Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Elolvadt az online kasszák hozadéka

Szeged - Tavaly az online kasszák kapcsán még 20-30 százalékos bevételnövekedésről számolt be az adóhatóság a kávézóknál; most arra voltunk kíváncsiak, az áfabevallások után mennyivel több adó került az államkasszába.
– Az előzetes adatok szerint a Csongrád megyei székhellyel rendelkező, működő adózók összes bruttó bevétele a beérkezett áfabevallások alapján mintegy 5 százalékos növekedést mutat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága arra a kérdésünkre, mennyivel több adó folyt be 2014 utolsó negyedévében – az online kasszáknak köszönhetően.

Tavaly novemberben – szintén a NAV adataira támaszkodva – azt írtuk, az online kasszák bevezetése óta „a napi forgalomszámlálással érintett vállalkozások átlagban 20-30 százalékos növekedést produkálnak". Javasolták, a pontosabb adatokért a negyedévet követő áfabevallás után érdeklődjünk.

Kávézó a belvárosban. A NAV szerint ma már nem az online kassza hozza a növekedést. illusztráció: Segesvári Csaba
Kávézó a belvárosban. A NAV szerint ma már nem az online kassza hozza a növekedést. illusztráció: Segesvári Csaba

A napokban újra megkerestük az adóhivatalt. Megkérdeztük, hogyan változott az adóbevétel. A kapott válaszból kiderül, a korábban prognosztizált 20-30 százalékos növekedés mára szinte teljesen eltűnt, az adóbevallások alapján a NAV már csak 5 százalékos többletet lát. A növekedést már nem az online kasszáknak tudják be, hanem a javuló gazdasági környezetnek. Tavaly őszi kijelentésükkel ellentétben ma már úgy vélik, az áfabevételek növekedésében az online-kassza-rendszer csak az egyik tényező. – Az új pénztárgépeknek köszönhető növekedést nem lehet kizárólag az adóhivatali adatok alapján kimutatni – közölték.

– Eddig is ütöttük a pénztárgépet, ezután is fogjuk. A forgalom viszont nem nő, legalábbis nem nálunk. Olyan is előfordult, hogy nem volt vendég, de inkább beütöttünk egy tételt, nehogy a NAV ne higgyen a szemének – mondta lapunknak Basits Józsefné. A hódmezővásárhelyi Halászcsárda tulajdonosa hozzátette, az online kassza továbbra sem tudja kezelni a vendéglátás specialitását, a „nyitott asztalt", valamint a tulajdonos azt sem tudja ellenőrizni, hogy alkalmazottja használja-e a pénztárgépet.

– 120 ezerbe került a készülék, havi 1905 forint az üzemeltetés, 20 ezer az éves felülvizsgálat – mondta a csárdatulajdonos. Megjegyezte, nem érzi, hogy a kassza beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly kevesebb cég kért haladékot az adóhatóságtól

A gazdasági élet szereplői tavaly a korábbinál ritkábban és kisebb összegre kértek haladékot vagy… Tovább olvasom