Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Emelkedik Magyarország IMF-kvótája

Magyarország részvételi kvótája az IMF-ben a jelenlegi 1.038,4 millió SDR-ről 1.940 millió SDR-re (Special Drawing Rights, különleges lehívási jogok) emelkedik - derül ki az Országgyűlésnek pénteken benyújtott törvényjavaslatból.
A kvóta-felülvizsgálatot a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (NMPB) 2009-es irányadó állásfoglalása alapján rendelte el a kormány.

A kvótaemelés következtében Magyarországnak 901,6 millió SDR-t kell befizetnie a Valutaalapnak. Az összeg 25 százalékát (mintegy 225,4 millió SDR-t) SDR-ben vagy szabadon felhasználható valutában, a fennmaradó 75 százalékát (mintegy 676,2 millió SDR) pedig forintban. Az összeg a kvóta tartalékhányadának a része, ami azt jelenti, hogy Magyarország nemzetközi tartalékainak továbbra is része, a Valutaalap kamatot fizet rá és minden különösebb indoklás nélkül visszahívható.

A forint hányad teljesítése az IMF MNB-nél vezetett, nem kamatozó számláján jóváírás, vagy az MNB által kiállított, át nem ruházható, nem kamatozó fizetési kötelezvény formájában történik.

Az MNB-nél a nemzetközi tartalékok szerkezetében történik változás – nő az SDR aránya a nemzetközi tartalékokban –, másrészt a befizetett forint kvóta hányad következtében az MNB mérleg mindkét oldala azonos összeggel megemelkedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot gyengült a forint, 304 forint felett az euró

A forint a nap folyamán elszenvedett nagymértékű veszteségeinek egy részét a délutáni órákra már… Tovább olvasom