Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: a magyar sertésállomány megduplázása a cél 2017-ig

A sertésállomány növeléséhez az idén megteszik a szükséges lépéseket: a védjegy és nyomon követési rendszer kiépítését, vagy a genetikai állomány javítását.
Az agrártárca szeretné elérni, hogy a magyar sertésállomány 2017-ig a duplájára emelkedjen, amelyhez a sertésprogram biztosít szakmai kereteket, és amelynek megvalósításához 2,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre - mondta a vidékfejlesztési miniszter a Spar Magyarország Kft. bicskei húsüzemében tett keddi látogatásán.

A kilátásokat a miniszter biztatónak nevezte. Kifejtette: Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása után mennyiségi ugrás várható az orosz piacokon, és érdeklődés mutatkozik a minőségi magyar sertéshúsok és -készítmények iránt Kínában és Távol-Keleten is - mondta a miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a sertésállomány növeléséhez az idén megteszik a szükséges lépéseket. Példaként említette a minőségi magyar sertés tanúsító védjegy és nyomon követési rendszer kiépítését, a termékpálya szervezettségének növelését, valamint a genetikai állomány javítását.

A miniszter a többi húságazattal kapcsolatban elmondta: mindenhol stabilizálódott vagy növekedett az állatlétszám. Az idén további bővülésre számít a szarvasmarha, a kis kérődzők, a juhok és a baromfi esetében is.
Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) Bicske polgármestere kiemelte, hogy a Spar tevékenységeiből származik a város adóbevételének egyharmada, de a cég a munkaerőpiacon is fontos szereplőnek számít. Úgy vélte, hogy a miniszter látogatása üzenet is egyben, azt jelzi, hogy a magyar kormány támogat minden céget, amely fejlesztéseket tervez, és a magyar termékeket, a magyar családok megélhetését helyezi előtérbe.

Horváth Ferenc, a Spar csoporthoz tartozó Tann Magyarország Kft. bicskei húsüzemének vezetője közölte, hogy a 7900 négyzetméteres üzemben 250 embert foglalkoztatnak. Évente kétezer darab szarvasmarhát és 300 ezer sertést dolgoznak fel. Utóbbiból 200 ezer saját darabolás. A hazai húsbeszerzés aránya 2012-ben 64 százalék volt, ezt 2015-ig szeretnék 90 százalékra emelni.

Évente hétezer tonna saját márkás húskészítményt gyártanak és nyolcmillió tálca húst csomagolnak. A cég éves forgalma eléri a 21 milliárd forintot.

A Spar cégcsoport mintegy négyszáz áruházzal rendelkezik országszerte, ahol több mint 11 ezer embert foglalkoztatnak. Az éves forgalmuk 400 milliárd forint. A társaság 2013-ban 11,5 milliárd forintnyi beruházást tervez: részben a húsüzemet kívánják bővíteni, részben az üzleteket szeretnék fejleszteni. Ennek eredményeként több mint 160 új munkavállalót vesznek fel az idén.

Olvasóink írták

 • 3. klj-54 2013. február 05. 19:55
  „Száraz tényeket fogok írni:
  1989-ben 134 állami gazdaság,
  1247 tsz volt.
  1988-ban a 6,5 millió hektár 86%-a nagyüzemi művelésű volt
  1999-re ez már csak 40%-volt
  1988-ban 674.000 mezőgazdasági munkás volt (+ a szövetkezetek által foglalkoztatott 534.000 családtag)
  1999-re már csak 128000 foglalkoztatott maradt!
  1988-ban állószköz érték: 372 milliárd Forint
  1999-ben 61 milliárd!

  Ezeket bárki megtekintheti az Orbánék kori statisztikákban!
  Amellett a hollandus nem értette miért olyan hülye a magyar, hogy nadrágszíjparcellára cseréli fel az egy tagban lévő tízezer hektárnyi földterületeket?”
 • 2. Jozsoci 2013. február 05. 19:23
  „Az Antall kormánynak nem kellett volna egy az egyben felrúgni az orosz piacot, akkor még mindig volna volna 10 millió sertés, boripar, ruhaipar, gabonaexport, stb.”
 • 1. klj-54 2013. február 05. 14:25
  „Minden tiszteletem a miniszter úré!
  Egy nem szerény megjegyzésem azért lenne:
  A lakosság fizetőképes kereslete nélkül felesleges ezen fáradoznia!
  Ma már oda jutunk, hogy a hentesnél olyan áron kapom a karajcsontot mint a Tescoban magát a karajt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Péter: kormányzati eszközök segítik a kkv-k külpiaci tevékenységét

Az idén Rijadban, Pekingben, Asztanában fog az állam kereskedői házat nyitni. Tovább olvasom