Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Fehér listán: újra szállíthat a Hungerit Oroszországba

Csongrád megye - Május 14-én derült égből villámcsapásként ért több mint egy tucat hazai húsüzemet az orosz embargó. Újra van orosz exportengedélye a szentesi Hungeritnek, valamint vámospércsi gyárának.
Újra van orosz exportengedélye a szentesi Hungeritnek, valamint vámospércsi gyárának: a cég rákerült a szabad, azaz a fehér listára – közölte lapunkkal Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója. A 13 tiltólistán szereplő magyarországi cég közül a szentesiek mellett csak a szarvasi Alföldi-Hús Zrt. kapott zöld utat a szállításhoz. A megyéből a Pick Szeged Zrt. továbbra sem exportálhat. A szentesiek azonnal elindították a kamionokat az egész kacsákkal, a darabolt libákkal, valamint a panírozott termékekkel. Csaknem 3 hónap telt el azóta, hogy az oroszok bejelentették a beviteli tilalmat a magyar húskészítményekkel szemben.

Korábban

A japánok feloldották

Ezen a héten a japánok feloldottak egy régióra vonatkozó korlátozást. Több évvel ezelőtt, a vaddisznóknál megtalált sertéspestis miatt 4 megyéből (Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén) nem lehetett azokba az üzemekbe állatot, illetve húst beszállítani, amely üzemekből Japánba készülő termékeket állítanak elő. Így eddig a Pick Szeged Zrt. üzemeibe sem kerülhetett ezekből a megyékből alapanyag. Most már Észak-Magyarországról is vásárolhat a Pick.

– Az interneten még ma is az áll, hogy a vámospércsi üzemünk, a sült kacsákat előállító Prima Enten Kft. visszakapta az engedélyét, ugyanakkor jegyzőkönyv szerint nem szállíthatunk, ahogy Szentesről sem – mondta Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– Próbálunk érdeklődni a minisztériumtól kezdve mindenütt, ahol nem ráznak le bennünket, de nincs eredmény. Az oroszok küldtek egy hibajegyzéket, a felsorolt észrevételeket kijavítottuk, azóta várunk.

Megírtuk: május 14-én a teljes hazai húsipar termékeivel szemben embargót hirdettek meg az oroszok. Ezután a Hungerittől azt az információt kaptuk, hogy pár napra rá egyik pillanatról a másikra feloldották a szentesiek tulajdonában lévő Prima Enten Kft.-vel szemben a tilalmat, de – mint kiderült – korán örültek. Minden maradt a régiben.

Magyar József hozzátette: az orosz export nem jelentős, évi 3 ezer tonna, a felét már májusig kiszállították, és még az utolsó pillanatban is kijutott 8-10 kamionnyi áru. – Érzékenyen érintett bennünket az embargó: két évig dolgoztunk azon, hogy direkt szállíthassunk az ottani Metrónak.

13 húsüzem és a Pannontej érintett

Az embargós húsüzemek: a szentesi Hungerit, a Prima Enten, a Pick 3 gyára, a Master Good, a Her-Csi-Hús, a Darius Hús, a Hungary Meat, a Pápai Hús, az Ász-Kolbász, az Alföldi-Hús, a Tamási-Hús. Egy tejipari cég is van a listán, a Pannontej.

– A Pick Szeged Zrt.-t is érintő orosz helyzettel kapcsolatban nincsenek új információk – nyilatkozta Éder Tamás, a Bonafarm csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. – Két orosz intézkedés gátolja továbbra is a sertéshúsok, illetve húskészítmények külkereskedelmét. Az afrikai sertéspestis litvániai és lengyelországi megjelenése miatt Oroszország már februárban leállította az EU-ból származó sertéshúsok, húskészítmények bevitelét: csak a hőkezelt, illetve főtt termékek voltak kivételek. Az intézkedés a Pick Szeged Zrt. oroszországi exportjának közel 80 százalékát érintette. Ehhez társult májustól az orosz állat-egészségügyi hatósági intézkedés, amelyik felfüggesztette sok magyar cég – így a Pick Szeged Zrt. – oroszországi exportengedélyét.

Az orosz export részesedése a Pick Szeged Zrt. árbevételéből nem nevezhető meghatározónak, de nem is jelentéktelen. Az elmúlt évek során nagy erőfeszítéseket tettek a nagy keleti piacért. Az oroszok kétévente tartanak auditot Magyarországon, idén február végén látogatták meg a húsfeldolgozókat, és mindent rendben találtak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint drágul a gázolaj!

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Tovább olvasom