Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Európa ráfizet arra, hogy olcsóbb gázt használt

Az európaiak ráfizetnek arra, hogy a Gazprom gázával szemben a jóval olcsóbb szabadpiacit részesítették előnyben: az orosz monopólium 3,4 milliárd dollárt szed be azért a különbözetért, amennyivel az európai vevők által 2009-2010-ben átvett gáz elmarad a szerződésben foglalt minimumtól.
A számot Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója közölte hétfőn sajtóértekezleten, és a Vedomosztyi című lap idézte kedden.

A Gazprom hosszú távú szerződéseinek egyik alapelve a "vidd, vagy fizess". Medvegyev azt hangsúlyozta, hogy ez afféle előleg, mert a kifizetett gázt az ügyfelek később bármikor átvehetik, és esetleg kereshetnek is rajta, mivel az árak emelkedhetnek. De csakis akkor vehetik igénybe, ha az adott évre kialkudott minimumot már átvették.

Az úgynevezett "virtuális" bevételek egyébként magasabbak is lehettek volna, de a Gazprom bizonyos kötelezettségeket elengedett európai ügyfeleinek a 2009 januárjában bekövetkezett, a szállítások leállásához vezető orosz-ukrán gázháború miatt, és a gazdasági válság miatt is enyhített az egyes szerződések feltételein.

Medvegyev szerint a Gazprom elégedett értékesítési politikájával. Elismerte azonban, hogy a Gazprom részesedése az európai piacon a 2008-as 29 százalék után tavaly 24 százalékot tett ki, miközben Norvégiáé ugyanezen idő alatt 15-ről 17,5 százalékra nőtt.

Az eladott mennyiség csökkent, mert a hosszú távú szerződésekben szereplő - a kőolajhoz kötött - árak jóval magasabbak voltak, mint az azonnali piacok és a tőzsdék árai. Medvegyev szerint azonban ez az időszak véget ért, mert az EU új szabályai szerint az állami nagykereskedő cégek két évre szóló szerződéseket kötnek igen kemény feltételekkel. Amikor a válság miatt a felhasználók kezdtek kevesebbet vásárolni, a nagykereskedők gázt dobtak a piacra, hogy legalább valamit visszahozzanak a veszteségekből. Tavaly őszre, az új szerződések aláírásának idejére azonban a fölös gáz eltűnt a piacról: a nagykereskedők kisebb mennyiségekre szerződtek, mert az olcsóbb azonnali piacokra számítottak. Ott azonban nem volt gáz, ezért az árak majdnem elérték, sőt, néha jócskán felül is múlták a Gazprom árait. Ezért nőtt Medvegyev szerint a Gazprom exportja az év első öt hónapjában 17 százalékkal, és várhatóan ezért fogja egész évet tekintve elérni a válság előtti értéket. Emellett Medvegyev szerint a Gazprom és az azonnali piacok árai két éven belül kiegyenlítődnek.

A lap szerkesztőségi kommentárjában rámutatott, hogy a Gazpromot már sokat bírálták értékesítési politikája miatt, s feltette a kérdést, hogy nem lesz-e túl nagy az ára a pillanatnyi haszonnak. A piaci rész csökkenése ugyanis a jövendő ügyfelek elvesztését jelenti, s a rész folyamatosan csökken, 2000-ben még 39 százalékot tett ki.

A lap úgy vélte: a hosszú távú szerződések rendszere mindezek ellenére fennmarad, mert a vevőnek évtizedekre biztos ellátást, az eladónak a befektetések megtérülését garantálja. Megállapította azonban: a szerződéseket feltétlenül igazítani kell az aktuális valósághoz mind a rögzített átvételi minimumokban, mind a kőolajár- követés jelenleg 9 hónapos távlatának csökkentésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől jöhet a hamburgeradó - Kinek kell majd fizetni?

Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról. Tovább olvasom