Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Elszámolta magát a hitelminősítő

Elszámolta magát a Standard & Poor’s hitelminősítő, amikor a 2013-2015-ös időszakra 1 százalék alatti átlagos éves gazdasági növekedést jósolt Magyarországnak legutóbbi jelentésében - írta a Magyar Hírlap.
A lap szombati számában idézik a Nemzetgazdasági Minisztérium erről szóló közleményét, és több szakértőt is, akik ugyanígy nyilatkoznak.

A gazdasági tárca, a lap kérdésére adott közleménye szerint ellentmondanak egymásnak a hitelminősítő jelentésében szereplő számok. Kifogásolják azt is, hogy a hitelminősítő nem veszi figyelembe, hogy a kedvező költségvetési folyamatok eredményeként az ország kikerült a túlzottdefficit-eljárás alól, az adósságráta pedig csökkent. Az ország mára nettó megtakarító, amit a fizetési mérleg tartós többlete is bizonyít. Nem vették figyelembe a növekedés beindulása mellett a foglalkoztatási fordulatot sem.

Ezeket a pozitív folyamatokat ugyanakkor számos nemzetközi elemzőház mellett a piac is elismeri - írta a tárca.

A jelentés szöveges részében egy százalék alatti átlagos éves növekedésről írnak, miközben a táblázatokban 2013-ra 0,7 százalékos, 2014-re 1,7 százalékos, 2015-re pedig 1,5 százalékos növekedést jelöltek meg. Ennek átlaga pedig 1,3 százalék - mondta a lapnak Suppan Gergely, a magyar takarékszövetkezeti Bank senior elemzője.

A Standard & Poor's pénteken megerősítette Magyarország "BB/B" szintű, nem befektetési ajánlású hosszú és rövid távú államadós-besorolásait, változatlanul negatív kilátással, vagyis a cég "legalább egyharmados" esélyt lát a magyar szuverén adósbesorolás távlati leminősítésére.

Olvasóink írták

 • 5. Hammada_Fleet 2013. október 26. 20:39
  „Nyilván a SandP-nél komplett hülyéket alkalmaznak. A magyar gazdasági zseniknek a közelébe se juthatnak. Attól élünk ilyen jól. Már aki.

  "1. igazságkereső 2013.10.26. 10:24

  Nem csak a hitelminősítő számolta el magát, hanem évekkel korábban a magyarországi bankok is elszámolták magukat az ügyfeleik felé, mert az általuk engedélyezett és forintban folyósított hitelösszeg két-háromszorosát követeli vissza ügyfeleitől, ha ugyan még nem ennél is többet!"

  Mekkora lenne a felháb és a csipogás, ha történetesen erősödött volna a forint és a bankok nem lennének hajlandóak kevesebb forinttal beérni... merthogy ugye a piac törvéynei... meg a szerződés...
  Érdekes módon senki nem reklamál Orbánnál, hogy néhány hónap alatt tíz százalékkal leértékelte a forintot. Kiszámolták már, hogy ez mennyit vett ki a devizahitelesek zsebáből?”
 • 4. Mike3 2013. október 26. 19:06
  „ezek a hitelminősítők, hát khm. mindenki tudja, milyen szerepet játszanak :)”
 • 3. TZiky 2013. október 26. 15:33
  „1. igazságkereső 2013.10.26. 10:24
  Regélnél arról is, hogy az akkori feltételek szerint az ugyanolyan összegű forinthitelhez is hitelképes voltál-e?
  És ha igen, akkor miért is nem forintban adósodtál el?

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 2. _csutak_ 2013. október 26. 11:24
  „A magyar hírlap pedig világszerte elismert banki szakértő?
  Az sem igaz amit kérdeznek :(”
 • 1. igazságkereső 2013. október 26. 10:24
  „Nem csak a hitelminősítő számolta el magát, hanem évekkel korábban a magyarországi bankok is elszámolták magukat az ügyfeleik felé, mert az általuk engedélyezett és forintban folyósított hitelösszeg két-háromszorosát követeli vissza ügyfeleitől, ha ugyan még nem ennél is többet! Lehetne visszamenőleg és véglegesen rendet tenni, kormányzati szinten kötelezni a bankokat az ügyfeleik felé történő tényleges elszámolásra és tájékoztatni őket a tartozásuk valós - bankok indexálási trükkjeik nélküli irreális!!- tőkerész összegéről az eddigi "devizaárfolyamon történt" törlesztésük összegéről és a fennmaradt tőkerész normális kamattal történő havi törlesztő összegeiről?!! Lehetséges, ugye nem lesz további banki maszatolás a devizát hírből sem látott bankhitelek terén?!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnövekedett a titkosított közbeszerzések száma

Több mint 120 esetben kaptak felmentést különböző hivatalok 2010 nyara óta a közbeszerzési kötelezettség alól, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Tovább olvasom