Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 18°C | 33°C Még több cikk.

Évente 12 milliárd forintért vásárolnak teát Magyarországon

Nőtt a tea kiskereskedelmi eladása: míg értékben 10 százalékkal emelkedett a forgalom tavaly augusztus és az idén július között az egy évvel korábbibázishoz képest, addig mennyiségben 3 százalékkal, s így elérte a 12 milliárd forintot, illetve az 1.600 tonnát.
A Nielsen piackutató vállalat felmérése szerint a filteres gyógyteák iránt 2 százalékponttal, 23 százalékról 25-re nőtt a kereslet az említett időszakban, míg a filteres valódi gyümölcs teapiacrésze 15-ről 17 százalékra emelkedett. Ezzel szemben a filteres fekete tea részaránya 23-ról 21 százalékra csökkent, miközben a Nielsen szerint a filteres gyümölcsízű fekete tea részesedése stabilan 21 százalék.

Az átlagárak a négy legkeresettebb tea szegmensében 4-14 százalékkal voltak magasabbak az idén június-júliusban a tavalyi év hasonló időszakához képest. Legintenzívebben április-júliusban mentekfel az árak, de a Nielsen szerint nem az áfa növekedése miatt: a filteres ízesített fekete teákat júliusban például átlagosan olcsóbban adták az élelmiszerboltok, mint júniusban.

Az értékben mért forgalom alapján a legnagyobb szegmens, a gyógytea mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 4 százalékkal emelkedett: a tavaly június-júliusi kilogrammonként 8.578forintról az idén 8.936 forintra nőtt az ár. A gyümölcsízű fekete teánál viszont 14 százalékos emelkedést regisztrált a Nielsen, az ár kilogrammonként 8.654 forintról 9.857 forintra emelkedett.

A felmérés alapján a teáknál is teret nyertek a kereskedelmi márkák. Részarányuk a teljes forgalomból a tavaly június-júliusi 15 százalékról az idei hasonló periódusban 17 százalékra nőtt.

A tea kiskereskedelmi eladásában a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2.500 négyzetméteres üzletek pozíciója erősödött. Piaci részesedésüket - mennyiségben - 29 százalékról32-re növelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé erősödött a forint a bankközi piacon

Kissé erősödött a forint pénteken reggel a bankközi piacon; az euró árfolyama a csütörtök késő… Tovább olvasom