Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Gazdasági fórum a kkv-szektor vállalkozásfejlesztéséről

Szeged - Az Új Széchenyi Terv Kombinált Mikrohiteléről tartottak gazdasági fórumot a kkv-szektor Csongrád megyei szereplőinek a megyei kereskedelmi és iparkamara székházában.
Május 2-ától megkezdték az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Kombinált Mikrohitel termékének forgalmazását, amely kezdő vállalkozások számára is kedvező kamatozású mikrohitelt nyújt vissza nem térítendő állami támogatással. A termék bevezetéséről és annak megismertetéséről tartottak gazdasági fórumot Szegeden a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A rendezvény házigazdái Félegyházi Éva, a KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. termékfejlesztő munkatársa, Nemesi Pál a kamara megyei elnöke és Szakács József, a VOSZ Csongrád Megyei Szervezetének elnöke voltak.

A mikrohitel országszerte a VOSZ és a megyei kereskedelmi és iparkamarák irodáiban igényelhető. Már tíz százaléknyi önerő mellett fejlesztésre, bővítésre 1-8 millió forint kedvező kamatozású, maximum tíz éves futamidejű beruházási mikrohitelt lehet igényelni, ehhez 1-4 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás is társítható. Ilyen megoldás eddig nemcsak hazánkban, de Európában sem volt még.

A beszélgetést Tráser Ferenc, a kamara általános alelnöke vezette, a gazdasági fórumon részt vett Szentgyörgyi Pál szegedi önkormányzati képviselő, korábbi gazdasági alpolgármester is, aki elsőként köszöntötte a résztvevőket. – Ezek a fórumok azt jelzik, van miről beszélnünk a magyar gazdaságban – mondta Szentgyörgyi Pál, majd hozzátette: „ismert a kormány célja a gazdaság és foglalkoztatáspolitikában, egyre jobban növelni akarják a foglalkoztatottságot."

Szentgyörgyi azt is megjegyezte, a konvergenciaprogram számait Brüsszel egy kicsit pesszimistábban látja. – A beruházási piacunk sajnos stagnál, az önkormányzatok is egyre nehezebb pénzügyi helyzetben vannak. Sajnos időnként azt látni, a kormányzati és önkormányzati szektor között arról szólnak a viták, hogy ki vigye el a balhét – mondta az önkormányzat képviselő.

Szentgyörgyi után Félegyházi Éva, a Kombinált Mikrohitelt mutatta be az érdeklődőknek. – Egyablakos ügyintézéssel igényelhető, kifejezetten mikro-vállalkozásoknak szóló hitelt indított el május elején a KA-VOSZ. Legfontosabb feltétel, hogy az éves árbevétel ne haladja meg a 200 millió forintot és a foglalkoztatottak száma ne haladja meg a kilenc főt – ismertette a legfontosabb tudnivalókat a hitellel kapcsolatban Félegyházi Éva. A mikrohitel és a támogatás együtt igényelhető, külön-külön nem. – Épp ez a „szépsége" – tette hozzá az előadó. A támogatás ebben a konstrukcióban is utólag történik, és az alábbi területeket támogatják: infrastrukturális és ingatlan beruházás, új, minimum 200 ezer forint értékű tárgyi eszköz beszerzése, információs technológia fejlesztéséhez kapcsolódó minimum 30 ezer forint értékű hardver, illetve szoftverek beszerzése, értékhatár nélkül. Fennálló hitelt viszont nem lehet vele finanszírozni és üzletrész, valamint részvényt sem lehet vele vásárolni. A hitel kamata legfeljebb kilenc százalék. Kötelező vállalás, hogy legalább három évig fenn kell tartani a projektet.

A mikrohitel után az Új Széchenyi Hitel Programot ismertette Félegyházi Éva, amely azoknak a vállalkozásoknak ajánl figyelmébe, amelyek a mikrohitelt igénylők közé már nem fértek be, a foglalkoztatottak száma, vagy az éves árbevételük miatt.

A hitelkonstrukciók bemutatás után Szakács József köszöntötte a fórumon megjelenteket. – Arra kérem önöket, ha van lehetőségük, pályázzanak! Mindannyian tudjuk jól, már nem lehet úgy előre tervezni, mint korábban, így mindenképpen szükség van az ilyen támogatásokra, hiszen, aki egyszer kikerül a piacról, annak nagyon nehéz lesz visszakerülni – jegyezte meg Szakács.

A fórum végén a meghívottak kérdéseire válaszoltak az előadók. A résztvevők a vállalkozási biztosítékokról érdeklődtek, illetve volt, akit az érdekelt terhelt ingatlant lehet-e fedezetként használni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az IMF vezetője

Azonnali hatállyal lemondott Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója - jelentette be a szervezet. Tovább olvasom