Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Emelkedtek a termelői árak augusztusban az euróövezetben és az EU-ban

Emelkedtek augusztusban a termelői árak az euróövezetben, elsősorban az energiaárak növekedése miatt - közölte kedden az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.
Augusztusban a 17 tagú euróövezetben 0,9 százalékkal, a 27 tagú Európai Unióban 1,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz képest. Júliusban mindkét térségben 0,3 százalékos volt az áremelkedés havi összevetésben.

Az energiaipari szektortól megtisztítva az áremelkedés havi mértéke 0,3 százalékos volt augusztusban a 17-es és a 27-es országcsoportban egyaránt. Az energiaárak az euróövezetben 2,4 százalékkal, az EU-ban 3,2 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb mértékű termelőiár-emelkedést Dániában regisztrálták augusztusban, 2,4 százalékosat. A sorban az Egyesült Királyság következik 1,8 százalékos, majd Finnország 1,7 százalékos áremelkedéssel. A legalacsonyabb áremelkedés Szlovéniában és Lettországban volt 0,1 és 0,3 százalékos. Nem változtak a termelői árak Belgiumban, Magyarországon és Máltán.

Az előző évivel összevetve 2012 augusztusában az euróövezetben és az EU-ban is egyaránt 2,7 százalékos volt a termelői árak növekedése.

Az energiaipari szektort leszámítva a termelői árak éves összevetésben 1,0 százalékkal emelkedtek augusztusban az euróövezetben és 1,1 százalékkal az EU-ban. Az energiaipari szektorban az árak 7,9 százalékkal emelkedtek az euróövezetben és 7,2 százalékkal az unióban.

Éves összevetésben a termelői árak a legnagyobb mértékben Bulgáriában (7,1 százalék), Görögországban (6,8 százalék) és Cipruson (6,7 százalék) emelkedtek, a legkevésbé pedig, 0,8 százalékkal Máltán és Szlovéniában, valamint 1,1 százalékkal Ausztriában. A termelői árak csak Svédországban csökkentek, 0,5 százalékkal.

Magyarországon 5,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak idén augusztusban 2011 augusztusához képest. (KSH a termelői árak 5,1 százalékos éves emelkedéséről számolt be augusztusra a múlt héten.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

195 ezer cég veszi igénybe a bérkompenzációt

Legalább 1,25 millió munkavállaló esetében töltötték ki a bérkompenzációra vonatkozó blokkot a… Tovább olvasom