Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Földarabolná a kormány a nagybirtokokat

Csongrád megye - A 4 év múlva lejáró állami földbérleteket már most kezdi meghirdetni a kormány – ez rémületben tartja a szarvasmarhatartókat. Megnyirbálnák ugyanis a nagy gazdaságok hektárjait, a családi vállalkozásoknak adnák oda az állami földeket. Holott állatfarmokat csak „nagyban" érdemes működtetni.
– Három évvel ezelőtt zárt be a szövetkezet szarvasmarhatelepe, mivel havonta 3 millió forint mínuszt csinált – mondta Tanács Imre, a Röszkei Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. – Közepes méretűnek számított a telep 155 tejelővel, annak szaporulatával, összesen 350–360 állattal – a korábbi kapacitás egyharmadával. Nem volt gazdaságos a termelés. Ha a kormány most a nagyokat is lehetetlen helyzetbe hozza, vége a hazai állattartásnak.

Tanács Imre arra utalt, hogy a földtörvény tervezete 1200 hektárban korlátozná a birtok méretét. Az állattartónak azonban ennél jóval több bérelt területre van szüksége ahhoz, hogy saját takarmányt állíthasson elő. A megyében a sokáig sikeresnek számító „közepesek" közül a Csanádpalota Sertés Kft. is bezárt.

Marha fontos kérdés a föld...
"Marha fontos" kérdés a föld...

– Nem mindegy, hogy egy gazdaság maga termeli-e meg a takarmányát, vagy a szabad piacon veszi meg – jelentette ki Stadler Ferenc, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szövetség ügyvezetője. – Ha a bérelt területein állítja elő, akkor önköltségi áron jut hozzá, ha vásárolja, akkor a hektikus, a piaci viszonyoknak kitett árakon hizlal: aratáskor például még 40–45 ezer forint volt a takarmány tonnájának ára, most 60–65 ezer. A nagyoknál van egy kialakult rendszer, ami alapján évtizedek óta dolgoznak – ebbe akar beavatkozni a kormány. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) azt szeretné – ezen megy már egy éve a vita –, hogy a nagyok 1200 hektár felett állatonként plusz 2 hektárt kaphassanak.

Nyílt levélben fordult a vidékfejlesztési miniszterhez a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (MÉDOSZ) is. Amiatt tiltakoznak, hogy még ebben az évben meghirdetik azokat a földterületeket, amelyekre 2017-ben lejár a haszonbérleti szerződés. A megyében a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. érintett a céldátumban, a többi nagy gazdaságnak – Pankotai Agrár Zrt., Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., Derekmező Zrt. – távolabbi a határidejű a szerződése.

A MÉDOSZ szerint a kormány közel 8 ezer embernek üzente meg, hogy „készüljenek, rövidesen megszűnik a munkaviszonyuk". Tóth István, a MOSZ titkára úgy véli, ha minden a kormány tervei szerint alakul, megugranak az árak, a munkanélküliség, tönkremennek a nagy gazdaságok: jelenleg a hazai szarvasmarha-állomány, a tejtermelés 90, a sertések 80, a baromfi több mint 50 százaléka a társas vállalkozásoknál található.

Májusban hirdetik meg a földeket
A kormány a kis- és nagybirtokok 50–50 százalékos arányát változtatná meg, a nagybirtokokét 20 százalékra csökkentené, a kis- és közepes gazdaságok arányát 80 százalékra növelné. Meghirdették a Földet a gazdáknak! programot: 200 ezer hektár állami föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kijelentette, azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyeknek a bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le. Májusban hirdetik meg a pályázatokat, 2013 végéig el is bírálják.

Olvasóink írták

 • 6. DMagóg 2013. április 16. 18:53
  „Aláírás gyüjtés lészen-é?”
 • 5. _csutak_ 2013. április 16. 17:40
  „Ez a kormány pontosan azt a baklövést akarja elkövetni mint anno az Antall kormány!
  Hollandiában nem tudtam megmagyarázni, hogy mi a lópikuláért kellett nadrágszíj parcellákká silányítani az egy tagban lévő több ezer hektáros téeszeket?
  Nem ártana elfogadni némely közgazdasági alaptörvényt!”
 • 4. DMagóg 2013. április 16. 11:09
  „", ...amelyeknek a bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le. Májusban hirdetik meg a pályázatokat, 2013 végéig el is bírálják."
  Sejtik, hogy akkor már nem lesz beleszólásuk, ezért még ma bebetonozzák, mint sok mindent?”
 • 3. DMagóg 2013. április 16. 09:01
  „Ravasz Rókák, Éhes Farkasok, Rabló Hiénák, Élősködő Dögkeselyük, s Egyéb Ragadozók.
  Persze, vannak még a Bárgyú Birkák, a Szorgos Méhek és a Szorgos Hangyák.
  Ezek az állatvilág főszereplői. A demokrácia ismeretlen számukra. Megélnek anélkül is.
  Van amelyik nem támad, ha jóllakott, s van amelyik akkor is, amikor már nem éhes!
  Miért is jutott ez eszembe? Nem, nem, nincs semmi párhuzam, mert per lesz abból!”
 • 2. mazsolaszolo 2013. április 16. 07:50
  „Tudnak még nagyobb kárt okozni? Azt gondoltam, hogy Orbán valahai kebelbarátja eltávoztával az import cseresznye-biznisz után nem lesz még egy ilyen mg-t agyonverő húzás. Tévedni emberi dolog.”
 • 1. Óperenciás 2013. április 16. 07:04
  „Tanács úr és Stadler úr a DM-hez fordultak ezzel a problémájukkal?
  Esetleg egy fórumon elhangzottakat ismerteti a cikk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejtermelők kapnak támogatást

Az érintett 1018 termelő számlájára április harmadik hetében érkeznek meg az összegek. Tovább olvasom