Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Évtizedes mélyponton a német államadósság finanszírozási költsége

Németországban az államadósság kezelésének kamatköltsége csaknem húsz éve nem volt olyan alacsony, mint tavaly, 2011 végén pedig már a befektetők fizettek azért, hogy német állampapírban tarthassák a pénzüket.
A Der Spiegel című hírmagazin a 2011-es költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvény tervezetére hivatkozva azt írta, hogy Berlin tavaly összesen 32,8 milliárd euró kamatot fizetett állampapírokra, ami a legalacsonyabb érték 1993 óta, holott maga az államadósság a kilencvenes évek közepén 500 milliárd euró alatt volt, tavaly pedig már megközelítette az 1.300 milliárdot.

Németország így az euróövezeti államadósság-válság nyertesének számít, hiszen a finanszírozási költségek azért csökkentek csaknem két évtizedes mélypontra, mert számos euróövezeti tagország iránt megrendült a piaci bizalom, és a befektetők ezért a rendkívül biztonságosnak számító német állampapírokba csoportosítottak jelentős forrásokat.

Decemberben olyan állampapír-aukció is volt, amelyen negatív hozamszint - mínusz 0,0122 százalékos átlagos kamatláb - alakult ki, vagyis a befektetők fizettek azért, hogy hitelt nyújthassanak a német államnak.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2012. január 15. 20:44
    „ott?ilyen nem lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egykori svéd pénzügyminiszter szerint drámaian negatív hatásai voltak a svéd pénzügyi tranzakciós adónak

Drámaian negatív hatásai voltak a részvény-, kötvény- és devizakereskedési ügyletekre az 1980-as években kivetett svédországi tranzakciós adónak. Tovább olvasom