Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

GfK: jó év volt a tavalyi a szörppiacon

Az alkoholmentes hideg üdítőitalok szegmensének tavalyi nyertese - az ásványvíz mellett - a kedvező áron elérhető szörp volt: a szénsavas üdítőitalokkal, jeges teákkal és gyümölcslevekkel szemben ez volt az egyetlen olyan kategória, amelyből többet vásároltak az emberek 2012-ben mint egy évvel korábban - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból.
A GfK Hungária kedden közölt összegzése szerint egy év alatt egy-egy háztartás által elfogyasztott szörp mennyisége eléri a 12 litert. Gyümölcsleveket kevesebben vásárolnak, ritkábban és egyre kisebb mennyiségben. A jeges teák iránti kereslet stagnált, értékbeli forgalmuk ugyanakkor nőtt - jegyzi meg az elemzés.

A vízzel hígítható sűrítményeket tavaly - 2011-hez képest - mintegy 4 százalékkal több háztartás vásárolta, így minden második háztartás kosarába került szörp.

Szörpöt egy évben átlagosan hét alkalommal vesz egy család - egyre nagyobb arányban valamely hipermarketből. A beszerzett mennyiség alkalmanként átlagosan 1,7 liter és egy évben átlagosan 12 litert tesz ki. A megvásárolt mennyiség egyharmada sajátmárkás termék, ez az arány tavaly a 2011-ben mértnél némiképp kevesebb volt.

A gyümölcslevek vásárlói bázisa a múlt évben mintegy 3 százalékkal zsugorodott: tízből nyolc háztartás tartott ki a rostos üdítőital mellett. Gyümölcslevet átlagosan havonta egyszer vásárolnak a háztartások, a vásárlási alkalmak száma több mint egytizedével megcsappant. A gyümölcslevek elsődleges beszerzési helyeként a diszkontokat jelölték meg a válaszadók, itt fogy a teljes mennyiség közel egyharmada.

A szénsavas üdítőitalok fogyasztása tavaly közel egytizedével szűkült 2011-hez képest a GfK adatai szerint. A piac csökkenésének hátterében elsősorban a vásárlási gyakoriság visszaesése áll: évi mintegy 19 alkalom helyett tavaly csak 17 alkalommal került egy átlagosan vásárló háztartás kosarába szénsavas üdítő. Az értékesített mennyiségből legnagyobb arányban a hazai áruházláncok (2012-ben 25,3 százalékkal) és a hipermarketek (24,5 százalék) részesedtek.

A jeges teáknak sikerült mennyiségi forgalmukat megőrizni és értékben növekedést elérni. A vásárlók jeges teát is elsősorban valamely diszkont polcáról viszik haza, ez az értékesítési csatorna adja a teljes megvásárolt mennyiség közel egyharmadát - tartalmazza az összegzés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire kell figyelni a társasági adó bevallás benyújtásakor?

Május 31-ig kell benyújtani a társasági adóról szóló bevallást - íme a lényegesebb pontok, kiegészítve néhány egyéb tartalmi elemmel. Tovább olvasom