Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Ellenzi a kormány az új génmódosított kukoricát

Magyarország mindent megtesz az újabb génmódosított növény engedélyezése ellen.
A kormány mindent megtesz annak megakadályozása érdekében, hogy újabb GMO-t engedélyezzen az Európai Unió - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.

A szaktárca közleményében felidézi, hogy szerdán az európai biztosok kollégiumának ülésén megtárgyalták a Pioneer 1507 nevű, genetikailag módosított (GM) kukorica termesztésének engedélyezésére vonatkozó javaslatot.

A Pioneer Hi-Bred GM kukoricát két új tulajdonsággal ruházták fel: egyrészt minden egyes sejtje Cry1F méreganyagot termel, amelynek feladata, hogy védelmet nyújtson a növény számára bizonyos kártevőkkel szemben, valamint a kukorica ellenálljon a glüfozinát tartalmú gyomirtóknak. A termesztésre vonatkozó engedélykérelmet 2001-ben adta be a cég. Erről 2009-ben szavaztak először a tagállamok. Akkor nem tudtak döntésre jutni, nem alakult ki többségi vélemény.

Az eljárás szerint ilyen esetben az Európai Bizottságnak a miniszterek tanácsa elé kell terjesztenie a kérdést szavazásra, melyet a bizottság nem tett meg. A kérelmező cég, a Pioneer ezért beperelte az Európai Bizottságot annak okán, hogy cselekvés hiányában eljárási alapon megsértette az uniós jogot. Idén szeptemberben megszületett az elsőfokú bírósági ítélet, melyben a Pioneernak adtak igazat.

A bírósági ítélet kapcsán tartott szerdai ülésen a biztosok végül azt a döntést hozták, hogy a környezetvédelmi miniszterek tanácsának decemberi ülésén szavazásra bocsátják az adott kukorica termesztéséről szóló engedélyezési javaslatot.

Az engedélykérelemmel kapcsolatos korábbi tárgyalások során Magyarország, más tagállamokkal együtt minden lehetséges fórumon kifejtette aggályait, 2009-ben pedig az adott GM kukorica engedélyezése ellen szavazott.

A kormány az eddigiekhez hasonlóan továbbra is következetesen folytatja a küzdelmet, és az azonos állásponton álló tagállamokkal és a civil szervezetekkel szoros együttműködésben erőteljes lobbi tevékenységbe kezd annak érdekében, hogy decemberben a lehető legtöbb miniszter utasítsa el e GM kukorica termesztésének az engedélyezését.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a 2012 óta hatályos új alaptörvényünk által is megfogalmazott célkitűzést, azaz hazánk mezőgazdaságának GMO-mentességét megőrizzük" - hangsúlyozza közleményében a szaktárca.

Olvasóink írták

  • 2. fotelagy 2013. november 07. 21:29
    „Nagyon helyes. A génekkel az ember nem babrálhat! Ez az ördög találálmánya. Kár, hogy nincs már inkvizíció...”
  • 1. Pirát 2013. november 06. 19:45
    „akárhogy is dönt az uniós brancs...Magyarországon tiltani kell ! és ezt nyilvánosan deklarálni az összes állam számára, hogy nálunk büntetés terhe mellett tilos GMO-s növényt termeszteni !!! Tudjunk már nemet mondani a rákkeltő növények termesztésére !!! Termessze a rohadék banda amerikában, és zabálja is meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadottabb, mégis kevesebb a hálapénz

A páciensek egyharmadával kevesebbet fordítottak hálapénzre az elmúlt 12 hónapban, mint négy évvel ezelőtt, de a paraszolvencia intézményét kevesebben utasítják el, mint 2010-ben. Tovább olvasom