Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Fékezett habzás: felszámolások az országban és megyénkben

Szeged - A gazdasági válság óta még egyik évben sem számoltak fel annyi céget az országban, mint 2010 és 2011 szeptembere között. A Csongrád megyei vállalkozások tovább kitartanak.
Az elmúlt 3 évben a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 600 ezer cég közül 50 ezret számoltak fel. De míg 2009 szeptembere és 2010 szeptembere között mintegy 17 ezer cég húzta le felszámolással a rolót, az elmúlt egy évben több mint 18 ezer. A felszámolások száma egyetlen esztendő alatt 10 százalékkal növekedett – tájékoztatott a feketelista.hu portál.

Az elemzők ezt azzal magyarázzák – mondta Iklódi András, a portál főszerkesztője –, hogy tovább romlott a vállalkozások pénzügyi helyzete, és a cégek, amelyek elsősorban hitelből fedezték a működésükhöz szükséges forrásokat, ezek elapadása miatt kénytelenek voltak felélni tartalékaikat. A hitelezők is türelmetlenebbé váltak adósaikkal szemben, korábban kérik a felszámolás megindítását.

Nemesi: Nálunk lecsengett

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nálunk már 2010-ben „lecsengett" a nagy felszámolási hullám, ezzel magyarázható, hogy az országosnál jobb a helyzet. Ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a gazdasági növekedés stagnál. Rossz, hogy a bankok kivonultak a gazdaság finanszírozásából – mondta. Úgy véli, a kkv-knak lendületet adhat az a településfejlesztési pályázat, amelynek vissza nem térítendő támogatásaiból az elkövetkező fél évben komoly beruházások valósulhatnak meg.

Az elmúlt évi felszámolások területi megoszlásáról készült elemzés szélsőséges képet mutat. A 11 nagyvárosra esik a felszámolások mintegy 60 százaléka, ám a megyénkénti adatok nagy szóródást tükröznek. Komárom-Esztergom megyében például 77 százalékkal nőtt a felszámolások száma, de Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye sem dicsekedhet a maga 33 százalékával. Még Győr-Moson-Sopron megyében is 22 százalékkal emelkedett a bajba jutott vállalkozások száma.

A megyék fele áll „mínuszban", azaz területükön kevesebb cég dobta be a törülközőt, mint egy évvel ezelőtt. Közöttük található Csongrád megye is: 13 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest a felszámolt cégek száma, 488 helyett „csak" 423 fejezte be működését. Szeged szintén „pozitív" példa: 9 százalékkal kevesebb céget, 262-t számoltak fel, míg egy évvel korábban 287 zárt be.

– Mindenki erőlködik, akik még életben vannak, a tartalékaikat élik föl – mondta Szakács József, a Csongrád megyei VOSZ elnöke azzal kapcsolatban, mi az oka annak, hogy a térségben kevesebb a felszámolási eljárás. – A Viharsarokhoz közel élő vidéki ember ellenállóbb – fejtette ki sajátos véleményét –, többet kibír, annak ellenére is, hogy a Szilánk új telephelyének építésén kívül nincs új beruházás és nincsenek új munkahelyek sem.

Szakács József szerint senki se lát előre, márpedig egy cég számára létkérdés lenne, hogy 2–3 évre tervezhessen. Csak „hirtelen munkák" vannak, arra elcsábítanak máshonnan embereket, akiket aztán az utcára tesznek a feladat befejezésekor. Azt is tapasztalják a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezeténél – amelynek egyaránt tagjai a nagyvállalkozók és a kicsik –, hogy útépítésekre, Romániába viszik a megyéből az embereket. Sok vállalkozó a Széchenyi-hitelt is azért veszi fel, hogy „túléljen".

Olvasóink írták

 • 4. GAgyi 2011. október 07. 14:38
  „"...Szakács József szerint senki se lát előre, márpedig egy cég számára létkérdés lenne, hogy 2-3 évre tervezhessen. Csak ,,hirtelen munkák" vannak, arra elcsábítanak máshonnan embereket, akiket aztán az utcára tesznek a feladat befejezésekor.."
  Így lesz 1millió új munkahely....

  Uraim! A helyzet szar, de már nem is tartható.....
  A jelenlegi "beruházásdús" helyzetben már az is jó, ha a cég 2-3 hónapra előre lát.”
 • 3. 620829 2011. október 07. 12:50
  „Ma egy legális cég a nyereségének.....80%-t elviszi az adó.....költségek ...mint telefon-fűtés-üzemanyag-cégautó..stb ebben még benne sincs..ezek az adók!!!--------lehet számolni..”
 • 2. igazságkereső 2011. október 07. 09:52
  „Mi lesz a ki nem fizetett végkielégítések hátralevő összegével, azt ki nyúlja le ebben az országban a cégek volt dolgozóitól, miközben a felszámolóbiztosok évek hosszú soráig jól elvannak a cégek felszámolásának ideje alatt! Mi történik a felszámolóbiztosok által "értékesíthetetlennek" minősített nagyon jó állapotú épületekkel, néhány éves céges autókkal, és még lehetne sorolni mindazokat a vagyontárgyakat,amelyek úgy "eltűnnek" az évekig tartó felszámolás alatt?!!”
 • 1. KamuNeni 2011. október 07. 09:19
  „Hajra magyarok!!! Csak tegyetek tonkre minden ceget. tegyetek mindenkit munkanelkulive, Romboljatok szet a csladokat, De ne hagyjatok az embereket semmi keppen penzhez jutni!!

  Na milyen ez a jelszo?? Rockefeller is azt mondta hogy a penznek csak akkor van erteke ha forog.

  MO-n minden forgo toket akarmilyen kicsi is legyen az elrabol az allam az emberektol es a kis cegektol es mostmar majd jonnek a nagyobb cegek is. Jovore 10x annyi ceg fog tonkre menni mint tavaly!!! Garantalom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az IKEA bevon egy veszélyes gyereksátrat

A BUSA összecsukható gyereksátor acéldrót váza használat közben eltörhet, az éles drótvégek pedig a vásznat átszúrva kiállhatnak. Tovább olvasom