Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Európai sereghajtó a dél-alföldi régió

Csongrád megye - A 271 európai régió legszegényebb térsége között található a Dél-Alföld. A listavezető régió London belső része. Az EU legszegényebb térsége a bulgáriai Severozapaden.
A legfrissebb rangsor. Kattintson, és nagyítható méretben láthatja a teljes sorrendet!
A legfrissebb rangsor. Kattintson, és nagyítható méretben láthatja a teljes sorrendet!
A 2009-es egy főre jutó GDP alapján készített régiós rangsor tükrözi azt, hogy elképesztő különbségek vannak életszínvonal, jövedelem és gazdasági teljesítmény terén az Európai Unió nyugati és keleti fele között.
Az összeállításból kiderül, hogy Magyarországnak a Dunától keletre eső része, valamint a dél-dunántúli régiója inkább a kelet-, mintsem a közép-európai térséghez tartozik. Ezt jelzi, hogy a 7-ből 4 magyarországi régió is bekerült a 20 legszegényebb térség listájára (míg a legmagasabb GDP-t termelő húszas listán egy magyar régió sincs); a rangsorban egyébként 271 európai uniós régió szerepel.

Az uniós statisztikai hivatal adatai alapján hazánkban Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl van a legrosszabb helyzetben, a dél-alföldi térség a 14. helyen áll. A 4 lemaradó közül még a legjobban teljesítő dél-dunántúli régió is csak az EU27-ek átlagos vásárlóerejének 45 százalékát éri el, és itthon mindössze a közép-magyarországi régió haladta meg 5 százalékkal az átlagot.

Módszer

Az Eurostat számításait a 2009-es GDP adatokra alapozva végezte el, és hogy kiszűrje az egyenlőtlenségeket, vásárlóerős paritáson számolt. Bár az elmúlt 3 évben lehettek elmozdulások, nem valószínű, hogy Magyarország helyzete túl sokat javult volna.

Az alsó 20 további helyeit Bulgária, Románia és Lengyelország régiói viszik el, a lengyelektől szintén a keleti országrészben lévő térségek kerültek a szégyenlistára, amelyen az utolsó 5 helyből 4-et bolgárok foglalnak el. Vagyis teljesen kimarad belőle a közép-európai térség többi volt szocialista állama, így Szlovénia, Szlovákia és Csehország. Prága ráadásul a 7. helyre került a legjobb és leggazdagabb régiók között, Pozsony és régiója pedig az 5. helyet szerezte meg.

A legjobban teljesítő és így listavezető régió London belső része. Az itteni regionális GDP 332 százaléka az EU átlagának, ami kimagasló, mivel a második helyen lévő Luxembourg is „csak" 266 százalékot ért el. A londoniak több mint 12-szer akkora GDP-t produkálnak, mint az EU legszegényebb térsége, a bulgáriai Severozapaden.

* * *

2007-hez képest „gyarapodtunk"
2010-ben hasonló cikk és táblázat jelent meg lapunkban: akkor a 2007-es GDP-adatok voltak hozzáférhetők. A két évvel ezelőtti listán a Dél-Alföld a 17. helyen állt. A mostani 14. helyezés ugyan három lépcsőfokos ugrás, de mindössze 1 százalékos „javulás": az EU átlagának 42 százaléka helyett immáron 43 százalékon állunk. A szegénységet tükröző lista is azt mutatja, mekkora szüksége van Európa keleti térségeinek a felzárkózást segítő uniós pénzekre.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. lukrecia 2012. március 27. 17:18
  „macs: egyetertek kiveteles esete: autógyárat, mely a betelepülve a terület katalizátora lett. A korábban ott lévő cégeknek sikerült felcsatlakozniuk, illetve újakat vonzott a körzetbe, és összekapcsolódva az egyetemmel, újból sikeressé sikeressé tette a körzet.
  Tehat oriasi hiba hogy a Merci nem Szegedre jott. Nem is gondoljatok mekkora hiba.”
 • 42. Agáta 2012. március 27. 14:08
  „A helyzet az, hogy a Ruhagyár évtizedeken át versenyképes volt több okból. Egyrészt itt gyártották az összes katonai, rendőri és munkásőr egyenruhát (öltönyöket, gyakorló ruhákat) és egyéb munkaruhát, munkaköpenyeket, iskolaköpenyeket. OK, az utóbbit nem hordja senki, de egyenruhára még mindig szükség van. Fogalmam sincs, hogy hol készítik most. Másrészt még 1969-ben a Ruhagyár elkezdett átállni az akkor legmodernebb technológiára (megszűnt a zakók vásznazása, helyette hőrögzítéses technológiát alkalmaztak, ezáltal a zakók sokkal könnyebbek és hordhatóbbak lettek). A gépparkot is modernizálták, nem lehet itt felsorolni a sok fejlesztést. Francia, holland, német piacra exportáltak már 1970-től. Bizony igaz, hogy manapság már távol-keleten gyártják a ruhaneműt, így más téren kellene mozogni. A magasabb technológiát és szakmai színvonalat igénylő gyártásra azonban most is van lehetőség itt Magyarországon is. Pl. Debrecenben van egy elektronikai eszközöket gyártó gyár több, mint ezer alkalmazottal http://hungary.ni.com/debrecen), a tulajdonos amerikai (National Instruments, Austin, Texas). Ha a városvezetés nem a látványberuházásokat hajtaná, hanem azon igyekezne, hogy hasonlóan magas színvonalú tudást igénylő gyártást csábítson ide, mindenki jobban járna.”
 • 41. macs 2012. március 27. 13:33
  „36. Lackó50,
  van benne igazság amit irsz, de azt mond meg légyszí, hogy egy zárt piac -KGST- álta mesterségesen életben tartott üzemekkel mit lehetett volna csinálni, amikor kiderült róluk, hogy a védőernyő hiányában életképtelenek?
  Kendergyár, Textil Művek, Délép, Konzervgyár, Ruhagyár, Cipőgyár, ..... sorolod az üzemeket. Vegyük a DÉLÉP-t, arra a technológiára szerinted manapság volna kereslet? Ruhagyár, Cipőgyár, Textilművek fel tudta venni a versenyt a távol-keleti termékekkel? Kendergyár, mekkora paccal rendelkezik? Konzervgyár, hol van az a mezőgazdaság, mely megfelelő mennyiségben, minőségben el tudná látni?
  GANZ-t pl. angolok vették meg, de megfelelő piac hiányában hosszú agónia után megszűnt. Az Ikarusznak az orosz piac negligálása tette be a kaput. Most éppen a trolitender támadásaival próbáljuk végleg kiütni. :-)
  Ahhoz, hogy új üzemek létesüljenek, ahhoz nagyon sok, olcsó pénz kell. Ebben igencsak szűkében vagyunk. Tetszik, nem tetszik szükségünk van külföldi befektetőkre.
  Most hirtelen Gratz jut eszembe, mely anno az osztrák nehézipar fellegvára volt. Gazdasági problémák miatt az ottani ipar is bajba került. A megoldást azt hozta, hogy sikerült megnyerniük egy nagy - ha jól emlékszem kanadai - autógyárat, mely a betelepülve a terület katalizátora lett. A korábban ott lévő cégeknek sikerült felcsatlakozniuk, illetve újakat vonzott a körzetbe, és összekapcsolódva az egyetemmel, újból sikeressé sikeressé tette a körzet.
  Lehet ezt az utat kéne járnunk?
  A tojókat pedig ne hozd fel példának, volt rá 12 év, hogy a kívánt ketrecméretre beálljunk, de amolyan magyaros, ej ráérünk arra még hozzállással húztuk az utolsó percekig a dolgot és most fel vagyunk háborodva.
  Szét kéne nézni a világban és tanulni kéne az ottani tapasztalatokból!”
 • 40. macs 2012. március 27. 12:57
  „27. PálfiPéter,
  általában a befektetők következőkre szoktak figyelni (teljesség igénye nélkül):
  - az adott ország monetáris és fiskális politikája,
  - kiszámítható jogi környezet,
  - a megszerezheő állami támogatások nagysága, ezzel az eszközzel az állam irányíthatja a befektetőt a gazdaságilag elmaradt területek felé,
  - a rendelkezésre álló munkaerő, az adott ország munkaerő piaci illetve oktatás-képzési politikája,
  - közlekedési, banki, pénzügyi, stb. infrastruktúra fejlettsége,
  - piacok közelsége,
  - szállítási költségek nagysága.
  Szerinted ezek közül, melyik Botka kompetenciája?”
 • 39. Lackó50 2012. március 27. 09:28
  „37. Ferrer 2012.03.27. 01:00

  Ez már sajnos nem hangulat kérdése. Ezek tények. Cáfold meg. ha előveszel egy történelem könyvet és végig lapozgatod, akkor keress benne olyan eseményt, amikor a "fejlett nyugattól" önzetlen segítséget kaptunk. Nem akarok részletekbe bocsátkozni, mert akkor regényeket lehetne írni. Ha csak a legutóbbi mézesmadzagot, a korlátlanul kihelyezett, majd bedőlt hiteleknek ki lett a haszonélvezője?? Miért kell hülyíteni az embereket?”
 • 38. PálfiPéter 2012. március 27. 08:53
  „32. NP1 2012.03.26. 18:53

  Ha megtennéd azért egy tucatot a 6000-ből sorolhatnál. Milyen cégek akartak idejönni, amelyeknek a tervét a helyi fidesz áthúzta??
  Tényeket légyszíves!”
 • 37. Ferrer 2012. március 27. 01:00
  „Ebben az esetben én azt mondom, hogy nincs szükség hangulatkeltésre, a dél-alföld sosem volt különösebben gazdag vidék. Aki többet akar, költözzön nyugat-Mo-ra. De nem kell evidenciákon lovagolni.”
 • 36. Lackó50 2012. március 26. 23:50
  „,,A szegénységet tükröző lista is azt mutatja, mekkora szüksége van Európa keleti térségeinek a felzárkózást segítő uniós pénzekre."
  Attól tartok, hogy nem ilyen alamizsnára van szükségünk. Egy régi kínai közmodás szerint ,,A szegény embernek nem halat kell adni, hanem meg kell tanítani halászni". És ez az a pont, ahol ez a bejegyzés is erősen sántít: 9. macs 2012.03.26. 10:52
  ,,Tehát ezt a pénzt környezetvédelemmel és közlekedési infrastruktúrával kapcsolatos főbb projektekre lehet felhasználni és nem közvetlenül gazdasági fejlesztésekre."
  A gazdasági fejlesztés itt nem is érdeke az EU-nak. Ha az volna, akkor az itteni ipart támogatták volna. Nekik piac kell és nem konkurencia. Ha a hazai ipar és a mezőgazdaság kapta volna azokat a támogatásokat, akkor itt már régen nem ezen a színvonalon élnénk. A megtermelt értékből lehetett volna akár önerőböl is fejleszteni hozzá az infrastruktúrát. Ha csak Szegedet nézem: Kendergyár, Textil Művek, Délép, Konzervgyár, Ruhagyár, Cipőgyár, ..... Soroljam? Ez már több ezer ember. Akkor termelő munkát végeztek. Most munkanélküliek. (Legalábbis nagyrészük!) Adófizetőkből segélyezettek lettek. Egyre kevesebb ember termeli meg egyre több rászorulónak a minimális pénzét. Ezt célszerű további megszorításokkal, elbocsátásokkal fokozni. A ,,versenyképesség piramis modellje" c. írás - amire itt hivatkozás történt - csak a multik stratégiáját támasztja alá. Régen az Ikarusz Európa egyik legnagyobb autóbusz gyártó vállalata volt. Vagy a Győri Rába Művek. A mienk volt és sok embert foglalkoztatott. Ennek a megmentése esetén komoly konkurenciát jelenthetett volna a nyugati cégeknek. Ez pedig elfogadhatatlan. Akkor az eladásokból a haszon Magyarországot gyarapította volna. Most lehet mondani, hogy helyette idejött az Audi, a Suzuki, a Mercedes, ... Akkor itt a Kánaán! A baj csak az, hogy az adókedvezmények - amit a magyar cég nem kapott volna meg - és az olcsó munkaerő hozta őket ide, mert itt van megfelelő szakértelem és messze nem annyit keresnek a szakemberek, mint az anyacégnél akár egy takarítónő. Így a megtermelt árú olcsóbban előállítható és az eladásokból a bevétel természetesen nem minket illet, mert az azé a vállalkozóé, aki ide hozta az üzemet. A mienk legfeljebb az a csökkentett adó és pár embernek van munkahelye. Mindezekért cserébe történelmi jelentőségű cégek szűntek meg, mint például a GANZ, FÉG, VIDEOTON, IKARUSZ. Az elmúlt 20 évben gyakorlatilag felszámolódott a teljes önálló magyar ipari és termelői rendszer. Akkor miről is beszélünk?? Hogy éppen milyen kormány van hatalmon, az teljesen mindegy. Akik minket azzal vádolnak, hogy itt nincs demokrácia, azok jobban tennék, ha inkább a saját házuk táján néznének kicsit körbe. Azok, akik előírják nekünk még azt is, hogy a csirkéinknek milyen zenét kell hallgatni tojás rakás közben, azok ne tőlünk kérjék számon a demokráciát. Attól, hogy itt szebb villamosok vannak és több a városban a díszburkolat, ne várjunk gazdasági fellendülést. Ahelyett, hogy a külföldi tőkéért tartjuk a markunkat, amit csak felcímkézve kapunk, talán piacot kellene keresnünk és fejleszteni kellene a munkahelyeket. Nem kell nekünk átvenni minden olyan projektet, ami csak a megszorításokkal jár együtt. A nagy ,,fejlett" nyugatnak nem érdeke, hogy itt fellendüljön a saját termelés. Akkor nem tudná eladni nekünk az általa termelt árút és az ő bevétele lenne kevesebb.”
 • 35. havranek 2012. március 26. 21:10
  „Az a kisebb baj ,hogy itt tartunk a nagyobb az miért és honnan jutottunk ide ? Mert ez a "rangsor" kilencvenben még nem így nézett volna ki ! Akik ide juttattak bennünket mind hozzáértő (?) politikusok és mind több ciklus óta ott vannak a döntéshozók között (nem csak Botka) és meglepő de igaz ahol nem volt politikai irányváltás ,ahol midig a jó(?) oldal volt hatalmon sajnos ez a város talán még nagyobb bajban van mint Szeged .Félre ne értsék ez Hódmezővásárhely .
  Más . Mindenkinek ajánlom gondolkozzon el azon amikor egy politikus programja a "munkahelyteremtés" így tisztán ,nos ekkor biztos lehet benne ez a politikus hazudik . Két éve is ígértek" egymillió új munkahelyet" igaz a választás után szóltak ,hogy tíz év alatt de a részeredményeket látva mit mondjak vannak kétségeim .Véleményem szerint a hiba a rendszerben van a politikusok csak a tünet részei mint himlőnél a hólyag !”
 • 34. studyfy 2012. március 26. 20:56
  „frakk, matematikából egyes! Botka László nem 16 éve parlamenti képviselő, hanem 14 éve. Kettőből kettőt tévedtél. Tehát az újabb variáció?”
 • 33. DobóI 2012. március 26. 20:04
  „18. Agyalapi 2012.03.26. 14:28

  Nem kellene annyi melanin termelned, de ezt te úgy se érted..”
 • 32. NP1 2012. március 26. 18:53
  „PálfiPéter 2012.03.26. 17:50

  "Sorold már fel milyen munkahelyteremtő vállalkozásokat akar(t) botka idehozni!" - ennél értelmetlenebb kérdést régen olvastam.
  Attól boldog lennél, ha ez a lista a Boeingtől a Philipsig 6000 cégnevet tartalmazna? Ez nem az egyik fél akaratán múlik.”
 • 31. nemecsekerno_007 2012. március 26. 18:48
  „Nem tudom mit gyepáljátok itt egymást és főleg azt nem értem, hogy miért a politikusoktól várjátok a gazdasági fellendülést? A politikusoknak nem is kéne látszódniuk, csak szépen, csendben dolgozni.
  Vége a szocializmusnak, nem a politikus teremt munkát hanem a versenyszféra!!!”
 • 30. lukrecia 2012. március 26. 18:41
  „16 eve orszaggyulesi kepviselo a polgimester baratom. Mit tett azota a parlamentben Szegedert ;;??????
  Kerdem megegyszer 16 eve bent ul a parlamentben , 16 eve havi kb egymillioval szamolva , a semmiert ??????
  Ha atutaltak volna a fizeteset Szeged szamlajara akkor is jobban jartunk volna. Ennek ellenere nem en mondtam hogy "monnyon le" en csak ideztem. Ellenben a semmiert ennyi penzt felvenni a p ..sag hatarat is surolja. Nem lennek erre kepes, onkent lemondanek. Egyszeruen tisztessegtelen, mert nincs semmi mogotte.”
 • 29. TrombiFrédi 2012. március 26. 18:34
  „Fejlődés mindig van, csak viszonyítás kérdése: mihez képest, milyen irányban??? Lehet (ön)tömjénezni, "kirakatfejlestést" csinálni, de a tények makacs dolgok!!!”
 • 28. Mignon 2012. március 26. 18:03
  „Ha van olyan statisztika, amely az ujsagokban megjelent hozzaszolasokat
  -minöseget tekintve-rangsorolja, akkor is Europa
  sereghajtoi vagytok.

  Indoklas:

  Nyugaton a -bulvar lapokat kiveve-, a valamit magara is ado "nagyobb" lapokban, csak
  -elemzö, szakmailag alatamasztott, igenyes, korrekt es epitöjellegü postingok jelenhetnek meg.
  (pl. Frankfurter Allgemeine Zeitung)

  :)”
 • 27. PálfiPéter 2012. március 26. 17:50
  „22. Mignon 2012.03.26. 17:20

  Sorold már fel milyen munkahelyteremtő vállalkozásokat akar(t) botka idehozni!
  Lehet németországból másképpen látható, mint innen.
  Egyébként ön a német lapokban is ilyen aktív kommentelő, vagy csak a partvonalról szeret beleszólni dolgokba.
  Vannak olyan kutyák, akik csak a kerítés mögül mernek ugatni...”
 • 26. studyfy 2012. március 26. 17:49
  „frakk, alapvető kivonási művelettel sem vagy tisztában: 2012-2002= 10 Tehát Botka 10 éve polgármester, nem 16. De Excellel számoljál utána. Ugyan ilyen tévedésed, a tojás árának emelkedését Botkára fogni. Képzeld el Debrecenben és Vásárhelyen is 50 Ft. Két évi kormányzás után ezt nem lehet a szocikra fogni!”
 • 25. Linka11 2012. március 26. 17:40
  „Javasolnám a Magyar politikai elitnek ,hogy amikor reklamálják a kevés javadalmaztatásukat akkor ne az EU-s
  elithez mérjék magukat, hanem a saját régió átlagához. Talán ebben az esetben kézzel foghatóan elkövetnének
  mindent az átlag javulásáért.”
 • 24. Mignon 2012. március 26. 17:31
  „Jelenleg ami varosi kezelesü cegek meg vannak Szegeden, azoknak
  Fidesz-es fönökeik vannak!
  Mennek is tönkre egymas utan...

  Ahova a Fidesz beteszi a labat, ott nagyon büzlik!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmunkával bővíteni lehetne az öntözött területeket

Az öntözött termőföldek arányát közmunka programokkal lehetne növelni, így a víztársulatok állami… Tovább olvasom