Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Főleg informatikust és betanított munkást keresnek külföldön

Elsősorban azok választják a külföldi munkát, akik itthon már nem találnak jobb lehetőséget - derül ki a Jobinfo.hu elemzéséből.
Főképp betanított munkavégzésre kaphatnak esélyt azok, akik külföldön keresnek munkát, de kelendőek az informatikusok is, miközben Magyarországon csökkent a mérnökök iránti kereslet az idén az első 5 hónapban - derül ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal legfrissebb munkaerő-piaci elemzéséből.

A Jobinfo.hu a 2013 első öt hónapjában feladott, mintegy 120 ezer álláshirdetést vizsgált nem reprezentatív felmérésében.

Az elemzés szerint az ország keleti és nyugati része között tovább nő a munkaerő-piaci szakadék, és tovább erősítette dominanciáját 2012-höz képest Budapest.

Az oldalon a teljes online álláskínálat nőtt 2013 első öt hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva, a megyék szintjén komoly eltérések tapasztalhatók a bővülés terén. Míg Budapest, illetve Pest megye tovább erősítette az álláspiac főváros-központúságát, addig Vas, Hajdú-Bihar, Nógrád, illetve Zala megye átlagon aluli növekedést mutatott. Az idei év eddigi tendenciáit figyelembe véve Pest megye mellett Csongrád, illetve Veszprém megye tudta jelentősen javítani munkaerő-piaci pozícióját.

A munkakeresők jobb esélyekkel indulhatnak Győr-Moson-Sopron, Pest és Fejér megyében; ezekben a megyékben átlagon felüli a kínálat a helyi népességhez viszonyítva - idézi a közlemény Kristók Balázst, a Jobinfo.hu vezetőjét. Legrosszabb helyzetben azok vannak, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Békés megye határain belül keresnek munkát, az itt lakók számához viszonyítva ugyanis ezekben a megyékben a legkevesebb a lehetőség a 2013-as friss adatok alapján.

Az álláskínálatot a fő kategóriák szerint vizsgálva szintén komolyabb változás figyelhető meg: míg 2012-ben az ajánlatok száma alapján a mérnöki/műszaki kategória a harmadik helyen végzett, idén a hatodik helyre szorult, bár a piac egészét vizsgálva - az informatika mellett - továbbra is hiányszakmának számít.

"Ez részben az egyébként mérnökigényes gyárberuházások idei csökkenésének is betudható, amit a KSH 2013 első negyedévére vonatkozó adatai is alátámasztanak" - kommentálta a trendet Kristók Balázs. 2012-höz hasonlóan sokan keresnek munkalehetőséget a beszerzés és logisztika területén, illetve távmunka keretében, de a kínálat eltörpül az igényekhez képest. Új tendenciaként említhető még, hogy a jogi állások iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, amit az álláskínálati piac messze nem tud kielégíteni.

A külföldi munkalehetőséget kínáló hirdetői ajánlatok száma idén is duplázódni látszik a Jobinfo.hu adatai alapján, a legtöbb lehetőség sorrendben Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában várja az országhatárt átlépni kívánó magyar munkavállalókat. A külföldi állások legnagyobb része (mintegy 30 százaléka) a szakmunka, fizikai munka, illetve a betanított munka kategóriába sorolható, ugyanakkor külföldön is kelendőek az informatikusok.

A magyar munkavállalók körében a legnagyobb érdeklődés a betanított munka iránt tapasztalható, vagyis elsősorban azok választják a külföldi munkát, akik itthon már nem találnak jobb lehetőséget, alulképzettek, illetve kevés munkatapasztalattal rendelkeznek. "Jellemzően ők azok, akik éppen ezen adottságaik miatt könnyebben áldozatául eshetnek a külföldi csalóknak" - hívja fel a figyelmet Kristók Balázs.

Bár az elmúlt másfél évben a trükkös álláshirdetések száma jelentősen csökkent, az álláshirdető partnereken keresztül a Jobinfohoz automatikusan beérkező ajánlatok között még így is akad havonta 1-2 "átverős", amelynél a rendőrség bevonására van szükség - tette hozzá a szakember. Kristók Balázs hangsúlyozta: érdemes gyanakodni, ha "álomszerűen jók" a pályázati feltételek.

Olvasóink írták

 • 8. kipasmacskaja 2013. július 12. 13:26
  „mediashrek te hol élsz?a holdon vagy a marson?”
 • 7. kipasmacskaja 2013. július 12. 13:24
  „mihez képest?gyurcsanyhoz képest
  például”
 • 6. geza 2013. július 12. 08:10
  „#2 Mérnököket keresnek? (sajna csak angulol tudok)”
 • 5. kojak76 2013. július 11. 20:39
  „Németországban az lehetsz ami szeretnél és csak dolgoznod kell ,és nem érdekes ,hogy kezdő vagy ,vagy 50 főlőtti ha akarod megtanitanak csak légy pontos és ne rohanj ami nekűnk a legfurcsább .”
 • 4. C6H12O6 2013. július 11. 20:01
  „Az volna a hír, ha itthon látnának valakik jobb lehetőséget és mégis külföldön keresnének munkát. Magyarország jobban teljesít. Mihez képest?”
 • 3. mediashreck 2013. július 11. 19:12
  „A 2. hsz. folytatasa:
  (talan a legfontosabb)
  Mennyit keres atlagban egy betegapolo?

  Most utananeztem:
  Egy kezdö ugy 2.300-2.800 Euro brutto között.
  (ebböl le kell szamitani a különbözö levonasokat, ami összessegeben kb. -20%)
  Kesöbb ez termeszetesen emelkedik az evekkel, tovabbkepzessel.
  (a szallasert, etkezesert, söt a nyelvtanulasert is
  csak keveset, szinte csak "szimbolikus" összegeket vonnak le.)”
 • 2. mediashreck 2013. július 11. 18:51
  „Nemcsak informatikust es betanitott munkast, hanem föleg Nemetorszagban
  -vizsgazott korhazi betegapolokat ("Krankenpfleger/in") es
  -idösek otthonaba apolokat ("Altenpfleger/in") keresnek!

  A frankfurti munkaügynöksegen ("Agentur für Arbeit") külön letrehoztak egy "Welcome Center"-t,
  amely külön foglalkozik a kelet-europai munkavallalokkal.
  Segiti öket az elhelyezkedesben, szallas kereseseben ("növerszallo" pl.) a külföldi vizsgapapirok
  nemetnyelvü hitelesitett leforditasaban, a lakhelybejelentkezesben, szamlanyitasban,
  az adohivatali bejelentkezesben, a kötelezö orvosi biztositas megköteseben,
  alapfoku, maj közepfoku nyelvtanulasi lehetöseget biztositasaban, stb., stb.

  Több informacio olvashato az alabbi honlapon:
  "Agentur für Arbeit-Frankfurt am Main"

  Üdvözöljük Frankfurtban!”
 • 1. KamuNeni 2013. július 11. 17:08
  „Milyen jobb lehetoseget nem talanak otthon?? Semmilyen lehetoseg nincs otthon.Alulkepzett emebr nincs. Minden munka betanitott munka. Ha az illeto dolgozni akar akkor betanitjak es szakmunkas lessz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőd szélén a Praktiker, de a magyarországi áruházak nem érintettek

Csőd szélén áll a Praktiker német barkácsáruházlánc, ez azonban nem érinti a magyarországi… Tovább olvasom