Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Elkezdték az osztatlan földtulajdonok kimérését

Csongrád megye - Június 1-jéig adhatták be kérelmeiket a földhivatalba azok, akik éltek az ingyenes, állam által finanszírozott földmegosztás lehetőségével. Tömegek mozdultak meg, a megye 6 városában 8226-an jelentkeztek a jogvesztő határidőig.
– A Csongrád megyében még osztatlan tulajdonban lévő földrészletek értéke meghaladja a 3,5 aranykoronát, a terület pedig a 108 ezer hektárt – tájékoztatott Gósz Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatalának igazgatója. – További 300 hektár van még nevesítetlenül szövetkezeti tulajdonban – ez utóbbiak kimérése már el is kezdődött, a birtokba adás ősszel várható. Az országban mintegy 2 millió hektárnyi termőterületet tartanak számon osztatlan közös tulajdonban. Arra a kérdésre, miért volt szükség ráíratni a tulajdonosokra a hektárokat, a következő választ kaptuk: – A részaránytulajdon rendezésével a föld hasznosítása, adásvétele egyszerűbb lesz, és könnyebb a megműveléshez támogatást igényelni.

Munka a határban. Változhatnak a birtokméretek. Fotó: Karnok Csaba
Munka a határban. Változhatnak a birtokméretek. Fotó: Karnok Csaba


Így keletkeztek az osztatlan földtulajdonok

A múlt rendszerben, a téeszvilágban is voltak olyan magántulajdonú földek, amelyek nem kerültek be a „közösbe". Annak ellenére sem, hogy a politika szorgalmazta a főleg örökösödéssel keletkezett területek „megváltását". Ezek a területek akkor nem sok vizet zavartak, a téesz művelte őket. A rendszerváltás után aztán a szövetkezet a magántulajdonú földjeit egy táblába vonta össze, de nem mérette ki: hogy kinek mekkora lehetett a vagyona, azt aranykoronában fejezték ki. (A földtulajdon ekkor elszakadt az eredeti helyrajzi számától.) A téesz az összes többi hektárját a kárpótlási földalapba pakolta a 90-es évek első felében, azokat kárpótlási jeggyel, liciten lehetett megszerezni. Magyarországon máig csak magánszemélyek lehetnek földtulajdonosok, gazdasági társaságok nem, ők bérlik a földterületeket.

Eddig, ha valaki el akarta adni a tulajdonát – értékét aranykoronában tartották számon –, akkor ehhez „házon belül" az összes tulajdonosnak bele kellett egyeznie, a többieknek ugyanis elővásárlási joguk volt. Korábban egy tulajdonos önállóan uniós támogatásra sem pályázhatott.
Az állami finanszírozású kimérést a vártnál is többen igényelték: 8226 kérelem érkezett a 6 körzetileg illetékes földhivatalhoz (Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Mórahalom, Szeged, Szentes) a megadott határidőig. A kérelmek 2980 földrészletre vonatkoznak, és 7753 tulajdonost érintenek. A postán elküldött igénylések ugyan még nem mind érkeztek meg, de a számok már nem változnak jelentősen.

A június 1. óta eltelt időszakban kiderült, hogy lesznek kérelmek, amelyeket a földhivatalnak el kell utasítania, mert nem felelnek meg a jogszabályban leírtaknak. A legjellemzőbb hiba, hogy a terület nagysága nem éri el a külterületi 3000, zártkerti 1500 négyzetmétert, és ugyancsak kizáró ok, ha a kérelem erdő, tanya vagy egyéb kivett művelési ágra szól, vagy ha a kérelmezett földrészlet nem részaránykiadással keletkezett. Előreláthatóan a kérelmek 10–15 százalékát utasíthatják el.

A június 1-jei határidő azért volt jogvesztő, mert ezután már csak több 10 ezer forintos költséggel lehet a tulajdonmegosztást kérni, a polgári törvénykönyv paragrafusai szerint. Korábban évente jelenthették be igényüket az érdekeltek – az egyszerűsített eljárást szintén az állam finanszírozta –, de egy tavalyi törvénymódosítás megszüntette a lehetőséget. Az idei akció valószínűleg az utolsó a sorban.

Olvasóink írták

  • 1. Naca 2012. június 08. 11:41
    „Nálunk a családban volt egy olyan földterület, aminek 22 (!) tulajdonosa volt. Szerencsére vagy két éve el lett adva, mert ha most elkezdenék szétmérni, akkor kb. tulajonként pár tíz négyzetméter jutna. É szerintem ez nem egyedi eset.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német behozatal két éve legnagyobb mértékben csökkent

Jelentősen csökkent áprilisban a német kivitel és a behozatal, ami újabb jele annak, hogy az… Tovább olvasom