Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Fellegi: az Új Széchenyi Tervvel 2000 milliárd forint áramolhat a gazdaságba

Eger - Az Új Széchenyi Tervvel kétezer milliárd forint áramolhat a gazdaságba, ezzel együtt tíz százalékkal emelni kell a foglalkoztatottak arányát Magyarországon - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden Egerben sajtótájékoztatón.
Tárcája eddigi tevékenységére visszatekintve a miniszter beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapok során megvizsgálták a pályázati rendszert.

Megállapították, hogy a rendszert az előző kormányzat szétaprózott és ötlettelen elképzelései mellett számos szabálytalanság is bonyolította, különösen az operatív programok területén. Emiatt az Európai Unió számos pályázat támogatásának folyósítását fel is függesztette. Különösen sok gondot okozott, hogy a pénz útja a nyertes pályázatok esetében nehezen volt követhető - jegyezte meg. "Amennyiben nem sikerül ezt a kérdéskört rendeznünk, annak költségvetési következményei lehetnek - fogalmazott a miniszter. - Ilyen gondok jelentkezhetnek például a 4-es metró és a hazai útépítések területén."

Elmondta, hogy 2011 legelején megjelennek az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásai. Ennek, illetve a kormány egyedi döntéseinek és kedvező hitelkonstrukciók kialakításának köszönhetően - kedvező esetben - mintegy kétezer milliárd forint áramlik majd a magyar gazdaságba - húzta alá.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: "emelni kell a hazai foglalkoztatás arányát is, ami Magyaroszágon pillanatnyilag 55 százalék, Európában a harmadik legrosszabb, ugyanis az uniós átlag 65 százalék. Ez egyébként európai cél is, a távlati terv a 75 százalék elérése."

Szólt az év végén meghirdetett infokommunikációs cselekvési tervről is, amelynek lényege, hogy minden magyar állampolgár számára elérhető legyen a széles sávú internet. Jelenleg mintegy négymillióan sem a munka-, sem a lakhelyükön nem férnek hozzá a világhálóhoz - mutatott rá.

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) az infokommunikációs cselekvési terv részleteiről adott tájékoztatást. Ismertetése szerint a cselekvési tervnek három pillére van: az állampolgár, a vállalkozások és az maga állam. A fő cél egy olcsóbb, egyszerűbb, átláthatóbb államszervezet létrehozása. Megvalósítását a digitális közbizalom kölcsönös kiépítésében látja az államtitkár.

Fellegi Tamás az MTI kérdésére a paksi atomerőmű fejlesztéséről elmondta, hogy az ország energetikai függőségét jelentősen mérsékelheti egy ilyen beruházás. Erről már 2009-ben született egy kormányhatározat - emlékeztetett. A jelenlegi blokkokat előbb-utóbb ki kell vonni a forgalomból, ezért is fontos lenne újabbak építése, amire nemzetközi tendert írnának ki - jelezte. Megjegyezte: a megvalósulás azonban pénz kérdése, ami egyelőre nem áll rendelkezésre.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2011. január 03. 23:18
  „Ugyan má!
  A dolgozók 20 %-t le kell építeni ! ( építőipar )

  Ez van !”
 • 5. macs 2010. december 29. 19:41
  „frakk,
  lehet, hogy kezdetben aranyáron kéne adni a paprikát :-(.”
 • 4. frakk 2010. december 29. 18:38
  „ok vágjunk bele, olcsó munkaerő van ezer”
 • 3. macs 2010. december 29. 15:34
  „frakk,
  Ha munkahelyeket akarnának az illetékesek minden 20 000 nél nagyobb lélekszámú helység közelében már épülni kellene a Földhővel működő 10-20 Hektáros Holland üvegházaknak. Az kérem nem kidobott pénz lenne. Az is jól járna , aki dolgozhat ott, az is aki, elfogyasztja az olcsóbb primőröket."
  Belevágunk?”
 • 2. KolompárRómeó 2010. december 28. 21:41
  „Munkahelyet nem teremteni kell, nem is lehet. Nem mondhatja azt az állam, hogy na, most plusz 1545 cukrász fog dolgozni holnaptól. Arra körülményeket, feltételeket kell teremteni.
  Hogy ez most sikerül-e vagy sem, nem tudhatjuk.

  De pályázós megoldásról megvan a véleményem és annak jó része oda megy, ahol a haver, sógor, koma jóbarát van, valamint aki tejel.

  Másrészt pedig a jó ötlet nem kíván támogatást (majd megoldja a kockázati tőke), minél inkább támogatni kell valamit, annál életképtelenebb.”
 • 1. frakk 2010. december 28. 19:35
  „No kérem ebben a 2000 Milliárd Ft Új Széchenyi Terv pályázatban még én sem hiszek, pedig elég hiszékeny vagyok bizonyos esetekben. A munkahelyteremtést a Fidesz nem kellő gyorsasággal és intenzitással végzi. Lehet nagy számokkal jönni, de a milliárdok esetleges eltapsikolása helyett racionalitást kérnénk. Ha munkahelyeket akarnának az illetékesek minden 20 000 nél nagyobb lélekszámú helység közelében már épülni kellene a Földhővel működő 10-20 Hektáros Holland üvegházaknak. Az kérem nem kidobott pénz lenne. Az is jól járna , aki dolgozhat ott, az is aki, elfogyasztja az olcsóbb primőröket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyengült a forint

Budapest - Tovább gyengült a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi… Tovább olvasom