Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

GKI: stagnáló gazdaság, lassuló infláció 2013-ban

A magyar gazdaság regionális leszakadása mellett az infláció lassul, így a reálkeresetek kissé emelkednek.
A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a tavalyi 1,7 százalék körüli GDP-visszaesés után 2013-ban stagnálás várható, és ezzel folytatódik a magyar gazdaság regionális leszakadása, az infláció viszont több mint két százalékponttal, 3,5 százalékra lassul, így a reálkeresetek kissé emelkednek.

A GKI elemzésében kiemeli: a kormányzat fő célja a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés, ennek érdekében újabb megszorító lépések várhatók. Valószínű, hogy ezek közvetlenül elsősorban az üzleti, ezen belül a bankszférát fogják érinteni, de továbbhárulnak a lakosságra és a vállalkozásokra, ami tovább csökkenti a beruházási hajlandóságot.

A magyar gazdaság külső feltételei alig javulnak. Az EU a tavalyi 0,3 százalékos visszaesés után ugyan 0,1 százalékkal növekedhet 2013-ban, de ezen belül a német gazdaság dinamikája 0,7 százalékról 0,5 százalékra lassul. A régióban Szlovénia, Horvátország és a stagnáló Csehország kivételével Magyarország minden versenytársa növekedésre lesz képes. Ezzel szemben a magyar gazdaságban ugyan a mezőgazdaság a tavalyi nagy aszály után növekedhet az idén, valamint az ipari és az informatikai szektor némileg bővülni tud, de a továbbra is visszaeső beruházások miatt a gazdaság összes többi ágazata (kereskedelem, szolgáltatás) visszaesik. A belföldi piac zsugorodik, aminek következtében a kisvállalkozások szenvednek.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a GDP-arányos magyar államháztartási hiány 2013-ban és 2014-ben is 3,4 százalék lesz, pótlólagos - tartós, szerkezet-átalakító - intézkedésekkel azonban 3 százalék alá csökkenhet. A GKI véleménye szerint a kormány hamarosan megközelítőleg 200 milliárd forintos kiigazítást fog bejelenteni, hogy kikerülhessen a túlzottdeficit-eljárás alól, és ezzel kiiktassa a kohéziós alapok megvonásával fenyegető EU-szankció lehetőségét.

A bruttó átlagkereset a GKI prognózisa szerint 4,0 százalékkal, a reálbér mintegy 0,5 százalékkal, a minimálbér szintjén 2 százalékkal emelkedik. A sokféle tartozás által sújtott, egyelőre bizonytalan jövőt látó lakosság azonban feltehetőleg nem növeli fogyasztását. A foglalkoztatás és a munkanélküliség stagnálását is csak statisztikailag biztosítja a közmunkába bevontak számának bővítése, ez egy növekedésképtelen gazdaságban nem is lehet másként - mutat rá a kutatóintézet.

A beruházások a tavalyi 5,2 százalékos visszaesés után ebben az évben két százalékkal tovább csökkennek. A jogbiztonság és a piaci kereslet hiánya, valamint az autóipari beruházások kifutása miatt visszaeső üzleti befektetéseket ugyanis nem tudja ellentételezni az EU-támogatások gyorsított kifizetése - áll a GKI előrejelzésében.

Olvasóink írták

 • 10. papsajt 2013. március 04. 12:41
  „stagnáló gazdaság? ugyan kérem. Tündérmese!”
 • 9. achilleus 2013. március 04. 12:37
  „3. roxper 2013.03.04. 08:51
  Egyébként a GKI egyáltalán nem volt ennyire pesszimista úgy 5-6 évvel ezelőtt. Sokszor a várható változást sem mérte fel megfelelően. Ez különösen igaz 2008 évre. Nem jelezte a világban zajló események várhat hatását, s annak ellenére, hogy 2008 évet megelőzően a növekedés üteme lassult, 2008 évere és ezt követő évekre dinamikus növekedést jelezett, még év közben is. 2008 márciús hónapban az előrejelzésük szerint "Kikerülhet a magyar gazdaság a gödörből", holott már ekkor látszott, hogy a magyar gazdaság és az államháztartás, beleértve az alrendszereit is, egyre gyorsuló sebességgel halad a csőd felé, amely 2008 végére bekövetkezett. 2008. december előrejelzésük szerint ,,Az idén várhatóan a GDP kb. 3,3%-át kitevő deficit ugyan még mindig magas, azonban - az engedélyezett nyugdíjpénztári kiigazítást figyelembe véve - már 3% alatti, vagyis a maastrichti kritériumnak megfelelő hiányt jelent. Ezzel 2009 tavaszán megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen, sőt a 2009. évi költségvetési törvény teljesülése esetén jövőre már korrekció nélkül is bőven 3% alá tudjuk szorítani az euró bevezetése és a nemzetközi pénzügyi bizalom szempontjából különösen fontos államháztartási hiányt. A gazdaság teljesítménye 2009-ben várhatóan 1-1,5%-kal visszaesik (lett belőle vagy 6%), mivel a külső kereslet alig nő, a belső pedig csökken. Az EU-források csak fékezni tudják a beruházási kereslet lanyhulását, illetve a likviditási problémák terjedését."
  - na ennyit arról, ha a politikai befolyásoltság elveszi a szakmai éleslátást”
 • 8. macs 2013. március 04. 12:36
  „5. achilleus,
  érdekesen érvelsz! :-) a költségvetés szinte naponkénti változtatásáról mi a véleményed? Most fogják újból az E-On miatt. :-)”
 • 7. achilleus 2013. március 04. 12:31
  „"már másodjára fogják átírni a költségvetést"
  - ha nem vetted volna észre, az "átírásra" azért van szükség, mert felmerült egy jelentős tétel, nevezetesen az, hogy Németh Lászlóné fejlesztési miniszter az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét kívánja megváltoztatni előterjesztésében. Ennyi.”
 • 6. roxper 2013. március 04. 11:05
  „5.
  Ez a dolguk, ahogy változik a gazdaság állapota, romlanak a mutatók, akkor ezekre reagálnak, nehogy már ezt ródd fel nekik, tavaly is jól csinálták.
  A kormányod is rendre változtat az előrejelzésein, mégsem sikerül eltalálni a gazdaság visszaesését és ez inkább problémás, mert 100 mrd-ok esnek ki az éves költségvetésből amit újabb megszorítással kell pótolni! Ez vár ránk idén is, már másodjára fogják átírni a költségvetést és még alig 2 hónap telt el és már most sem tudják tartani a számokat! :P”
 • 5. achilleus 2013. március 04. 10:26
  „3. roxper 2013.03.04. 08:51
  Érdemes elolvasni a tavalyi jelentés (júniusi) indokait is. Abból egy stimmel: a csökkenő belső kereslet (amelyen legfeljebb fedezetlen állami költekezéssel lehetne "segíteni"). DE a másik két okot nem jól látták, egyrészt nem látták, hogy a gazdaságilag fontos partnerek ugyanúgy - a vártnál mélyebb - recesszióba süllyednek, de azt sem látták, hogy a csökkenés igen jelentős részét adó mezőgazdasági visszaesés (aszály) miatt következik be (érdekes módon azzal számoltak, hogy a tavalyelőtti jó termés miatt a tavalyi átlagos termés nem fog lényegesen hozzájárulni a GDP-hez!). Ellenben mindennek az oka szerintük - a kormány rossz gazdaságpolitikája. Tehát kedves roxper, hiába a valósághoz közelálló a "végeredmény", ha a hozzá vezető számítások tévesek. Ezért még az érettségin sem jár pont.
  http://hvg.hu/gazdasag/20120604_gki_gdp
  A GKI egyébként sűrűn módosítja az előrejelzéseit, amint valamelyik számukat veszni látják, azonnal módosítanak, miközben kőkeményen politizálnak. Általában könnyű megtalálni az éppen aktuális számokat. Mindkettő dehonesztáló egy állítólagosan szakmai szervezettől, de a második sokkal inkább, főleg, hogy ez a szervezet ad tanácsokat a Magyarországgal szemben folytatandó EU-IMF politikusoknak is. Így jóslataik könnyen önbeteljesítőkké válnak, főleg ami a külföldi pénzügyi partnerek által megkövetelt "megszorításokat" illeti. (Ráadásul a tavalyi "megszorítások" erősen eltúlzottra sikerültek, ami ki is derült a végére, ami persze rontotta a növekedési lehetőségeket.)”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. március 04. 10:07
  „2#-es ! Vértes Bandi elvtárs volt az, aki önként jelentkezett, a gyurcsány által meghirdetett 2008 év-végi: miniszterelnök kerestetik versenyre (köz-röhely volt "elit" körökben, hogy már az ünneplő áncugját is megvarratta - de a libás lett a befutó)...nos az ő kutakodó intézményétől mi-többet vársz...?”
 • 3. roxper 2013. március 04. 08:51
  „Tavaly is igaza lett a gki-nak, sokkal tisztábban látták az egész ország helyzetét, mint az egész minisztérium ill ha nem csal az emlékezetem 2011-et is sokkal jobban látták. Amit most írtak azzal szépen kiderül, hogy semmivel nem leszünk jobb helyzetben, mint tavaly.”
 • 2. achilleus 2013. március 04. 08:36
  „"A belföldi piac zsugorodik, aminek következtében a kisvállalkozások szenvednek."
  - micsoda mondat! Szinte látja az ember a "szegény" szenvedő kisvállalkozásokat, egy-két könnycseppet magam is elmorzsolok, nehezen bírom ugyanis a szenvedés látványát. A kisvállalkozások szenvedésért pedig a kegyetlen kormány a felelős: miért is nem zúdít egy kis fedezetlen vásárlőerőt a lakosságra, ha már a nyugati partnerekre nem lehet számítani. De komolyan, egy ilyen mondat belekerülhetne egy komoly elemző cég szakmai anyagába? És majd ezt fogják szó szerint leközölni az OECD és az EU beszámolói is, mivel ugyanezt (vagy majdnem ugyanezt) az anyagot ők is megkapják, hiszen ők fizetik.
  "a magyar gazdaságban ugyan a mezőgazdaság a tavalyi nagy aszály után növekedhet az idén"
  - a tavalyi csökkenés részbeni magyarázataként ugyanerről a GKI mintha ezt elfelejtette volna hangsúlyozni. Most hogy rosszabb színben lehet feltüntetni az idei kondíciókat, egyből előveszik azt, amiről tavaly még tudni sem akartak.
  1. JungHeinrich 2013.03.04. 06:17
  Smaragdfokozatú ügynökképző. Azért elég ciki, hogy a főnökök direktmarketing bulikban kerestek kiegészítő jövedelmeket még pár évvel ezelőtt. Pedig akkor volt bőven állami pénz is.”
 • 1. JungHeinrich 2013. március 04. 06:17
  „GKI-t bezaratni, felcsuti szent tisztitotuzzel felegetni, helyet jofajta hungarosoval beszorni. Eme bunos lelkek pedig meltokeppen bunhodtessek, ahogyan Kedves Vezetonk neve es hosi tettei bemocskoltattak ugy orok stadionepitesi munkara iteltessenek! Ez TUN-DER-ME-SE!!! VIVAT! VIVAT!VIVAT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok: Orbán saját bizalmasát teszi a jegybank élére

Matolcsy György jegybankelnöki kinevezéséről közöltek cikkeket a vezető osztrák és német lapok… Tovább olvasom