Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Feketelistán egy Csányi-cég és egy mórahalmi kft.

Csongrád megye - A Miniszterelnökség feketelistájára került egy, a Bonafarm csoporthoz, vagyis Csányi Sándor OTP-vezérhez köthető kft. A vállalkozás nem Csongrád megyei. A feketelistán egy mórahalmi kft., a Móra-Group is szerepel.
Egy Bonafarm-érdekeltségű céget tett feketelistára a Miniszterelnökség kedden, sokan azt gondolták először, hogy valamelyik szegedi székhelyű vállalatról lehet szó. Utánajártunk: a rossz hírbe keveredett vállalkozás a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. A Miniszterelnökség álláspontja szerint a cégnek kamatostul vissza kell adnia a 2012-ben elnyert 220 millió forintos uniós támogatást.

A feketelistán olyan cégeket sorolnak fel, amelyek EU-s támogatást vettek fel, ám átláthatatlannak ítélték a tulajdonosi szerkezetüket. A Miniszterelnökség ugyanis még az ősszel megígérte, hogy a választásokig nyilvánosságra hozza, 2006 óta mely cégek nyertek úgy uniós támogatást, hogy „nem átlátható" a tulajdonosi szerkezetük, esetleg offshore cégekről lehet szó. Azóta dolgoztak a listán, és április 1-jén ki is adták.

Lázár–Csányi-csörte

A Miniszterelnökséget vezető és a feketelistát felügyelő Lázár János és Csányi Sándor között gúnyos odamondogatások tették izgalmassá a 2013-as évet, Lázár többek között „az ország legnagyobb uzsorásának" nevezte Csányit, aki ezért rágalmazásért beperelte. Az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették. Csányi pedig így fogalmazott az államtitkárról: „nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet".

A Bonafarm csoport a hírre közleményben reagált szerda délután. Azt állítják, hogy félreértésről van szó. „A Bonafarm csoport minden egyes tagjának egyértelmű és transzparens tulajdonosi szerkezete van. A Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. kizárólagos tulajdonosa a Bonafarm Zrt., amelynek 100 százalékos tulajdonosa a Bonitás 2002 Zrt. (aminek egyetlen tulajdonosa Csányi Sándor). Erről a kft. a kérdéses támogatási pályázat kötelező mellékletében nyilatkozott is" – áll többek között a közleményben.

„A Bonafarm csoportot a lista összeállítói semmilyen formában nem keresték meg az üggyel kapcsolatban" – tették hozzá. A Miniszterelnökség állítása szerint viszont az összes pályázati nyertest felszólították adatközlésre.

A Bonafarm szerint az sem igaz, hogy ők vették volna fel a teljes támogatást. Egy, a vízi szárnyasok takarmányozásáról szóló kutatási program kapott támogatást, amelyben benne volt a Kaposvári Egyetem is, a Bonafarm pedig a konzorcium vezetője volt. „Ezúton is kérjük a Miniszterelnökség munkatársait, hogy helyesbítsék adatbázisukat, mert a pontatlan közléseik súlyosan sértik a Bonafarm csoport jó hírét" – írták a közleményben.

A feketelistán szerepel a Móra-Group Kft. is, amelyik inkubátorházat üzemeltet Mórahalmon, és új vállalkozások támogatása a profilja. Felhívtuk telefonon Gyenge Tamás ügyvezetőt, aki azt mondta, nem kíván az üggyel kapcsolatban nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánki Erik: tartós növekedés pályára állt a magyar gazdaság

Az idén 2,6 százalék fölött lesz a GDP-növekedés és a költségvetési hiányt 3 százalék alatt tudják… Tovább olvasom