lap szerint a dokumentumból kiderül: alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket, s erre 50-60 milliárd forintot szánnak a büdzséből.

A Magyar Hírlap szerint a tervezet mérsékelné a kezesek kötelezettségeit, és a csőd közelébe került ezrekre is gondol. A fő cél, hogy a lakásuk értékét meghaladó tartozást cipelő polgárok ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a szerződésbontás már negatív vagyont eredményezzen, s emiatt átmeneküljenek a feketegazdaságba. A menthetetleneknek szociális bérlakást kínálnak.

A lap pontokba szedve is ismertette az új szabályozás elemeit, ezek a negatív vagyonosodás megszüntetése, az államilag támogatott hitelezés beindítása, a tranzakciós költségek kiiktatása, az árfolyamszint feletti teherátvállalás, a végrehajtói díjak módosítása és a zálogkötelezetti kör csökkentése.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. info 2011. május 06. 19:59
  „Mi történik azokkal akik még épp, hogy tudják fizetni, de lehet, hogy holnap már nem?”
 • 62. igazságkereső 2011. május 04. 09:30
  „#57.macs! Írásodból egyetlen,de nagyon fontos elemet hagytál ki,túl azon,hogy dehonesztálod a hitelfelvevőket,nevezetesen: ma Magyarországon nagyon kevesek kivételével mindenki csak banki kölcsönből és egyéb hitelből tud lakáshoz jutni, kiváltképp fontos ez, ha már gyermeke,gyermekeik is vannak.A másik nagyon fontos dolog, ami miatt "bukik" hozzászólásod értéke az pedig az, hogy 2008 őszétől a bankok tisztességtelenül megvezették a "svájci frank alapú",de az alpesi valutát soha nem látott hitelfelvevőket azzal,hogy a "virtuális devizaválságra" hivatkozva -ezt maguk a bankárok találták ki, ehhez kétség nem fér! - megduplázták a havi törlesztőrészleteket! Ez pedig egyoldalú szerződésmódosításnak felel meg, ami önmagában is megalapozza a bankok tisztességtelenségét! A harmadik pedig:az 1996. évi CXXI Törvény 46. §-a, továbbá a hitelintézeti törvény 213. § (b.) pontjában foglaltakat is ismerned illenék, ha már íly harcos és bátor hozzászólásra adtad fejedet!Éppen ezért fontosnak tartom azt megjegyezni, hogy illenék némi intelligenciával is rendelkezned, de ha ez nincs, kérlek mielőtt írásra adod fejedet, gondolkozz el egy kicsit mások, általad nem is ismert körülmények között élő emberek sértegetése előtt!”
 • 61. bambinaXX 2011. április 07. 14:37
  „59! az én nagyapám is volt hadifogságban, a családja már lemondott róla és eladta a cipész-szerszámait. a 0-ról kezdte újra, majd lett feleség, lakás, gyerek.. és igenis az ő helyzetében vitte valamire, nem mástól várt csodát; nyugdíjasan is tevékeny maradt.
  60! én egyetértek veled és LJ-ezen gondolatával: a maga szintjén mindenki letehet valamit az asztalra. És pláne ne legyen selejt a képviselő (mármint:megélhetési)!!
  A tescoparkolóban néztem körül kb. 2éve, hogy mennyi új, nagy autó van-nem értettem, hogy másnak miből futja rá. Aztán hallottam egyremásra, h ismerősök adták vissza az autójukat, m nem bírták fizetni.. használtcikk-kereskedésben pedig egyre több a beadott, szinte új lapostv, dvd-lejátszó... Ez nem normális, hogy halmozunk-miközben nincs miből. Ált és középiskolában is nagy szükség lenne használható pénzügyi ismeret oktatására, mert a felnövekvő generációnak a szülei sem tudják hogy bánjanak a pénzzel, de bedőlnek a reklámoknak(provident: uzsora-kategória), akcióknak...”
 • 60. macs 2011. április 06. 20:52
  „59. N.P. ,
  sajnálom, hogy nem értetted azt, amit irtam. Durva volt, igen, nagyon durva, de sajnos mégis sokan gondolkodnak így. Nagyon sokan próbálnak többnek látszani, és ezért adósították el magukat a végletekig. És ez így tragikus.”
 • 59. N.P. 2011. április 06. 15:17
  „macs 2011.04.06. 14:33

  "Sokan megharagudtak LJ-ra, amikor azt mondta, hogy mindenki annyit ér, amennyit összekapart. Durva volt a kijelentés, de valahol kimondta a nagy igazságot." - sajnálom, ha ez szerinted ez az igazság - ráadásul még nagy is. A nagyapám pld. nem nagyon tudott kaparni mert kicsit hátráltatta a 9 év hadifogság és a Don-kanyarban elveszített fél szem.... Szerintem akkor is más lenne a véleményed, ha most egy kongói néger gyémántbányász 4. lánya lennél.”
 • 58. Grabowsky 2011. április 06. 15:07
  „Az miért baj hogy engemet zavar, hogy a befizetett adómat mások felelőtlen döntései miatt elpocsékolják?
  Miért nem az utakat javítják például, hát már szétesik a kocsim futóműve, pedig ki se megyek a városból szinte soha...
  De ezer helye lenne annak a pénznek, mi van, ha én konkrétan nem akarom hogy olyanra költsék, aminek semmi hasznát nem fogom látni?????”
 • 57. macs 2011. április 06. 14:33
  „Furcsa gondolataim támadtak olvasva a hozzászólásokat. Sokan megharagudtak LJ-ra, amikor azt mondta, hogy mindenki annyit ér, amennyit összekapart. Durva volt a kijelentés, de valahol kimondta a nagy igazságot. Sokan gondolkoznak hasonlóan és ezért sokszor erejükön felül költekeznek, adósodnak el. A panelprolizás miatt több ismerősöm a lakás árából és hitelből lakóparkba költözött és most kétségbeesetten próbálkozik a lakás megmentésével. Mások 2 számmal nagyobb kocsit vettek, amit csak nagy nehézséggel tudnak fenntartani.
  Nem kéne egy kicsit átrendezni a fejeket és végiggondolni, hogy nem attól leszek valaki, ha hatalmas házam és kocsim van.
  Szerintem sokan már belátják, hogy nem volt okos döntés a deviza alapú hitel, de még mindig az a kényelmes, ha mást hibáztatnak, jelen esetben a bankokat.
  Bocs, ha esetleg valakit megbántottam.”
 • 56. szpalika 2011. április 06. 13:23
  „igazságkereső:
  Az OTP tavalyi eredménye 117,88 milliárd ft nyereség
  A részvény ára 6109 ft. Ey részvényre az ár alapján 10,66% nyereség van.
  Tehát a kényelmes bankbetét helyett elvileg ennyi hasznot hoz ez a befektetés.
  A kérdés az: mennyi a tisztességes haszon? Adsz-e kölcsön ingyen, úgy, hogy esetleg nem tudja visszaadni?

  Ott a lakáselőtakarékosság intézménye: fizetsz 5 évig, majd kaphatsz kedvező kamatra ft alapon hitelt is mellé.
  De akkor 5 évig képesnek kell lenned havi 20 ezer ft-ot megtakarítani albérletben, vagy kisebb saját lakásban.
  És ez sem nagy összeg, mert 1,7 millió saját erőt ad, és mellé ennyi kölcsönt.
  Van alternatíva, vagy sem?”
 • 55. zsuzsmo 2011. április 06. 12:49
  „Persze nem mindenki gondolja így át, valalmint sokszor a bankban sem világosították fel a hitel-felvevőt, hogy mi a rizikója egy deviza-hitelnek....Azonban felnőtt embereknek kell(ene) lenni annyi felelősség-tudatnak, hogy belátja körülnézi, hogy mik a lehetőségek, és mik a saját határai.
  Sajnos ezt nem teszi meg mindenki, lásd anno a sok autó-reklámos-hiteles felvevőt..”
 • 54. zsuzsmo 2011. április 06. 12:35
  „Én is inkább forintban vettem fel a hitelt- önerővel. persze.
  Nekünk otthon olyan hátterünk volt, hogy ezeket is megtanultuk anyáméktól, pedig nekik nem volt semmilyen pénzügyi végzettségük.. Mégis tudták , hogy meddig lehet nyújtózkodni.”
 • 53. csak 2011. április 06. 12:17
  „Hogy gondolhatjátok, hogy minden hitelesnek van közgatdasági, vagy számviteli előképzettsége. Én sem 8 osztályos vagyok, én is végiggondoltam, hogy mennyit bír el a kasszám. 43e volt a törlesztőm, beleszámoltam az inflációt, az árfolyamváltozást, gondoltam még 60-65e-et elbírok. De a törlesztőm most 85e. Szerinted ekkora kockázatra volt reális esély? Szerintem nem, és én is fizetek, és nem kérek segítséget, de 3 év múlva is tudom majd fizetni, ha a 30%-os árfolyamnövekedést, továbbra is 100% törlesztőemelkedés követ?”
 • 52. gyukolac 2011. április 06. 11:49
  „én is vettem fel hitelt, de nem ökör módon, hanem józan paraszti ésszel gondolkodva.
  Leültem a kis sámlira, cerkát és kockás papírt vettem a kezembe, és kiszámoltam, hogy mennyit bír kényelmesen elviselni a családi büdzsé, még akkor is, ha az egyikünk munkanélküli lesz. És persze nem két számmal nagyobb lakást vettünk, mint sokan tették, hanem akkorát, ami fejlődés az előzőhöz képest, de ugyanakkor nem lettem a rabszolgája. És persze önerőt is raktam bele, sok éves munka alatt összespórolt pénzt
  És hogy-hogynem Ft hitel mellett döntöttünk, mert a devizában túl nagy volt az árfolyamkockázat, mint bizonytalansági tényező. Azóta percre pontosan fizetjük. Senki nem jött megdícsérni, és nem is várom el, hiszen én kértem, ők adták és vissza kell fizetni.
  Senki fejéhez nem tartottak pisztolyt, hogy vegye fel a hitelt vagy vége az életének. Úgyhogy az érmének két oldala van, mégha igaz is az, hogy egy bank minél több profitot szeretne és ennek érdekében olyan konstrukcióik is voltak, ami előre borítékolható volt, hogy jóra nem fog vezetni. De melyik cég nem szeretne minél több profitot?
  Ugyhogy itt mindkét fél rendesen hibás, csak a média miatt sajnáljuk a szegény szerencsétlen hitelfelvevőket...”
 • 51. zsuzsmo 2011. április 06. 11:25
  „Ez mind szép és jó. DE akkor már azoknak is kéne valamilyen formában kedvezni, akik törlesztik időben a hitelüket.
  Ha ezt tudom, és nem lenne helyén a gerincem, tuti nem lettem volna ennyire pontos fizető..... A végén meg majd mi fizetjük ki a ki nem fizetet hiteleket, ahogy eddig is ránk terhelik valamilyen mértékben a bankok a nem fizetők terheit.”
 • 50. achilleus 2011. április 06. 09:30
  „"Galcsik Éva, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének képviseletében kevesellte az árfolyam rögzítésének ötletét. Az adósok ugyanis 160 forint alatti frank árfolyamon adósodtak el, éppen ezért ezt nem tekintik megoldásnak - mondta." - http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=161076
  ---- na az ilyen teljesen megalapozatlan (vagy legalábbis azt sugalló) követelések miatt gondolják itt sokan, akiknek nincs hitele, vagy forinthitele van, vagy a hitelüket rendesen fizetik, hogy "megérdemlik" a sorsukat a devizahitelesek. Valamennyi áldozatot hozniuk kell a devizahiteleseknek is, ha úgy tetszik, ez a tanulás ára, azt nekik kell megfizetniük.
  "Napjainkban 100 ezer körül van azoknak az adósoknak a száma, akiknek 90 napon túli elmaradásuk van a hiteltörlesztésben, és 400 ezren belül lehetnek, akiknek 90 napon belüli késedelmes fizetés - tette hozzá Binder István ..."”
 • 49. achilleus 2011. április 06. 09:22
  „Több oldal megszólaltatásával:
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=161076”
 • 48. achilleus 2011. április 06. 09:13
  „34. zehn 2011.04.05. 20:47
  bezzeg a krízisalap mindenre gyógyírt nyújtott ....
  http://www.fn.hu/valsag/20090803/hogyan_juthat_penzhez_krizisalapbol/
  "Mekkora támogatás igényelhető?
  Legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer, kivételes esetekben maximum 100 ezer forint."

  ---- persze ehhez lenyúlták az áramszolgáltatók által túlfizettetett, átlagos fogyasztónkénti 500 forintokat is.

  Ennek ellenére eljutottunk ide is: "ki vagy te kutya, letépem a fejedet"
  http://index.hu/bulvar/2010/01/27/vesz_arverezes/
  Márpedig ezek a hangok hallatszottak ki szerda délelőtt az Árverező Ház (ÁH) Zrt. irodájának árverésre szolgáló, elvileg zárt, de időnként feltépett ajtajú helyiségéből. Az ominózus szavak elhangzásakor éppen nyitva volt, így láttuk, hallottuk, hogy Tasnádi Pétertől, a tavaly nem jogerősen hat évre elítélt vállalkozótól származnak.
  2010. január 27.”
 • 47. medvejanos 2011. április 06. 08:58
  „36. W666W 2011.04.05. 21:11

  Összeegyeztethető a kormány irányterével is ez. :) Akár.
  1. szempont: a fizetés növekedésével arányosan... pontosabban a reálbér növekedésével ezt 10 év múlva majd fizetni tudja. (Ugye hasonló elvekre épül a GDP növelése is... )
  2. szempont: Mindenki lakást akart magának... a bankok jól átkúrták azokat akik nem értenek hozzá, mert nem hiszem, hogy ezt valahol ilyen szépen leírták volna.
  3. szempont: Elköltötte másra a pénzét.
  4. szempont: A válság már tart egy pár éve és nem csak a törlesztőrészlet emelkedett, hanem csökkent a reálbér nagysága. Sőt sokan munka nélkülivé váltak.”
 • 46. igazságkereső 2011. április 06. 08:28
  „#35. laina 2011.04.05. 20:53 Igen, pontosan erről szól a történet! De: mi a francért nem foglalkoznak azzal a kérdéssel, ami a lényeg,azaz a svájci frank hitelesek hitelei nem is látták az alpesi valutát, ezt nem győzőm hangsúlyozni,hiszen ezt egy kitűnő szakértő,Dr.Boros Imre is leírta egy cikkében! Nincs szükség olyan hozzászólásokra itt ezen az oldalon, akiknek halvány lila fogalmuk nincs a témáról,hiszen ha tájékozódnának,pontosan olyan információval rendelkeznének,mint Te kedves laina! Jo és jobb lenne,ha a "szájkaratésok"´ leszállnának a témáról! Pontosan arról van szó, hogy a bankok irreális nyerészkedési lehetőségeiket alapozták meg és éltek is vele tisztességtelen módon,hiszen való igaz az, hogy közönséges forinthitelről van szó! Akkor amikor valaki 2 kicsi gyermekkel bizonytalan albérletből saját lakáshoz szeretne jutni minden háttértámogatás nélkül, bizony élt a bankok által felkínált lehetőséggel,túl azon, hogy maguk a bankok is a CHF irányába terelték ügyfeleiket! Nincs itt szükség semmilyen mellébeszélésre,aki komolyan veszi ezt a kérdést, nyilván nem süket dumával terheli ezt az oldalt. Egyértelmű, hogy a kormánynak valamit lépnie kell,hiszen nem azonosulhat a bankok tisztességtelen nyereségszerzésével, mely egyébként a bankok maguk kreálta "devizaválság" közepette 350 milliárd forint tiszta haszonra tettek szert. Ha igaz a 2008 őszén bekövetkezett "devizaválság" akkor miként tudtak a magyarországi leánybankok ekkora tiszta nyereségre szert tenni??!! Jó lenne ha a bankok befejeznék tisztességtelen nyerészkedésüket,melyet jelenleg is folytatnak amit nagy valószínűséggel maguktól nem fognak befejezni, tehát egyértelmű,hogy komoly és azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség, a magyarországi devizaüzéreket pedig......”
 • 45. h1979 2011. április 06. 08:09
  „Nem feltétlenül az a baj hogy devizahitelt vettek fel sokan. Mi is azt vettünk fel, csak azt kell átgondolni, hogy mennyit tudunk bevállalni. Mi megelégedtünk egy 2 szobás panellakással és így nem kellett 10 milliót felvennünk, ennek köszönhetően nekünk "csak" 10 000Ft-al több a törlesztőrészletünk a legrosszabb esetben is.”
 • 44. X_Y 2011. április 06. 08:06
  „Tehát végül az járt jól, aki nem fizette a hiteltörlesztést (még ha képes lett volna rá akkor sem).

  Köszönjük, Emese :)”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 havi csúcsot ért el hétfőn a forint

Erősödött a forint kissé hétfő estére az euróval, illetve a svájci frankkal szemben délutánhoz és… Tovább olvasom