Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Fölfelé löki az árakat a gyenge forint

Csongrád megye - Napról napra gyengül a forint az euróhoz képest. Egyedül az exportőrök örülhetnek, mivel több forintot kapnak a termékükért. Csütörtök reggel 7-kor egy euró 312 forintot ért, napközben picit lejjebb ment az árfolyam.
– Játszadozunk az árakkal, úgy csinálunk, mintha nem drágábban szereznénk be az élelmiszereket a napról napra gyengülő forint miatt. Nem merünk árakat emelni, inkább lemondunk a haszonról – mondta Krisztina, az egyik lakótelepi kisbolt tulajdonosa.

Az államadósságot szaporítja

Növekedhet az államadósság és drágulhat a finanszírozása is a gyengébb forint miatt – olvasni az interneten az elemzők véleményét. Az adósság 40 százaléka ugyanis külföldi devizában van, az állam adóbevételei pedig forintban keletkeznek, így több forintra van szükség a devizaadósság fizetéséhez. A devizahitelesek törlesztőrészlete is napról napra emelkedik. És a turisták is drágábban bérlik a napágyat a tengerpartokon.
– A másik megoldás, hogy a régebben megvásárolt tartós élelmiszernél nem emelünk árat, míg az újaknál pár forintot ráteszünk, annyit, amennyivel drágább az euró: ennyit még nem érez meg a vásárló. Ugyanakkor a több ezer forintos importtermékeknél már szembetűnő lenne az áremelés: arra gondoltam éppen, a jövőben nem tartok drága importsajtokat, márkás szeszes italokat, az én vevőim úgyis csak ritkán keresik ezeket.

– Mivel a magyarországi élősertésárak alakulása alapvetően az európai, azon belül is a német áraktól függ, így a forint gyengülése az euróhoz képest rövid időn belül éreztetni fogja hatását a hazai sertéshúspiacon. Amennyiben a forint gyengülése tartósnak bizonyul, úgy számolni kell azzal, hogy annak hatása a hús és húskészítmények fogyasztói áraiban megjelenik – ezt Éder Tamás, a Bonafarm csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója közölte lapunkkal (ehhez a csoporthoz tartozik a Pick Szeged Zrt. is).

Jellemzően a benzin árában lehet legelőször megérezni a forintgyengülést: a megyében az akciós kutakat leszámítva 410–430 forintért lehet egy liter 95-ös benzint tankolni. A horror benzinár egyik oka a forint folyamatos gyengülése a dollár árfolyamához képest. Holott a világpiacon éppen árcsökkenés van: az ólmozatlan benzin tonnánkénti ára a múlt héten mintegy 2 százalékkal lett olcsóbb. Rossz hír viszont, hogy az iraki háború miatt megfordulhat a trend, drágulás következhet be, amire rátesz egy lapáttal a forintgyengülés. – Még 2 évvel ezelőtt is csak 270 forintba került egy liter 95-ös benzin, most nincs olyan hét, hogy ne drágulna 2–4 forinttal az üzemanyag. Attól félek, lassan elérjük a 2012-es áprilisi csúcsot, a 450 forintos benzinárat – bosszankodott egy férfi a benzinkúton. – Nagyon mérges vagyok, mivel a munkámhoz használom a kocsit.

Fölfelé löki az árakat a gyenge forint. Fotó: Frank Yvette
Fölfelé löki az árakat a gyenge forint. Fotó: Frank Yvette

A belföldi fuvarozókat is rosszul érinti a mostani helyzet, hiszen a drágább gázolaj miatt jelentősen emelkednek a költségeik. – Azok járnak jól, akik euróban kapják a bevételüket, de még náluk se teljesen tiszta a kép: hiszen a gyengülő forinttal egyenes arányban nő az üzemanyagköltség – magyarázta Szilágyi Csaba, a belföldi és nemzetközi árufuvarozással foglalkozó Springbok Trans Kft. ügyvezetője. – Nálunk vegyes a helyzet, de inkább rossz: a cég árbevételének 80 százaléka forintos, és csak a többi eurós.

– Nem tagadom, nekünk kedvez a 300 forint feletti euró, a cég árbevételének ugyanis a fele eurós, exportból származik – így fogalmazott Magyar József, a Hungerit Zrt. tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója. Megtudtuk: vevője válogatja, milyen megállapodásokat kötnek, milyen időtartamra szerződnek.

Az exportőrökön kívül azok a külföldön dolgozó magyarok örülnek még a gyenge forintnak, akik vagy hazajárnak, vagy a családjuknak küldik a havi apanázst. Minden 1000 eurón 12 ezer forintot nyernek, ha a korábbi 300 forintos euróhoz viszonyítunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább drágulhat a kakaó

A kakaóbab árát három éve nem látott magasságba vitte fel a jelentős ázsiai csokoládékereslet. Tovább olvasom