Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Feketelista.hu: egyre több a szabálytalankodó cég

Az elmúlt két évben jelentősen nőtt a cégek ellen indított versenyhivatali eljárások száma, és emelkedett a kirótt bírságok nagysága is: míg 2007-ben és 2008-ban összesen mintegy 3,050 milliárd forint bírságot kellett kiróni a "tévútra lépett" cégekre, addig 2009-ben és 2010 eddig eltelt időszakában együttvéve 13,7 milliárdot - derül ki a feketelista.hu legfrissebb összegzéséből.
Az adatok szerint csak 2010 első kilenc hónapjában 7,764 milliárd forint volt a kiszabott pénzbüntetés összege. A fekelista.hu közleményében hangsúlyozza: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ügyeinek áttekintéséből kiderül, hogy a bizottságok évente átlagosan mintegy száz lezáró döntést hoznak, de ehhez például tavaly több mint 1.300 ügyet kellett áttekinteniük.

Az esetek körülbelül felében a fogyasztó tisztességtelen befolyásolásáért szabják ki a bírságot, ritkábban az erőfölénnyel való visszaélésért és kartellezésért, ám ez utóbbi vonja maga után a legnagyobb összegű elmarasztalásokat. Tavaly például az 5,95 milliárd forint bírságból 5 milliárdra rúgott a hét kartellezőre kirótt bírság, s az idén is a csaknem 8 milliárdos összes büntetésből hétmilliárd a kartellezőkre esik - olvasható a közleményben.

A feketelista.hu szerint sokszor nehéz leleplezni a vállalatok közötti "titkos szövetségeket", egy-egy ilyen vizsgálat évekig is eltarthat. Emlékeztetnek: a felderítés megkönnyítésére vezették be áprilistól az úgynevezett informátori díjat, amikor a leleplezést elősegítő magánszemély a bírság összegének 10 százalékát kaphatja jutalmul. Eddig csak érdeklődtek a versenyhivatalnál, ám bejelentésre még senki sem szánta rá magát – idézi a közlemény a GVH szóvivőjét. A másik lehetőségre, az úgynevezett engedékenységre, amikor a kartellezők egyike „dobja fel" a társaságot, és együttműködik a hatósággal, viszont már van példa.

A GVH honlapján közzétett adatokat felhasználva a feketelista.hu összesítést készített a kartellezés miatt megbírságolt cégekről. E szerint 1998. január 1. óta a legmagasabb, 5,319 milliárd forintos bírságot a GVH az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-re szabta ki, a további sorrend a Szentesi Vasútépítő Kft., 3,4 milliárd, a STRABAG Építő Zrt. 2,468 milliárd, a Betonút Szolgáltató és Építő Zrt. 2,212 milliárd és a MÁVÉPCELL Mély-Magas és Vasútépítő Kft. 2,1 milliárd forintos büntetéssel.

Ezenkívül öt cég kapott egymilliárd forintnál nagyobb büntetést, és a 48. „helyezett" is elérte a 100 millió forintos határt.

Ha a bírságokat halmozottan vesszük figyelembe, akkor kiderül, hogy az első tíz elmarasztalt között hét építőipari és három pénzügyi társaságot van. Ebben az összesítésben is az Allianz vezet több mint ötmilliárdos büntetéssel, ám a STRABAG erősen megközelíti 4,825 milliárd forinttal, harmadik pedig a Szentesi Vasútépítő Kft.

A listán a Betonút Szolgáltató és Építő Zrt. következik, a társaság összesen 2,557 milliárd forintnyi bírságot „gyűjtött" össze, míg a MÁVÉPCELL ebben az összevetésben is az ötödik. Egymilliárd forint feletti büntető összeggel szerepel még az EGÚT Egri Útépítő Zrt., a Hídépítő Zrt., a Colas Dunántúli Út- és Vasútépítő Zrt., valamint a Generali Providencia Biztosító Zrt. - olvasható a közleményben.

A feketelista.hu honlap 11 nyilvános állami nyilvántartás adatait hozza egy platformra, a cégek adószáma alapján. A használt nyilvántartások körébe tartoznak az adóvégrehajtások, a csődeljárások, a versenyfelügyeleti- és munkaügyi elmarasztalások, valamint a cégnyilvántartásban szereplő adatok is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint erősödött hétfő estére

A forint erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben hétfő estére a délutáni szinthez képest,… Tovább olvasom