Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Ezüstszemcsék a kelmén

Csongrád megye - A Szegedi SZEFO Zrt.-nél hamarosan elkezdik azoknak a pulóvereknek a gyártását, amelyeket nanosilver technológiával exportra készítenek. A kelmére felvitt ezüstszemcsék elpusztítják a baktériumokat.
Ha a kezünkbe veszünk két pulóvert, amelyek közül az egyik nanosilver technológiával készült, a másik hagyományosan, nem veszünk észre különbséget köztük. Ez a jó: a Szegedi SZEFO Zrt.-nél kifejlesztett technológiánál ugyanis fontos, hogy se a kelme színe, se a tapintása ne változzon meg.

De miben más? Abban, hogy mivel nanoméretű ezüstrészecskékkel „feldúsított" oldószerrel kezelik a gyártás során a kelmét, a végtermék antibakteriális hatású lesz. Az így előállított pulóver gátolja az izzadást, és megakadályozza a baktériumok szaporodását.

A SZEFO Zrt.-nél több mint egy évvel ezelőtt kezdődött a kísérletezés: egymásra talált a szegedi gyártó és a szegedi egyetem. Együttműködési megállapodás jött létre közös K+F programra, s végül megszületett a saját fejlesztésű technológia. Az eljárás nemzetközi szabadalmaztatása is elindult: 2009. december 16. óta 128 országban élvez bejelentési védelmet.

Kiss Sándor és Kiricsi Imre a nanosilver pulóverrel. Fotó: Schmidt Andrea
Kiss Sándor és Kiricsi Imre a nanosilver pulóverrel.
Fotó: Schmidt Andrea

Kiricsi Imre professzor, az egyetem alkalmazott és környezeti tanszékének vezetője elmondta: már a rómaiak is ezüstpénzt tettek a vízbe, mert ismerték a fém jó tulajdonságait. Ha ezt a pénzt apró darabokra vágnánk, megkapnánk azokat a nanoméretű, szabad szemmel nem látható ezüstszemcséket, amelyek a kelme felületén megtapadva az otthoni mosás, szárítás, vasalás után is megmaradnak, és megőrzik antibakteriális tulajdonságukat. Szabó Gábor, az SZTE rektora szerint az együttműködés azt bizonyítja, hogy az egyetem nem elefántcsonttoronyban ülő professzorok baráti köre.

Kiss Sándor, a Szegedi SZEFO Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: mintegy 730 alkalmazottjuk van, 80 százalék a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak aránya. Tíz éve gyártják az olasz DAMA S.p.A.-nak bérmunkában a Paul&Shark márkájú termékeket, eddig 1 millió 350 ezer darabot készítettek extra prémium minőség kategóriában, nemrégiben pedig újabb 5 évre írtak alá szerződést. Ennek része a K+F programokban való együttműködés, így a szabadalom eredményének hasznosítása is. Emellett Chance néven saját, védett márkájú modelleket is készítenek, amelyeknél szintén alkalmazzák majd a szabadalmaztatott technológiát.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: a textilipari piacot ugyan uralja Kína, illetve a Távol-Kelet, de az Unió ruhaipara őrzi vezető szerepét a kutatás-fejlesztés-innováció hármasságában, és a Szegedi SZEFO Zrt. sem kíván ettől elmaradni.

Olvasóink írták

  • 2. Zs 2010. március 10. 21:04
    „Ilyen mosógép is van...”
  • 1. Buksi 2010. február 16. 07:51
    „Bravo, ezt nem is tudtam eddig, de még egyszer gratulálok ezekhez a szép eredményekhez !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a bázis a régiós kiugráshoz

Szegedi központtal romániai, bulgáriai, szerbiai, horvátországi terjeszkedésben gondolkodik a Sole-Mizo Zrt. tulajdonosa, Csányi Sándor és a vezérigazgató, a holland Gerbrant Redmer de Boer. Tovább olvasom