Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: agrárbéke jellemzi a mostani ciklust

A miniszter azt mondta, hogy a magyar földtörvény Európa legszigorúbb földtörvénye.
Magunk mögött van négy olyan esztendő, amelyet az agrárbéke jellemzett, továbbá a mezőgazdaságnak az erősödése, miután egyharmadával többet termelt az ágazat, mint például 2010-ben - erről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt a Magyar Hírlapnak adott, szerdán megjelent interjújában.

Fazekas Sándor úgy fogalmazott: "elhiszem, hogy a politikai ellenfeleink számára ez nem tűnik szimpatikusnak, de mi a magyar vidék, a gazdák és az agrárium érdekeit helyeztük középpontba".

A miniszter azt mondta, hogy a magyar földtörvény Európa legszigorúbb földtörvénye. Megalkotásakor a cél az volt, hogy a nemzeti tulajdont jelentő kincs a magyar gazdák tulajdonában maradjon, és magyar földművesek vehessenek földet. A szabályozásnál figyelembe vették más európai uniós országok törvényhozását és gyakorlatát is, amely a helyben lakó, ott gazdálkodó családokat védi, őket hozza helyzetbe, védvén az érintetteket a spekulánsoktól - fejtette ki, hozzátéve: ebben a szellemben születtek a magyar rendelkezések is.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a magyar földügyben uniós állásfoglalás, Fazekas Sándor azt mondta: ez többlépcsős folyamat, először az Európai Bizottság megvizsgálja a törvényt, aztán elküldi az észrevételeit, ők arra válaszolnak, majd újra az EU elé kerül az ügy. A miniszter szerint ez egy hónapokig tartó folyamat, de reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben még az idén lezárják a zsebszerződések ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek: akik betartották a rendelési határidőt még kérhetnek támogatást

Legkésőbb január 31-ig üzembe kellett helyezni az online pénztárgépet ahhoz, hogy a kasszacseréhez… Tovább olvasom