Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásokat bírságolt a GVH

Három, fogyasztói csoportokat szervező vállalkozást összesen hatmillió forintra bírságolt meg a GVH.
Összesen hatmillió forintra bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három, fogyasztói csoportokat szervező vállalkozást a fogyasztók megtévesztő tájékoztatása miatt - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

A GVH a Creditswiss Kft.-t 5 millió forintra, az Optimum Holding Kft.-t 808 ezer forintra bírságolta, a két vállalkozás részére szolgáltatást végző Kalomuna Credit Kft.-t pedig a két eljárásban összesen 155 ezer bírság megfizetésére kötelezte a versenyhatóság.

A GVH mindhárom vállalkozás esetében megállapította, hogy hirdetéseikben nem, vagy nem egyértelműen adtak információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól, és ezzel megtévesztették a fogyasztókat.

A versenyhivatal közleményében emlékeztet arra, hogy az elmúlt években több versenytanácsi és bírósági döntés született a fogyasztói csoportokat érintő kérdésekről. Ezek egybehangzóan kimondják, hogy a reklámoknak ki kell térniük e sajátos vásárlási társulás lényeges elemeire. Egyebek közt arra, hogy az adott szolgáltatás nyújtására belső hitelezéssel - a tagok befizetéseiből, és nem a fogyasztói csoport szervezője által biztosított pénzügyi alapból - kerül sor.

A fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásoknak tájékoztatásaikban fel kell hívniuk a figyelmet a konstrukció előtakarékossági jellegére, és hangsúlyozniuk kell, hogy a fogyasztói igény kielégítésére nem szerződéskötéskor, hanem a jövőben, de előre meg nem határozott időben, akár évek múlva kerül sor. Utalniuk kell a szerencseelemre is, vagyis arra, hogy előtörlesztés vállalása alapján dől el, ki az a szerencsés, aki adott hónapban vásárlói joghoz - vagyis nem pénzhez - juthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfélszeresére növelte árbevételét az Aqua Kft.

A 2011-es 945 millió után tavaly közel 1,4 milliárdos bevételtért el a mosonmagyaróvári Aqua Kft.,… Tovább olvasom