Délmagyar logó

2015. 10. 14. szerda - Helén 10°C | 15°C

Ezek az Erzsébet-utalvány szabályai

Az utalvány fogyasztásra kész étel vásárlására jogosít, de jövő év végéig melegkonyhás vendéglátóhelyeken is felhasználható.
A papír alapú és elektronikus Erzsébet-utalvány kibocsátási szabályait tartalmazza az a közigazgatási s igazságügyi miniszteri rendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A január első napjától hatályos, módosított személyi jövedelemadó (szja) törvény vezette be az Erzsébet utalványt, amelyik fogyasztásra kész étel vásárlására jogosít, de jövő év végéig melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlásra is felhasználható.

Az utalvány kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, akinek a munkaadója ilyet juttat a kafetéria rendszer keretében, az az utalványos, az elfogadóhelyek jegyzékét a kibocsátó a honlapján teszi közzé.

Egy utalványos - egy év alatt - több munkaadótól is kaphat utalványt, amelynek a felhasználási ideje a következő év utolsó napja. A papír alapú utalványra - egyebek mellett - rá kell nyomtatni a beváltási értéket, a felhasználhatóság körét, és a lejárat időpontját is.

Az elektronikus utalványt az elfogadóhely vagy terminálon, vagy a kibocsátó által kialakított központi internetes felületen keresztül váltja be. Az utalványos telefonon lekérdezheti aktuális egyenlegét.

Horváth Endre, az utalványt kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke elmondta, hogy januártól állami monopólium lesz az étkezési jegy kibocsátása, amely Erzsébet-utalvány néven funkcionál. Ennek pénzügyi eredményéből indul a szociális és gyermek étkezési program, Erzsébet program néven. A havi 5 ezer forintos Erzsébet-utalvány a munkaadónak több mint 30 százalékkal kedvezőbb annál, mintha munkabért adna az alkalmazottjának.

Az idei adótörvényekben szerepel egy másik, 12 ezer 500 forintos béren kívüli étkezési juttatás is, amely a meleg étteremmel rendelkező munkaadók adhatnak alkalmazottaiknak.
12 következő >> végére >>> 13 hozzászólás
Moderálásra küldöm 13. Gorduin 2012.03.28. 21:48

Sziasztok! Találtam egy tök jó térképes keresőt az Erzsébet utalványhoz:
www.holabozsi.hu

Moderálásra küldöm 12. Mike3 2012.01.02. 09:20

11: a legnagyobb gond az, hogy nálunk fél milliós nettó csodával egyenértékű, egy igazi álom. az egyik barátom Ausztriába költözött a családjával. 3 éve beszéltem vele, akkor keresett 800e nettót belföldi fuvarozással, egy olyan helyen, ami a fogorvost és a fodrászt leszámítva olcsóbb, mint kis hazánk. iszonyú szarul keresünk és közben a legdrágább helyen élünk. szeged pedig kiemelten drága hely az országos átlaghoz képest

Moderálásra küldöm 11. X_Y 2012.01.01. 22:34

9. Egyolvasó

Azért azt lássuk be hogy ők megérdemlik: keményen dolgoznak értünk és abból a mindössze alig félmilliós nettóból nehezen tudnának maguknak kiflit venni a sarki közértben :)

Moderálásra küldöm 10. sóska66 2012.01.01. 22:22

Ez így konkrétan szemét dolog. Így már a kaja költségen sem tud az ember spórolni. Mert ugye már csak azon lehetne, ha hagynák, hogy azt vegyek belőle ami akciós vagy leárazott ( már régóta ilyen húsokból főzök). Nem gondolnám, hogy a mekegkonyhák majd akcióznak.
Valakinek biztosan az egészségére válik. Nekem inkább megakad a torkomon. :(

Moderálásra küldöm 9. Egyolvasó 2012.01.01. 20:48

A parlament biztos van meleg étteremmel így a kedves képviselők megint csak a saját magukat ajándékozták meg 12500 Ft-al, míg a választók elégedjenek meg az 5000 Ft-os Bözsekártyával, nem is tudom kinek köszönjem meg, hogy 10000Ft-al megint megrövidítettek a "tisztelt" politikusaink, és még a többi emelésről nem is beszéltem.

Moderálásra küldöm 8. Mike3 2012.01.01. 20:16

6: Az idő a legnagyobb érték. Én ebben a szarcsiban kértem a teljes keretemet, asszem havi 40 rongy. Az adókkal marad az egészből 25e. A többinek még kevesebb értelmét láttam. Így most 25 rongyot kidobok a kukába, vagy legalább annyit kiveszek belőle, hogy a kedvesemnek időt nyerek. Az ételfutáron kívül meg kb csak az éttermekben lehet majd elkölteni. Ennyit meg nem szoktunk egy hónapban.
A többi pedig kapitális állatság. Ez a SZÉP kártya is egy kész kabaré. Belföldön csak a Puchner-be szoktunk elmenni egyszer-kétszer. Felhívtam őket, hogy na akkor mi lesz? Elfogadják? Hááát nyí meg nyá, nem tudják most még megmondani, stbstb. Köszike...
Úgy nagyjából a fidesz politikája mellett vagyok, de ezt nagyon csúnyán elqrták

Moderálásra küldöm 7. Kokkas 2012.01.01. 19:48

Eddig 18000 Ft volt a meleg étkezési utalvány ami adható volt kedvezményesen (ha jól tudom) . A cégnél ahol dolgozok ezt meg is kaptuk. Ebből fizettem az ebédemet meg vásároltam néha boltban. Most változott a törvény a 18000 -ből lett 5000. A különbséget nem tudom hol fogják kompenzálni mert nálunk nem. 12500 ft-os étkezési juttatás kissé mosolyogtató mert manapság nem sok munkahely rendelkezik meleg étteremmel. És erre még jön a maradék 5000 ft-os tételre a bizonytalanság (hol fogadják majd el)
Biztos tudja a kormány, hogy mit akar de véleményem szerint a régi rendszer szinte mindenkinek jó volt. Annak is aki adta (olcsóbban tudott juttatást adni a dolgozónak) annak is aki kapta (nagyon sok helyen elfogadták így nem maradt a nyakán az utalvány) és szerintem az államnak is mert ezeket az utalványokat itthon költöttük el (azaz megkapta az áfát)
Azt nem tudom megmondani, hogy miként érinti majd az elfogadóhelyek bevételét a jelenlegi változás, független attól, hogy az új utalványt… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 6. Wacky 2012.01.01. 18:09

5. Mike3 2012.01.01. 17:51
csak tudod abból a pénzből amiből 1 kajára futja a futárszolgálatnál, abból főzni is lehetne, és az sokkal tovább kitart és az nem csak 1 személyes adag!!

Moderálásra küldöm 5. Mike3 2012.01.01. 17:51

arra mindenképpen jó lesz, hogy az asszonynak ne kelljen főznie minden nap. van egy rakás kajafutár cég, majd arra előfizetünk és kész. teljesen mindegy, hogy hol fizetünk ezzel, a pénz ígyis-úgyis elmegy

Moderálásra küldöm 4. X_Y 2012.01.01. 15:34

Egyelőre még elfogadóhelyek nincsenek... http://www.erzsebetutalvany.hu

Lehet hogy a végén majd ki lehet vele törölni... Vagy elmenni egy karakószörcsögpusztai vendéglóbe, ahol somlói galuskára beváltható, de egy nap csak maximum 300 Ft értékben :)


13 hozzászólás12 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Válságos évet zárt az ingatlanpiac

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!