Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Euró: ki veszi, ki viszi

Szeged - Sorok nincsenek a pénzváltóknál, de azért nagy a forgalom. Várni legfeljebb akkor kell, ha valaki nagyobb összeggel érkezik. Azt néztük meg, hogy a 7 és fél havi csúcsa közelében járó forinton vesznek-e devizát az emberek.
284 és 285 forint között állt az euró középárfolyama pénteken: nemzeti fizetőeszközünk 7 és fél havi csúcsánál járt, utoljára tavaly szeptember közepén lehetett ennyiért eurót vásárolni. Nézzünk hát szét a szegedi pénzváltóknál, kérdezzük meg, vajon vesznek-e eurót az emberek a pénzükön, ínséges időkre készülve, vagy egy soványabb nyaralást tervezve.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Én nem eurót vettem, hanem eurót váltottam forintra – mondta az első asszony, akit megszólítottam a szegedi Tisza Lajos körúton. – Külföldön dolgozom, most itthon vagyok, és forintra van szükségem – hangzott a logikus magyarázat.

Konkurensek

A Tisza Lajos körúton egymás mellett két pénzváltó is van, és éberen figyelik egymást: láttam, amint időről időre mindegyikből kijön egy fiatal ember, mobiltelefonjával lefényképezi a másik üzlet árfolyamait, majd a sajátjánál – rövid benti konzultációt követően – megcseréli a tizedesvessző után következő számokat. Az euró vételi árfolyama általában 284,2, az eladási 285,9 forinton állt náluk, ottjártunkkor.

Megtudtam: a nő Ausztriában, a határtól 200 kilométerre, egy magyar tulajdonban lévő szállodában masszőr. Nem keres rosszul, de többet is kaphatna, ha nem magyar lenne a főnöke. Minden hónapban hazajön a családjához, a 600 kilométeres út oda-vissza 40 ezer forintjába kerül. – Nem mennék ki dolgozni, ha itthon találnék állást – tette hozzá keserűen.
Sima pénzváltásról szerettem volna színes riportot írni, ehelyett a kis magyar valóságra bukkantam. A fiatal lány és a fiú biciklivel érkezett, a lány fogta a kerékpárokat, amíg a fiú pénzt váltott. Kiderült: Írországba készülnek, polcfeltöltők lesznek. A fiatalember számítógép-szerelő, technikusi végzettségével nem talált mindeddig állást: most egy óvodában 4 órás munkával, 40 ezer forintért kertet gondoz. Párja pénztáros, de ennél magasabb, logisztikai végzettsége is van. Az egyik pénzváltónál először fontot váltottak forintra, mivel pár hete még úgy volt, Angliába mennek. Buktak az üzleten: 210 ezerért vették azt a fontot, amit most pénteken 203 ezer forintra cseréltek. De sebaj: bementek a szomszédos pénzváltóba, és eurót kértek a pénzükért – ott picivel jobb volt az árfolyam.

Mellesleg találkoztam olyannal, aki Görögországba készül a nyáron, ezért vett eurót. A pénzt egy Szegeden élő görögnek adja oda szállásra.

Olvasóink írták

 • 8. vmagdi 2012. május 06. 21:09
  „Mondjuk épp láttam a fotózást, az kicsit durva volt. Egyszerűen odaállt a valutaváltó ajtajához kicsit leguggolt és többször befotózott. Nem szólt a váltóknak,miért fog fotózni, azok teljesen megzavarodtak,nem tudták mit is tegyenek és ez egy kicsi helyiség, az éppen pénzt váltóval sem volt elég diszkrét,nem senki nem tudta mit akar,miért fotóz. Innem üzenem neki, legyen tapintatosabb és udvariasabb.”
 • 7. roxper 2012. május 06. 20:35
  „2.
  Beteg, annyit csinál a kúrmányod, hogy hitegeti a pénzpiacot az imf megegyezéssel, ennyi...”
 • 6. X_Y 2012. május 06. 19:47
  „2. lukrecia 2012.05.06. 18:20
  "Örülök mert a kormány is jól kormányoz."

  Farkkocska, ne örülj - kb 1 hét amíg kiderül hogy idén nem lesz EU/IMF megállapodás - és ismét 300 körül lesz az EUR.”
 • 5. 6664 2012. május 06. 19:28
  „1. nyomdasz63 2012.05.06. 18:15 Egyetértek! Jól sikerült kép: látom, amit látnom kell, és beleképzelhetem, amire a fotós gondolt... :-))”
 • 4. mackópajtás 2012. május 06. 18:57
  „Én még sajna 295-ért vettem eurót a görög nyaraláshoz, kicsit várnom kellett volna, de az ilyen 320-hoz képest ami volt ,már az is olcsónak tűnt akkor. Mondjuk sokat nem buktam rajta, mert azért nem milliókról beszélünk itt. :)”
 • 3. lukrecia 2012. május 06. 18:44
  „1: Most hogy nézem a képet, épp hogy csak látni az árakat. valóban sikerdíjas foto”
 • 2. lukrecia 2012. május 06. 18:20
  „Ilyen olcsó az Euro ? Holnap megyek és megveszem a vásárfiám.
  Örülök mert a kormány is jól kormányoz.”
 • 1. nyomdasz63 2012. május 06. 18:15
  „Fotó: Karnok Csaba

  Gratula! Jó fotó lett...még az árakat is látni!xD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A spanyol kormány kötvényekkel segíti az autonóm területeket

30 milliárd euró értékű kötvényt bocsátana ki a madridi kormány, amely az eddigi kedvezőtlen… Tovább olvasom