Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Emelnék a baromfihús árát a termelők

Öt-tíz százalékkal emelnék a baromfihús átvételi árát a termelők - értesült a Magyar Nemzet.
A takarmányárak közel egy évig meredeken emelkedtek, az ebből adódó többletköltségeket azonban a baromfiágazat nem tudta érvényesíteni az áraiban. Emiatt az idén hat magyar baromfi-feldolgozó ment tönkre, jutott a csőd szélére - vázolta a lapnak az ágazat helyzetét a Baromfi Terméktanács elnöke.

Fórián Zoltán, az Agrár Európa kft. szakértője szerint indokolt lenne az áremelés, mert a termelők költségei csak a közelmúltban kezdtek csökkenni, a magasabb előállítási költségeket pedig egyáltalán nem sikerült érvényesíteniük. Erre azonban nagy valószínűséggel nem lesz lehetőségük, részben a fizetőképes kereslet korlátja miatt, részben pedig azért, mert erős forint mellett az export sem húzza igazán a piacaikat - mondta.

A CBA-t Fodor Attila kommunikációs igazgató szerint eddig egyetlen baromfihús-termelő sem kereste meg azzal, hogy árat kíván emelni. Fodor az áremelésről úgy vélekedett: a gabonafélék ára hónapok óta drasztikusan csökken, s egyre olcsóbb az üzemanyag is, ezért a húsáremelés nem indokolt.

A Tescót már megkeresték a termelők áremelési elképzeléseikkel, de konkrét tárgyalás még nem kezdődött. A Tesco 2011 óta száz százalékban magyar baromfihúst forgalmaz, hazai beszállítóikkal közösen, folyamatosan felülvizsgálják áraikat, ezzel érik el, hogy a vásárlók a lehető legkedvezőbb áron jussanak a termékekhez, ugyanakkor a hazai termelők érdekei se szenvedjenek csorbát - mondta a lapnak Varró Balázs kommunikációs vezető.

A Magyarországon előállított évi mintegy 260 ezer tonna élő csirke egyharmadát vágó, 73 ezer tonna baromfihúst termelő Master Good Zrt. kereskedelmi vezetője, ifjabb Bárány László szerint elkerülhetetlen az átvételi árak emelése, ennek mértéke a csirkénél öt, a pulykánál pedig tíz százalék lehet.

Olvasóink írták

 • 6. csiperó 2013. május 30. 13:55
  „zotya! Akkor nem sok normális ételt ehettél eddig, ha nem találsz különbséget a húsok között. Elég csak ránézni, szagolni. Már abból szembetűnő a különbség....”
 • 5. f.gabriella 2013. május 30. 10:22
  „Hajrá,eddig is minimális mennyiségben vásároltam.A minimális pedig még le lehet redukálni nullára.”
 • 4. Együgyű 2013. május 30. 09:13
  „,,Emelnék a baromfihús árát a termelők"
  Nem kell háborogni! Ez is egy sikertörténet lesz a termelőknek! Esetleg mégsem mert a nemzeti hazai kereslet e nélkül is csökkenni fog? Mellesleg meg a "városiak bírni fogják"! Mindenki értse már meg a Kft-nek kell a profit nem csak a politikusoknak! Mindenki ebben a nemzeti egységes áldozatvállaló hazában így vagy úgy keményen dolgozik, a jól megérdemelt fizujáért ha van neki munkahelye! Infláció ugye meg három éve már nincs, mert mindenkinek eljött az aratás éve!!! Mellesleg meg közgazdaságilag is a nemzeti hagyományőrzőhazában annak az árát érdemes emelni, amire viszonylag még nagy a kereslet! Vélelmezem, hogy Fórián Zoltán, az Agrár Európa kft. szakértője a haveroknak felfedez külföldi piacokat!!! A kis termelők meg le vannak sajnálva! Talán az akciós baromfihúsok árai is nőni fognak? Vagy az utóbbi egy tündérmese kezdete? Nem kell mindenkinek Magyar terméket vásárolni! Jó lesz egyeseknek a silány külföldi is a kereskedők érdekében!”
 • 3. Zotya100 2013. május 29. 19:16
  „Mindenféle üzletben, piacon állandóan vannak akciós baromfihúsok, azokat kell venni. Semmivel sem rosszabbak, mint a drágák.”
 • 2. csiperó 2013. május 29. 11:01
  „Talán nem külföldre kéne termesztenünk a takarmányt!!! Az elmúlt években sem lett volna hiány belőle, ha nem külföldre adnánk el, mivel hazánk szükségleteire bőven elegendő lenne. Csak ugye jobb azt mondani, hogy hiány van, és eladják borsos áron.”
 • 1. szatyi 2013. május 29. 09:18
  „Meg lehet próbálni. Aztán -amikor csökken a kereslet- lehet megint sírni, hogy külföldről hozzák az olcsóbb árút!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülés a feladatokra - Hogyan érdemes pályázni?

Egy szegedi könyvelőiroda a folyamatra való felkészülésben segít - a cikksorozat második része. Tovább olvasom