Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Fizetett pótlékot a Tesco - A rendőrség lezárta a nyomozást

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 2010-ben nyomozást indított a Tescós munkaidő beosztástól eltérő áttervezések ügyében.
Lezárta a nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Tesco munkaidő nyilvántartásának vizsgálata ügyében és megállapították, hogy a Tesco teljesítette a pótlékfizetéssel kapcsolatos kötelezettségeket - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. kedden.

A Tesco hozzáfűzi: mivel az eljárás során nem állapítottak meg bűncselekményt, a hatóság október 14-én megszüntette a nyomozást, amelyet 2010-ben indított a Tescós munkaidő beosztástól eltérő áttervezések ügyében.

 "A Tesco soha nem tévesztette meg szándékosan munkavállalóit és ahogyan a hatósági vizsgálat is megerősíti, a vállalat vezetése nem járt el törvénytelenül és nem folyamodott etikátlan eszközökhöz" - áll a közleményben.
Tavaly júliusban a Magyar Nemzet írt arról, hogy dolgozói béréből akár hétszázmillió forintot csalhatott el a Tesco Global Áruházak Zrt., mivel nem fizették ki a rendkívüli munkavégzés esetén járó pótlékokat. A Tesco már akkor azt közölte a cikk kapcsán, hogy az "minden alapot nélkülöz és tudatosan kelti a Tesco rossz hírét". Az áruházlánc hangsúlyozta: a Tesco, a munkavállalóira vonatkozó munka- és pihenőidő nyilvántartását minden esetben a Munka törvénykönyve alapján végzi.

2010 nyarán a vállalatnál működő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) levélben fordult a Tesco-Globál Áruházak Zrt. humánerőforrás vezetőjéhez, hogy tájékoztatást kérjen a sajtóban megjelent hírek szerint ki nem fizetett pótlékokról, és a Tescónál működő másik szakszervezet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) is kérte a Tesco vezetésétől, hogy haladéktalanul intézkedjen a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzésért járó elmaradt munkabérek és késedelmi kamataik kifizetéséről.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly júliusban kezdett nyomozást az ügyben.

A kereskedelmi lánc hangsúlyozza, hogy az eljárás során folyamatosan együttműködtek a hatósággal, és minden információt rendelkezésükre bocsátottak.

"A Tesco soha nem tévesztette meg szándékosan munkavállalóit és ahogyan a hatósági vizsgálat is megerősíti, a vállalat vezetése nem járt el törvénytelenül és nem folyamodott etikátlan eszközökhöz" - áll a közleményben. Hozzáfűzik: az áruházlánc Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként törvényes és bejelentett munkahelyet nyújt minden munkavállalójának, bérüket és egyéb járandóságaikat rendben és időben megfizeti.

A Tesco közvetve és közvetlenül több mint 30 ezer munkavállalót foglalkoztat az élet minden területéről és több mint 100 községben és városban teremtett munkalehetőségeket. A vállalat évente átlagosan több száz új munkahelyet hoz létre és munkahelyek ezreinek létrejöttét és fenntartását támogatja beszállítóinál, valamint a szolgáltatási szektorban - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 7. Egyolvasó 2011. november 17. 04:47
  „5. varadipal

  Engem te nem tartottál el, nekem már tizenhárom évesen dolgoznom kellett ha hétvégén szórakozni akartam.
  A minőségről meg vitatkoznék még veled, de mivel a fátyol a szemed előtt lebeg így felesleges vitákba nem bocsátkozom, úgy is fölösleges lenne.
  A nyugdíjadra pedig csak annyit, hogy én már többet befizettem a 15 éves munkaviszonyom alatt a nyugdíjkasszába mint te a 42 éves munkaviszonyod alatt.”
 • 6. Zotya100 2011. november 16. 16:21
  „5. - A bátyád szerencsés ember, vagy csak szerencsés beosztásban dolgozik. Az én ismerőseim is tudnának mesélni, és többnyire rosszakat.”
 • 5. varadipal 2011. november 16. 08:31
  „4.,Egyolvasó: A bátyám négy éve a cég technikai személyzeteként dolgozik, soha egy fillérrel nem rövidítették meg, ha éjjel, vagy ünnepek előtt, vagy bármely okból rendkívül berendelik, fizetik az összes költségét, túlóráját, pótlékait és premizálják, ha egy kárelhárítás is eredményes volt.Hogy ehhez a dolgozónak valamit tudnia is kelll, és valóban dolgozik a pénzéért, az máshol természetes. Jó lenne, ha a magyar munkaadók mindegyike hasonlóan járna el, és a konkurrencia nem a fizetett sajtón keresztüli rágalmaival próbálna talpon maradni, hanem minőség és árversenyben, ahogy ez Európában szokás.A javaslatodhoz még annyit: 42 évig dolgoztam, eltartottalak,most menj te dolgozni és fizesd a nyugdíjamat.Ez valóban más véleményem.”
 • 4. Egyolvasó 2011. november 15. 21:09
  „1. varadipal
  Javaslom menj el dolgozni a fent említett üzletlánc valamely egységébe, egyből más véleményed lesz.”
 • 3. komló 2011. november 15. 21:05
  „2.hsz. egyetértek /több év tesco munkaviszony és egy munkaügyi bírósági per után/”
 • 2. éljenszentes 2011. november 15. 18:31
  „Akinek van (vagy volt) Tesco-ban dolgozó ismerőse, az tudhatja, hogy miként zajlik a munkaidő-nyilvántartás.
  Csak nem mer senki szólni, mert - érthetően - félti az állását.”
 • 1. varadipal 2011. november 15. 17:33
  „Nem csodálkoznék, ha az angol érdekeltségű üzletlánc a cikkben említett sajtóorgánum és egyéb hozzá hasonló lógó nyelvű álhírterjesztők nyakába hitelrontás címen egy óriási pert akasztana, és az összes eddigi -bármely címen-kifizetett bírság összegét követelné tőlük kártérítésként. Arra is fény derülne, hogy az említett napilap mennyit vett fel a konkurrenciától a lejárató kampányért és azt hová dugta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negatív megfigyelés alá vették az OTP-t

Standard & Poor's közölte, hogy a magyar államadósság visszaminősítése esetén rontaná az… Tovább olvasom