Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Felminősítette Magyarországot az S&P

Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el - reagált a döntésre a Fidesz.
Felminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor's, egy fokozattal "BB plusz"-ra emelve az eddigi "BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

Az új osztályzat kilátása az eddigiekhez hasonlóan stabil. Az S&P eljárása - vagyis az, hogy a kilátás pozitívra javítása nélkül javította a magyar adósosztályzatot - viszonylag ritka a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, gyakoribb ugyanis, hogy a hitelminősítők először a kilátást módosítják, és néhány hónappal később változtatják az osztályzatot.

A péntek este Londonban bejelentett felminősítés nyomán mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - az S&P mellett a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is - azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással és stabil kilátással tartja nyilván Magyarországot.

Magyarországra a pénteki osztályzatjavításig a Standard & Poor's tartotta érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél eddig "BB" volt. A "BB" magyar osztályzat - amelyet a cég most egy fokozattal emelt - az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal maradt el, és eggyel gyengébb volt a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings és immár a Standard & Poor's által is "BB plusz" szintre sorolt hosszú futamú magyar szuverén minősítéssel.

A Standard & Poor's a magyar adósosztályzat pénteki javítását egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a globális pénzügyi válság elhatalmasodása után felhalmozódott külső egyensúlyi problémák mára jelentősen enyhültek a magyar gazdaságban.

Az S&P szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól, köztük az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusától, amely az általános piaci várakozás szerint néhány hónapon belül elkezdődhet.

A háztartások devizaalapú ingatlanhitel-állományának csaknem teljes körű átváltása nyomán a háztartásokkal és a pénzügyi szektoron kívüli vállalatokkal szembeni banki követeléseknek immár alig a harmada devizakövetelés, jóllehet még 2014 végén is a banki kinnlevőség-állomány több mint a fele volt devizában denominálva - áll a Standard & Poor's pénteki londoni elemzésében.

Az S&P szerint a magánszektorbeli devizaalapú hitelállomány e visszaszorulása erősíti a monetáris politika kapacitását a reálgazdasági hitelellátás hozzáférhetőségének és a hitelek költségeinek befolyásolására jövőbeni külső sokkok esetén.

A Standard & Poor's londoni elemzői szerint ez a monetáris eszköz a devizahitelezés széleskörű elterjedtsége miatt nem állt rendelkezésre a 2008-2014 közötti időszakban.

A hitelminősítő az osztályzatjavítás fő tényezői között említette azt is, hogy megítélése szerint erőteljesek a magyar gazdaság versenyképességi mérőszámai. Az effektív reálárfolyam a 2007 végén mért szinthez képest február végéig csaknem 14 százalékkal gyengült, és egyre több jel van arra, hogy a bővülő magyar exportszektor hozzáadottérték-termelő képessége is javult.

A magyar munkapiac általánosságban rugalmas. A 7,30 eurónak megfelelő nemzetgazdasági szintű átlagos óránkénti munkaköltség - amelyben benne vannak a munkáltatók nem bérjellegű hozzájárulásai is - kevesebb, mint az egyharmada az Európai Unió átlagának, és jóval elmarad a környező közép- és kelet-európai EU-gazdaságok, például Szlovákia és Csehország átlagától is.

A Standard & Poor's elemzői szerint a következő négyévi előrejelzési távlatban a magyar gazdaság versenyképessége több külföldi vállalatot késztethet magyarországi vállalkozások létrehozására, mint amennyire a legutóbbi időszak zöldmezős közvetlen külföldi tőkeberuházásainak szintjéből egyébként következtetni lehetne.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy megítélése szerint Magyarország EU-tagsága fontos vonzerő az Európai Unión kívüli, például ázsiai és észak-amerikai iparvállalatok számára.

Az S&P várakozása szerint a kormány az idén "közel jár majd" a 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcél teljesítéséhez.

A cég előrejelzése szerint 2018-ig a kormány 70 százalékot valamivel meghaladó szintre csökkenti a "még mindig magas" bruttó államadósság-rátát. A Standard & Poor's szerint ugyanakkor ezt a prognózist kockázatok terhelik, tekintettel arra, hogy a kormány eddig hajlamos volt előnyben részesíteni az állami vagyonvásárlást az adósságcsökkentéssel szemben.

A hitelminősítő az elemzésben felidézi, hogy jelenleg a 8-as csoportban tartja nyilván a magyar bankszektor országkockázati megítélését (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

A Standard & Poor's BICRA-mutatója a vizsgált országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

A magyar bankrendszer 8-as BICRA-osztályzatával kapcsolatban a cég kiemeli, hogy ez a besorolás a magyar pénzügyi szektor gyenge jövedelmezőségét és a gazdaságban beágyazódott magas hitelkockázatot tükrözi, emellett figyelembe veszi, hogy még mindig magas a függőség a külső finanszírozástól. Az S&P becslése szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-állomány 18 százalék, amelyet a cég jelentősnek minősít.

A Standard & Poor's közölte ugyanakkor, hogy várakozása szerint a legutóbbi brókercég-csődök okozta volatilitás költségvetési költségei nem fogják meghaladni a GDP-érték 1 százalékát.

Fidesz: Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el


A Fidesz szerint Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el, az ország egyre több területen teljesít a legjobbak között.

A párt ezt arra reagálva közölte pénteken az MTI-vel, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő "BB pluszra" minősítette fel a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint a 2010-es kormányváltás óta az ország pénzügyileg stabil, minden évben fegyelmezetten tartja a költségvetési célokat, nincs IMF-hitel és megszűnt a korábbi túlzottdeficit-eljárás. A magyar gazdaság 3,6 százalékos növekedése "Európa élén jár", 17 éves csúcson a beruházások növekedése és 10 százalék feletti növekedés a külkereskedelemben is. Európa élmezőnyében van az ipar, a turizmus teljesítménye és Európa-szerte a leggyorsabb a mezőgazdaság bővülése is.

Közölték továbbá, hogy egyre többen dolgoznak: az ország első a munkanélküliség csökkentésében, és a legdinamikusabban Magyarországon bővült a nők foglalkoztatása. Emellett az alacsony személyi jövedelem adókulcsnak, a rezsicsökkentésnek, a béremelési programoknak és a banki elszámoltatásnak köszönhetően több pénz marad a családoknál. A fizetések és a nyugdíjak stabilan őrzik értéküket, mert gyakorlatilag megszűnt az infláció, a családok jobb helyzetének köszönhetően nőttek a megtakarítások és tízéves csúcson a kiskereskedelemi forgalom, amellyel "uniós szinten szintén ugyancsak a másodikak vagyunk" - írta a Fidesz.

Hangsúlyozták: Magyarország teljesítménye a politika stabilitásnak, a helyes céloknak, a gyors és cselekvőképes döntéshozatalnak és az összefogás erejének köszönhető. A magyarok helyesen döntöttek, amikor nemet mondtak a szélsőségekre, amelyek nemcsak a nyugalmat, de a munkahelyeket és a családok boldogulását is veszélyeztetnék - zárul a nagyobbik kormánypárt közleménye.

NGM: az S&P felminősítés megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad


A Standard & Poor's (S&P) felminősítése megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad; a következő hónapokban a gazdaság teljesítménye alapján várható, hogy a hitelminősítők pozitív kilátásról, illetve további felminősítésről döntenek, így befektetési ajánlást kaphat Magyarország - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) péntek este, miután az S&P egy fokozattal "BB plusz"-ra emelte a magyar államadós-besorolást.

A tárca közleménye kiemelte, hogy az S&P döntése után Magyarországot mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél - a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings - egyetlen lépés választja el a befektetésre ajánlott kategóriától.

Megjegyezték, hogy az S&P általi felminősítés gyorsabban következett be, mint azt az általános menetrendből várni lehetett, mert a felminősítést általában a pozitív kilátásba helyezés előzi meg, ebben az esetben azonban a hitelminősítő rögtön egy kategóriát javított. A felminősítés megerősíti azt, hogy Magyarország jó úton halad, a pénzügyi stabilitás javulása és az államadósság csökkentése következtében kedvezőbb az ország megítélése, ezáltal még több beruházás érkezhet - áll a tárca közleményében.

Kiemelték, hogy a jobb minősítés alacsonyabb hozamokat is eredményez, az államadósság finanszírozása ezért olcsóbbá válik, amely mérsékli a költségvetés kamatterhét, az adófizetők befizetéseiből ezáltal több jut a költségvetés más területeire.

A közlemény szerint a Standard & Poor's a hitelminősítés mellett kiadott jelentésében kiemelte, hogy Magyarország sokkal védettebb lett a külső pénzügyi sokkokkal szemben, köszönhetően többek közt a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításának és a belső finanszírozás erősítésének. A hitelminősítő 2015-2017 között átlagosan 2,5 százalékos GDP-bővülésre számít, korábban 2 százalékos volt a várakozásuk. A dokumentumban kiemelték azt is, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodásnak köszönhetően bővülhet a hitelezés - közölte az NGM.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NGM: megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása

Az NGM osztályvezetője a jövedéki törvény megalkotását azzal indokolta, hogy a most hatályban lévő… Tovább olvasom