Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Eva vagy nem eva: az itt a kérdés

Csongrád megye - Hetek óta lebegtette a kormány és a Fidesz-frakció a döntést, marad-e a kisvállalkozások közkedvelt egyszerűsített vállalkozói adója. Tegnap a miniszterelnök szavaiból kiderült: marad, de lehet, hogy 35–40 százalékos adókulccsal. Kérdés, ilyen feltételekkel megéri-e az evát választani.
– Ők győztek meg engem – válaszolt a Fidesz–KDNP-frakció hétfői üléséről távozóban Orbán Viktor miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, mivel győzte meg a képviselőcsoportot az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megtartásáról. Tehát marad az eva, de az adókulcs információink szerint a mostani 30-ról 35–40 százalékra emelkedhet.

– Megszüntetem a vállalkozásomat, és majd a feleségem felveszi a tevékenységemet az övéi mellé – mondta azonnal mikrovállalkozó ismerősöm, aki főállása mellett evázott eddig. A férfi számítógépes tervezéssel foglalkozik, jórészt ismeretségi körben árulta tevékenységét, baráti összegekért.

Evatörténelem

2003-tól vezették be az új adónemet, az egyszerűsített vállalkozói adót. Egy bizonyos vállalkozói kör az adókötelezettségét több adónem helyett egy adó, az eva megfizetésével lehetett megfizetni. Ennek mértéke először 15, majd 2006. október 1-jétől 25, 2010-től 30 százalék lett.

– Nem bánom, hogy ilyen döntés születik, már fontolgattam, hogy „visszamegyek" rendes vállalkozónak, és gyűjtögetem inkább a számlákat – mondta egy másik érintett. – Már a 30 százalékos adókulccsal is gyakran éreztem úgy, többet fizetek a kelleténél. A 30 százalékos evakulcsnál 100 ezer forint plusz áfából, 125 ezerből nem 95 ezer maradt meg, mint ahogy azt sokan elsőre gondolnák, hanem csak 87 ezer 500. Tessék csak utánaszámolni! – tette hozzá.

Eddig is mindenki maga döntötte el, mi a jó megoldás. Akinek olyan volt a vállalkozása, amiben alig tudott költséget elszámolni, ha fogcsikorgatva is, de kifizette a 30 százalékos adót (plusz járulékok, könyvelő díja, helyi iparűzési adó). A magas, főleg alapanyagköltségekkel dolgozó vállalkozások pedig eleve nem is választották az evát.

A legegyszerűbb számítások szerint – ilyennel próbálkozott lapunk is – a magasabb, 20 millió forint feletti árbevétellel rendelkező egyéni vállalkozóknál még mindig több pénz marad, ha eváznak. A példánkban is említett egyén 200 ezer forintra bejelentett járulékalapja nem változik.
Az egészen kicsik viszont minimálbérre jelentik be magukat, amely szintén magasabb, 92 ezer forint lesz jövőre.

A NAV Dél-alföldi Regionális Igazgatósága szerint 2010-ben már 4,2 százalékkal csökkent az evások száma a három megyében. A főleg szellemi tevékenységet folytató vállalkozások árbevétele is kevesebb lett, de ez a válság miatt volt. Ugyanakkor a befizetett eva összege 5,5 százalékkal emelkedett 2009-hez képest. Az evások legnagyobb része az alsó bevételi sávba tartozott, legfeljebb 2,5 millió forintos éves árbevétellel rendelkeztek.

Adószakértők mondták

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő korábban úgy nyilatkozott, hogy az evát meg kell szüntetni, mert igazságtalan a többi adózóval szemben, és rendszeridegen megoldás. Szerinte a magasabb terheléssel együtt is megérheti a cégeknek az evakörben maradni. Tegnap már hozzátette előző véleményéhez, hogy ezekkel a feltételekkel sokan ki fognak lépni az eva hatálya alól. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének elnöke azt mondta, az eva megszüntetése visszahozná az adónem bevezetése előtti átláthatatlan számlázási korszakot. Úgy véli, ha búcsút veszünk az evától, akkor az ilyen cégek 80 százaléka eltűnik, és a költségvetési bevétel is csökken.

Olvasóink írták

 • 4. Morpheus_RexXx 2011. november 15. 16:27
  „Megéri e? Nem. Eddig sem érte meg... azt mondják, a lusta ember találékony. Aki "energiát" spórolva választotta az eva-t, az nem elég leleményes. :)
  Akinek meg nincs kedve bajlódni a számlákkal, a felszabaduló összeg feléért is talál könyvelőt...”
 • 3. klj_54 2011. november 15. 15:36
  „http://hircsarda.blog.hu/2011/11/15/eva_longoriat_kertek_fel_az_eva_val_kapcsolatos_johir_kommunikalasara?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hircsarda+%28H%C3%ADrCs%C3%A1rda%29”
 • 2. jq 2011. november 15. 12:35
  „Mielőtt evá-ztam volna, az árbevételem kb 20%-át fizettem be adóba, a többit le tudtam költségelni (teljesen legálisan). Úgy gondoltam, a fene fog sakkozni a számlákkal, inkább fizetek kicsit többet, de kevesebb a bajlódás. Ha sokat szaroznak, kilépek az evából, és megint sakkozok. Kevesebb adót fogok fizetni? Igen. Jó ez az államnak?...”
 • 1. papsajt 2011. november 15. 08:45
  „32% felett nem éri meg. 35-nél még sokan bevállalják mert egyszerű adózási forma.
  40% esetén inkább marad a jó öreg költség leírás. Akár vásárolt költségszámlákkal, mint régen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkabér-, eva-kalkulátor 2012-re - számoljon velünk!

Ha a munkavállaló fizetését nem kompelzálja a munkaadó, bruttó 216 ezer 800 forintig jövőre csökkeni fog a nettó bér. Számolja ki, mennyivel! Tovább olvasom