Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Enyhe kamatpolitikát javasol az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde a gazdaság mai problémáinak kezelésére az enyhe pénzügypolitika, mindenekelőtt az alacsony kamat politikájának folytatását javasolta.
Tanácsát elemzők szerint az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, Jean-Claude Trichet-nek szánta, Trichet azonban nem tűnt elérteni a célzást. Felszólalásában Európa egyik legfontosabb eredményének nevezte az inflációs várakozások "lehorgonyzását", aminek érdekében az EKB idén már kétszer emelte alapkamatát, összesen fél százalékponttal 1,50 százalékra.

Egyebekben Lagarde-hoz hasonlóan Trichet is úgy vélte, hogy az Egyesült Államokban éppúgy, mint Európában és a többi fejlett térségben ma a legnagyobb gond a sok adósság és a renyhe gazdasági növekedés együttese. Hozzátette: Európában növeli a nehézséget a kormányzás problémája.

"A földrész intézményeinek átszabása összetett folyamat, itt a történelmet látjuk alakulása közben" - mondta az EKB elnöke. Sürgette az euróövezeti országokat a szerinte túlzott munkaügyi és szolgáltatási szabályozás reformjára, általában a válságellenes intézkedések végrehajtására, köztük az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) kölcsönkerete már elhatározott növelésének jóváhagyására.

Úgy vélte, az európai bankoknak meg kell erősíteniük tőkemegfelelési mutatójukat, de kijelentette: likviditási válság nem lehetséges az EKB rendkívüli refinanszírozási műveletei miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múlt héten a kőolaj és a dízel ára jobban emelkedett

A magyarországi üzemanyagárakat befolyásoló tényezők közül az északi-tengeri Brent könnyűolaj… Tovább olvasom