Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Főleg informatikust és betanított munkást keresnek külföldön

Elsősorban azok választják a külföldi munkát, akik itthon már nem találnak jobb lehetőséget - derül ki a Jobinfo.hu elemzéséből.
Főképp betanított munkavégzésre kaphatnak esélyt azok, akik külföldön keresnek munkát, de kelendőek az informatikusok is, miközben Magyarországon csökkent a mérnökök iránti kereslet az idén az első 5 hónapban - derül ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal legfrissebb munkaerő-piaci elemzéséből.

A Jobinfo.hu a 2013 első öt hónapjában feladott, mintegy 120 ezer álláshirdetést vizsgált nem reprezentatív felmérésében.

Az elemzés szerint az ország keleti és nyugati része között tovább nő a munkaerő-piaci szakadék, és tovább erősítette dominanciáját 2012-höz képest Budapest.

Az oldalon a teljes online álláskínálat nőtt 2013 első öt hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva, a megyék szintjén komoly eltérések tapasztalhatók a bővülés terén. Míg Budapest, illetve Pest megye tovább erősítette az álláspiac főváros-központúságát, addig Vas, Hajdú-Bihar, Nógrád, illetve Zala megye átlagon aluli növekedést mutatott. Az idei év eddigi tendenciáit figyelembe véve Pest megye mellett Csongrád, illetve Veszprém megye tudta jelentősen javítani munkaerő-piaci pozícióját.

A munkakeresők jobb esélyekkel indulhatnak Győr-Moson-Sopron, Pest és Fejér megyében; ezekben a megyékben átlagon felüli a kínálat a helyi népességhez viszonyítva - idézi a közlemény Kristók Balázst, a Jobinfo.hu vezetőjét. Legrosszabb helyzetben azok vannak, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Békés megye határain belül keresnek munkát, az itt lakók számához viszonyítva ugyanis ezekben a megyékben a legkevesebb a lehetőség a 2013-as friss adatok alapján.

Az álláskínálatot a fő kategóriák szerint vizsgálva szintén komolyabb változás figyelhető meg: míg 2012-ben az ajánlatok száma alapján a mérnöki/műszaki kategória a harmadik helyen végzett, idén a hatodik helyre szorult, bár a piac egészét vizsgálva - az informatika mellett - továbbra is hiányszakmának számít.

"Ez részben az egyébként mérnökigényes gyárberuházások idei csökkenésének is betudható, amit a KSH 2013 első negyedévére vonatkozó adatai is alátámasztanak" - kommentálta a trendet Kristók Balázs. 2012-höz hasonlóan sokan keresnek munkalehetőséget a beszerzés és logisztika területén, illetve távmunka keretében, de a kínálat eltörpül az igényekhez képest. Új tendenciaként említhető még, hogy a jogi állások iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, amit az álláskínálati piac messze nem tud kielégíteni.

A külföldi munkalehetőséget kínáló hirdetői ajánlatok száma idén is duplázódni látszik a Jobinfo.hu adatai alapján, a legtöbb lehetőség sorrendben Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában várja az országhatárt átlépni kívánó magyar munkavállalókat. A külföldi állások legnagyobb része (mintegy 30 százaléka) a szakmunka, fizikai munka, illetve a betanított munka kategóriába sorolható, ugyanakkor külföldön is kelendőek az informatikusok.

A magyar munkavállalók körében a legnagyobb érdeklődés a betanított munka iránt tapasztalható, vagyis elsősorban azok választják a külföldi munkát, akik itthon már nem találnak jobb lehetőséget, alulképzettek, illetve kevés munkatapasztalattal rendelkeznek. "Jellemzően ők azok, akik éppen ezen adottságaik miatt könnyebben áldozatául eshetnek a külföldi csalóknak" - hívja fel a figyelmet Kristók Balázs.

Bár az elmúlt másfél évben a trükkös álláshirdetések száma jelentősen csökkent, az álláshirdető partnereken keresztül a Jobinfohoz automatikusan beérkező ajánlatok között még így is akad havonta 1-2 "átverős", amelynél a rendőrség bevonására van szükség - tette hozzá a szakember. Kristók Balázs hangsúlyozta: érdemes gyanakodni, ha "álomszerűen jók" a pályázati feltételek.

Olvasóink írták

 • 8. kipasmacskaja 2013. július 12. 13:26
  „mediashrek te hol élsz?a holdon vagy a marson?”
 • 7. kipasmacskaja 2013. július 12. 13:24
  „mihez képest?gyurcsanyhoz képest
  például”
 • 6. geza 2013. július 12. 08:10
  „#2 Mérnököket keresnek? (sajna csak angulol tudok)”
 • 5. kojak76 2013. július 11. 20:39
  „Németországban az lehetsz ami szeretnél és csak dolgoznod kell ,és nem érdekes ,hogy kezdő vagy ,vagy 50 főlőtti ha akarod megtanitanak csak légy pontos és ne rohanj ami nekűnk a legfurcsább .”
 • 4. C6H12O6 2013. július 11. 20:01
  „Az volna a hír, ha itthon látnának valakik jobb lehetőséget és mégis külföldön keresnének munkát. Magyarország jobban teljesít. Mihez képest?”
 • 3. mediashreck 2013. július 11. 19:12
  „A 2. hsz. folytatasa:
  (talan a legfontosabb)
  Mennyit keres atlagban egy betegapolo?

  Most utananeztem:
  Egy kezdö ugy 2.300-2.800 Euro brutto között.
  (ebböl le kell szamitani a különbözö levonasokat, ami összessegeben kb. -20%)
  Kesöbb ez termeszetesen emelkedik az evekkel, tovabbkepzessel.
  (a szallasert, etkezesert, söt a nyelvtanulasert is
  csak keveset, szinte csak "szimbolikus" összegeket vonnak le.)”
 • 2. mediashreck 2013. július 11. 18:51
  „Nemcsak informatikust es betanitott munkast, hanem föleg Nemetorszagban
  -vizsgazott korhazi betegapolokat ("Krankenpfleger/in") es
  -idösek otthonaba apolokat ("Altenpfleger/in") keresnek!

  A frankfurti munkaügynöksegen ("Agentur für Arbeit") külön letrehoztak egy "Welcome Center"-t,
  amely külön foglalkozik a kelet-europai munkavallalokkal.
  Segiti öket az elhelyezkedesben, szallas kereseseben ("növerszallo" pl.) a külföldi vizsgapapirok
  nemetnyelvü hitelesitett leforditasaban, a lakhelybejelentkezesben, szamlanyitasban,
  az adohivatali bejelentkezesben, a kötelezö orvosi biztositas megköteseben,
  alapfoku, maj közepfoku nyelvtanulasi lehetöseget biztositasaban, stb., stb.

  Több informacio olvashato az alabbi honlapon:
  "Agentur für Arbeit-Frankfurt am Main"

  Üdvözöljük Frankfurtban!”
 • 1. KamuNeni 2013. július 11. 17:08
  „Milyen jobb lehetoseget nem talanak otthon?? Semmilyen lehetoseg nincs otthon.Alulkepzett emebr nincs. Minden munka betanitott munka. Ha az illeto dolgozni akar akkor betanitjak es szakmunkas lessz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőd szélén a Praktiker, de a magyarországi áruházak nem érintettek

Csőd szélén áll a Praktiker német barkácsáruházlánc, ez azonban nem érinti a magyarországi… Tovább olvasom