Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Fed-elnök: még nem állt talpra teljesen az amerikai munkaerőpiac

A Fed-elnök beszédét feszülten várták a piacok szerte a világon.
Bátorítóak az amerikai munkaerőpiacon az elmúlt időszakban bekövetkezett változások, de a recesszió ütötte sebek még nem gyógyultak be teljesen - mondta az amerikai jegybankrendszer (Fed) elnöke pénteken az egyesült államokbeli Jackson Hole-ban.

Janet Yellen ezzel feltehetően arra utalt, hogy indokolt a Fed laza monetáris politikájának a folytatása. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságélénkítő célú eszközvásárlások - az úgynevezett "mennyiségi enyhítés" - októberi kifutása után még szükség lesz a csaknem hat éve történelmi mélyponton lévő, zéró közeli amerikai alapkamat fenntartására.

A Fed-elnöknek a Wyoming állambeli hegyi üdülőhelyen kezdődött nemzetközi konferencián elmondott beszédét feszülten várták a piacok szerte a világon.

A Fednek azt kell eldöntenie, az amerikai munkaerőpiac javulása és az infláció gyorsulása indokol-e a piac által várt 2015 nyári időpontnál korábbi kamatemelést.

Az intézmény pénzügypolitikai tanácsa, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) legutóbbi, július végi értekezletének jegyzőkönyvéből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Washingtonban, az derült ki: élesedik az ellentét a kamatemelési ciklus megkezdését sürgető "héják", és az óvatos "galambok" között. Megfigyelők szerint egyelőre ez utóbbiak vannak többségben, és ebbe a táborba sorolják Janet Yellen Fed-elnököt is.

A "héja" tábor egyik hangadója, James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke pénteken úgy nyilatkozott, már 2015 első negyedévének a végén meg lehetne kezdeni a kamatemelést.

A piacok azért is várták feszülten Yellen beszédét, hogy abban lesz-e elmozdulás a Fed-jegyzőkönyvből kiolvasható állapothoz képest. A Fed-elnök azonban nem tett egyenes utalást a vártnál korábbi esetleges kamatemelésre. Ehelyett azt fejtegette: a válság olyan elváltozásokat eredményezett a munkaerőpiac működésében, hogy a Fednek nagyon nehéz megítélnie, egyáltalán milyen messze jár az amerikai gazdaság a Fed hivatalos céljától, a teljes foglalkoztatottságtól.

Janet Yellen a munkapiaci negatívumok között említette, hogy magas a hat hónapnál hosszabb ideje állástalanok aránya, és megismételte, hogy sokan vannak azok, akik részmunkaidőben dolgoznak, pedig teljes munkaidőben szeretnének.

Beszéde végén ugyanakkor a Fed-elnök megjegyezte: a monetáris politika "nincs kőbe vésve". Ha a munkaerőpiac a vártnál gyorsabban javul vagy az infláció a vártnál nagyobb ütemben gyorsul, akkor a tervezettnél hamarabb jöhet a kamatemelés, és ugyanígy, ha a gazdaság teljesítménye csalódást kelt, és lelassul a közeledés a jegybank célszámaihoz, akkor a laza monetáris politika folytatása fog tükröződni a kamatokban - mondta beszédében Janet Yellen, az amerikai jegybankrendszer elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzsdére megy a Norbi Update

Nyilvános részvényértékesítést tart szeptemberben Schobert Norbert cége, a Norbi Update Lowcarb… Tovább olvasom