Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Ezt jó tudni a követelésfoglalásról

A követelésfoglalás szükséghelyzetben az adósnak is lehet kedvező megoldás, hisz az adóhivatal hatékonyabban a behajtásban, s így csökken a tartozás. Egy szegedi könyvelőiroda segítségével azt nézzük meg, mire érdemes figyelni.
Az adóhatóságnak körülbelül kétezer milliárdnyi kintlévősége van, mintegy 1,7 millió cégtől. A NAV változatos eszközökkel igyekszik a tartozást behajtani. Alkalmazzák az inkasszót, vagy az ingó- és ingatlan-végrehajtást is. A cikk a követelésfoglalásról szól, amely szükséghelyzetben az adósnak is egy kedvező megoldás lehet, hisz köztudott, hogy az adóhivatal gyorsabban, hatékonyabban tudja a követeléseket behajtani, így a követelésfoglalás révén az adós tartozása gyorsabban csökkenne, illetve meg is térülne.

A lefoglalt követelés lehet lejárt vagy a jövőben esedékessé váló. Lejárt követelésnél a kötelezettnek –ha elismerte a követelést – azonnal ki kell azt fizetnie az összeget az adóhatóság letéti számlájára. Ha a jövőben jár le, akkor a fizetési határidőig kell azt megfizetni, fizetési könnyítés nem kérhető egyik esetben sem. Ha nem tesz eleget a fizetésnek, akkor az adóhatóság határozattal kötelezheti rá. Ez a határozat végrehajtó okiratnak minősül.

A követelésfoglalás a törvény erejénél fogva beálló engedményezés, azaz a törvény erejénél fogva száll át az engedményezőt megillető követelés az engedményesre, aki a végrehajtást kérte.
Követelésfoglalásnál az első teendő a követelés kötelezettjének felhívása, hogy ismerje el a követelést, annak összegét és esedékességét és nyilatkozzon arról is, hogy terheli-e azt bármilyen igény, és ha igen, milyen jogcímen. A követelés kötelezettje később nem teljesítheti a követelést sem az adós, sem más javára, ha mégis megteszi, akkor a követelés összegéig felelős a végrehajtást kérőnek.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az 1994. évi LIII. trv. a bírósági végrehajtásról (Vht.) szabályozza a követelés lefoglalást, de a jogorvoslati lehetőségekről az Art.-ban (Adózás rendjéről szóló trv.) olvashatunk.

A Vht. szerint hatálytalan minden olyan megállapodás, amely az adós és a vele szerződő másik fél között létrejött szerződéseket a végrehajtást kérő fél, az adóhatóság hozzájárulása nélkül módosítja.

A végrehajtásokból 2012-ben 341 milliárd forintnyi tartozást tudott behajtani a NAV, ennek felét inkasszóból. A követelésfoglalás révén behajtott összeg nőtt 2011-ről 2012-re a legnagyobb mértékben, 20 %-kal többet hajtottak be így, mint a megelőző évben. A jövedelemletiltás eszköze szintén növekvő bevételt és eredményességet hozott, itt 12 %-os volt a növekmény. A hatóság alkalmazza még a jelzálog bejegyzéseket vagy járműfoglalásokat is a tartozások behajtására.

Problémát jelent a tartozás behajtásakor, amikor nem működő, felszámolás alatt álló cég tartozik a hatóságnak. Ilyenkor a cég a felszámolásának irányítása a felszámoló vagy a bíróságok kezében van. Végelszámolásos cégeknél többnyire folyamatban van adóhatósági végrehajtás. Azoknál a cégeknél, ahol kicsi a valószínűség a behajtásra, a NAV engedményezési megállapodás keretében a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek  adja át.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1000 milliárddal tartozunk

Romlott az adózási morál Magyarországon. Tovább olvasom