Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Fellegi: a kormány a Mol-üzlet minden részletét nyilvánosságra hozta

A kormány a nyilvánosság teljes bevonásával kívánja lebonyolítani a Mol 21,2 százalékának állami felvásárlását, az Országgyűlés így az "eredeti és egyetlen" adásvételi szerződés elfogadásával teheti véglegessé a tranzakciót - mondta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter szerdán, a magyar állam és az orosz Szurgutnyeftyegaz között május 24-én aláírt megállapodás parlamenti jóváhagyását célzó javaslat általános vitájában.
A tárcavezető, a kedden késő este kezdődött, de csak szerdára virradó éjszaka befejeződő, csaknem háromórás vitában úgy fogalmazott, "jókor, jót és jó áron" vásároltak, hiszen az energetikai vállalat részvényei a nemzeti vagyont gyarapítják, emellett csökkentik Magyarország és a régió energiafüggőségét, továbbá megoldják a "magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet", illetve megerősítik a Mol stratégiai vállalat jellégét.

Hangsúlyozta: a tranzakciót nem lehet egyszerű adásvételként kezelni, az ugyanis jelentős lépést jelent a nemzeti érdek megjelenítésében az egyik legfontosabb stratégiai ágazatnak számító energetikai területen.

Fellegi Tamás kiemelte, hogy az orosz féllel kötött megállapodás nem tartalmaz üzleti titkokat. "Ez a pénz tehát nem veszett el, és nem is költöttük luxusberuházásra. Pénzt cseréltünk tulajdonra", ami a későbbiekben osztalék formájában hozhat hasznot a költségvetés számára - fűzte hozzá.

Kitért továbbá arra is, hogy az Európai Unió statisztikai módszertana alapján az IMF-hitelből történt, állami részvényvásárlás nem növeli a költségvetési hiányt, a megállapodás pedig csak akkor válik érvényessé, ha azt az Országgyűlés is megszavazza.

A magyar állam részvényenként 22.400 forintos átlagáron vásárolhatja meg a Mol részvényeit, ami összesen mintegy 500 milliárd forintos kiadást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabad felhasználású jelzáloghitelesek nem kapnak állami segítséget?

A Napi Gazdaság szerint azok a bajba került devizaadósok, akik nem célzottan lakáshitelt, hanem… Tovább olvasom