Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Fix lesz a közjegyzői díj az árfolyamgátat igénylők számára

A közjegyzői díjat a kormány az ügyfelek érdekében minden bankra egységesen fix áron kívánja szabályozni, a pontos összeget a legkésőbb jövő héten életbe lépő miniszteri rendelet határozza meg - közölte a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság.
A közlemény ismerteti: a kormány kezdeményezésére csütörtökön szakmai szintű egyeztetés zajlott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Magyar Bankszövetség és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) képviselői között arról, hogy lehetséges-e további adminisztrációs tehercsökkentés az árfolyamgátat igénylők számára.

A felek megállapodtak abban, hogy a lakáshitelesek számára az ügyintézés kiszámíthatósága érdekében az árfolyamgát bevezetésével járó szerződésmódosításra és gyűjtőszámla létesítésre a lehető legegyszerűbb ügyintézést, adminisztrációs kötelezettséget teszik lehetővé, amely után az ügyfeleknek kizárólag közjegyzői díjat kell fizetniük, más díj nem számolható fel.

Tóth Ádám, a MOKK elnöke csütörtökön, a Nátrán Roland, az NGM helyettes államtitkára által vezetett megbeszélést követően az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, sikerült megegyezésre jutni. "Úgy tünik, megfontolják az érveinket, látható ugyanis, hogy a közjegyzői kör nem extraprofitra törekszik, s nincs lehetősége a tevékenység keresztfinanszírozására, nem emelheti meg például a hagyatéki ügyek díját az örökösök terhére, ezért meg kell fizetni, amibe a papír, a nyomtatás és a munkaerő kerül" - mondta.

Az a cél, hogy a díj fedezze a közjegyzőknél felmerülő költségeket, ugyanakkor ne legyen megterhelő a lakosságnak, s mindenképpen legyen fix, vagyis kiszámítható mindenki számára - tette hozzá a MOKK elnöke. A kamara korábbi közlése szerint 10-20 ezer forint közötti összegű díjat javasolt.

Az árfolyamgát - mint az ötpontos otthonvédelmi akcióterv egyik eszköze - augusztus 12-én lép életbe, az adósok péntektől kérhetik a bankoktól írásban a bevezetését. A rögzített törlesztési árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni. Ha az ügyfél a jogszabályban előírt minden feltételt teljesít, a kérelem átfutási ideje várhatóan két hét lesz, így az árfolyamrögzítés hatása az októberi törlesztő részletekben jelentkezhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama csütörtökön 18 óra körül az euróval és a svájci frankkal szemben délutánhoz képest a devizapiacon. Tovább olvasom