Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Elutasították a Malév üzemi tanácsának kérelmét

A Fővárosi Törvényszék honlapján megjelent pénteki tájékoztató szerint a nemperes eljárásban hozott végzés nem jogerős.
Megalapozatlannak találta a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Malév üzemi tanácsának beadványát, amelyben a testület a csoportos létszámcsökkentéssel kapcsolatos konzultációs joga megsértésének megállapítását kérte.

A Fővárosi Törvényszék honlapján megjelent pénteki tájékoztató szerint a nemperes eljárásban hozott végzés nem jogerős.

Az üzemi tanács (üt) szerint a Malév azzal, hogy nem adta ki a csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalók foglalkoztatási csoportok szerinti megosztását, valamint nem közölte kellő időben a kiválasztás szempontjait, nem megfelelő tájékoztatást adott a létszámleépítés elveivel kapcsolatban, így nem konzultált érdemben. Ezzel megsértette az üt létszámcsökkentést megelőző konzultációval kapcsolatos jogait.

Kérte az üt annak megállapítását is, hogy Malévnak a csoportos létszámcsökkentés kérdésében hozott döntése jogellenes, mert nem tett eleget az ezzel kapcsolatos kötelezettségének.

A Malév szerint a társaság eleget tett a Munka törvénykönyve (Mt.) által meghatározott kötelezettségeknek. Hivatkozott arra is, hogy az üzemi tanács kizárólag a konzultációval kapcsolatos jogai megsértésének megállapítása miatt fordulhat bírósághoz. Jogainak esetleges megsértése azonban nem érinti a munkáltató döntésének jogszerűségét.

A bíróság végzésében megállapította, hogy a Mt. csak az előzetes adatközlés, a tájékoztatás és konzultáció kezdeményezését, illetve annak folytatását írja elő a munkáltatónak. Az ezekkel összefüggő részletszabályokat nem határozza meg pontosan. A végzés szerint a Malév a rá irányadó jogszabályi kötelezettségeknek eleget tett.

A bíróság elutasította a csoportos létszámcsökkentés jogellenességének megállapításáról szóló kérelmet is. A csoportos létszámleépítés kapcsán ugyanis az üzemi tanácsnak nincs lehetősége a jogellenességgel kapcsolatos kérelem előterjesztésére. Ugyanígy a bíróságnak sincs ezen a jogalapon lehetősége annak megállapítására, hogy a csoportos létszámcsökkentés jogellenes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimálisan erősödött a forint

Az eurót 18 óra körül 295,98 forinton, délután fél négykor 296,20 forinton, pénteken reggel 295,50… Tovább olvasom