Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Fontos a kereslet támogatása a lakáspiacon, valódi fellendülés csak 2013-ban

Fontosak a keresletélénkítő intézkedések a lakáspiacon, de valódi fellendülés csak 2013-ban várható.
Bár a keresletélénkítő intézkedések fontosak a lakáspiac bővüléséhez, a sikerhez azonban a vásárlási és hitelfelvételi kedvnek is nőnie kell az Otthon Centrum (OC) szerint. A DunÚBradstreet Hungária Kft. pedig úgy látja, hogy az ingatlanértékesítési piacon valódi fellendülés csak 2013-ban várható.

Az OC szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint bár a lakásépítési támogatás (szocpol), illetve az új és használt lakások vásárlására is igénybe vehető kamattámogatásra a gyakorlatban még várni kell, már számszerűsíthető, hogy milyen kedvezményekkel számolhatnak a lakásvásárlók. Az Otthon Centrum szerint a vidéki lakásvételnél nagyobb vissza nem térítendő támogatással számolhatnak a vevők, mint egy hasonló értékű fővárosi ingatlannál.

A közlemény szerint bár a lakásépítési támogatás kamattámogatással kombinálva komolyabb keresletösztönző lehet az újépítésű lakások piacán, a háztartások oldaláról vásárlási és hitelfelvételi kedvvel is párosulnia kell, hogy valóban bővüljön a kereslet. Ezek az ingatlanvásárlási konstrukciók is 6-10-20 millió közötti önerőt, és hitelfelvételt – bár kedvező kondíciók - mellett követelnek meg. Trendfordulót önállóan nem hoznak, de a jelenlegi helyzetben minden támogatás segítheti a piacot, ezért nagyon fontos, hogy ezek a támogatások a gyakorlatban is minél hamarabb elérhetőek legyenek.

A közlemény idézi Bánfalvi Lászlót, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, bár az új- és használt lakások vásárlást támogató hitelekről szóló rendelet hatályba lépett, de konkrét, az új feltételeknek megfelelő konstrukciók még nem érhetők el a piacon. Hozzátette, legutóbb még a támogatott hitelek maximális ügyleti kamata körül volt némi vita a piacon, de várható, hogy a kamattámogatott hiteltermékek hamar megjelennek a bankok kínálatában.

A kockázatkezelési megoldásokkal és nemzetközi céginformációs szolgáltatással foglalkozó DunÚBradstreet Hungária Kft. elemzésében azt emeli ki, hogy a kereslettámogató intézkedések ellenére idén még nem várható valódi fellendülés az ingatlanpiacon, igazi bővüléssel csak 2013-ban számolnak.

Közleményük szerint a tavalyi évhez képest 60-70 százalékos növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégalapítások számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. A 2010-es évhez képest az összesített eredményt tekintve 8 százalékkal kevesebb céget alapítottak Magyarországon az ingatlanügyletek szektorban (az ingatlan adásvétel,a bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén).
A 2011-ben indult csődeljárások száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, "ami inkább a csődtörvény kudarcának, mint a gazdasági fellendülésnek a jele" - vélekedik a DunÚBradstreet. Ezt támasztja alá az is, hogy felszámolási eljárásokból majdnem 10 százalékkal több volt az iparágban, illetve, hogy a cégek által kezdeményezett végelszámolások 60 százalékkal emelkedtek. Az, hogy ilyen nagymértékű növekedés tapasztalható a végelszámolásokat tekintve, arra utalhat, hogy az ingatlanügyletek szereplői is látták bizonytalan helyzetüket - olvasható az elemzésben.

A cég felhívja a figyelmet arra is, hogy - bár az országos átlag alatt van - de a 2008-as alig 2 százalékhoz képest tavaly 3,24 százalékra nőtt a cégszámhoz viszonyított fizetésképtelenségi arány.

A legfrissebb rendelkezésre álló, 2012 január-februári adatok szerint a végelszámolások aránya tovább nőtt, 2011 decemberéhez képest több mint 70 százalékkal. Tavaly márciushoz viszonyítva, a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal a saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó vállalkozásoknál emelkedett a felszámolások aránya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A napokban alakul meg az új mobilszolgáltató

Az új, negyedik mobilszolgáltató várhatóan a napokban alakul meg azt követően, hogy a GVH a… Tovább olvasom