Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

GVH-bírság a bankoknak - az OTP-nek 3,9 milliárdot kell fizetnie

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) november 19-i döntésével tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9 milliárd 488 millió 200 ezer forint összegű bírságot szabott ki.
A GVH közleménye szerint az eljárás 2011. november 23-án indult, s a vizsgálat során kiderült, hogy az érintett vállalkozások 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között valósítottak meg jogsértést.

A GVH döntése szerint az OTP több mint 3,9 milliárd forint bírságot, az Erste 1,7 milliárd forintos, a Kereskedelmi és Hitelbank 983,3 milliós, a CIB Bank 835,4 milliós, az MKB 783 milliós, a Raiffeisen 583,6 milliós, az UniCredit 306,3 milliós, az UCB Ingatlanhitel Zrt. 63,2 milliós, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank 1 millió forintos, a Citibank pedig 800 ezer forintos bírságot kapott.

A GVH jogsértőnek minősítette az FHB Jelzálogbank magatartását is, vele szemben azonban mellőzte a bírság kiszabását, alapvetően két ok miatt. Egyrészt azért, mert az FHB passzív résztvevője volt a kartellnak. Másrészt pedig azért, mert az FHB-t eddig nem marasztalta el hasonló jogsértés miatt, míg a többi pénzintézet jogsértését a GVH a bankközi jutalékot vizsgáló eljárásban korábban már megállapította.

A versenyhivatal az egyes bankok esetében a 2011. évben az ingatlanfedezetű jelzálog-hitelezésből elért kamat-, jutalék- és díjbevételek összegéből indult ki. A kiszabott bírságok közötti nagyságrendi különbségek abból adódnak, hogy a pénzintézetek ezen bevételei között jelentős különbségek mutatkoznak és az egyes bankok jogsértésben betöltött szerepe is eltérő volt.

A versenyhivatal a rendelkezésére álló információk, különösen okirati bizonyítékok alapján (e-mail levelezések, belső feljegyzések) megállapította, hogy az érintett pénzintézetek egységes, átfogó terv keretében a hitelkiváltás intenzitásának csökkentése és a rögzített árfolyamú végtörlesztések visszafogása érdekében összehangolták magatartásukat.

Ennek részeként a végtörlesztéssel kapcsolatos stratégiára és az érdeklődő ügyfelekre vonatkozó információkat is megosztottak egymással, emellett egyes bankok kétoldalú egyeztetéseket is tartottak.

A GVH szerint mindezek alkalmasak voltak arra, hogy összehangolják a végtörlesztések korlátozására irányuló egyedi stratégiájukat.

A bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy az érintett pénzintézetek többsége az összehangolt stratégiát végrehajtotta, valamint azt, hogy a vállalkozások a hazai bankrendszer legnagyobb piaci szereplői, együttes piaci részesedésük meghaladja a 90 százalékot. Felróható továbbá a vállalkozásoknak, hogy összehangolt magatartásuk eltér az elvárható magatartástól, mivel jelentős mértékben korlátozta az érintett pénzintézetek közötti versenyt.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a fix árfolyamú végtörlesztés miatt a bankok veszteségeket szenvedtek el, valamint rövid idő alatt jelentős likviditási, munkaerőforrás és egyéb kapacitási korlátokkal kellett szembenézniük.

A bizonyítási eljárás során kiderült, hogy a bankok részvételével tartott egyeztetéseken résztvevő személy nem a Magyar Cetelem Bank Zrt., hanem a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó UCB Ingatlanhitel Zrt. nevében nyilatkozott. Így ez utóbbi vállalkozás jogsértését állapította meg a GVH, ezzel együtt a Magyar Cetelem Bankkal szemben megszüntette az eljárást.

Az eljárás kettős jogalapon, egyrészt a magyar versenytörvény, másrészt pedig – a tagállami érintettségre tekintettel – az uniós jog alapján volt folyamatban.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. szegarazs2 2013. november 24. 11:09
  „Pirát és az ő 41 bankja kedvéért lássuk, hányadán is állunk:
  A nagyok (1% részesedés felett): OTP, Erste, K&H, MKB, CIB, Raiffeisen, Unicredit, MFB, BB, FHB, Volksbank, Takarékbank. Ez 12 darab.
  Vannak a "duplikátumok", külön futnak, de egy-egy bank másik ága csak: OTP Jelzálogbank, FHB Jelzálogbank, Unicredit Jelzálogbank. Ez további 3.

  És vannak a kicsik (1% részesedés alatt, amelyik javáról fogadok, hogy a legtöbbünk azt sem tudja, hogy léteznek) : Commerzbank, Eximbank, Merkantil, KDB, Magnet (benyelte a Banco Popolare-t), Sopron Bank Burgenland, Magyar Cetelem Bank, Bank of China, Gránit, Pannon Takarék, Kinizsi, Mohácsi Takarék, DRB, Porsche, Banif Plus, Széchenyi, Hanwha, Credigen. Ez még 18 darab.

  Azaz összesen 33.
  Kedves Pirát, légy szíves felsorolni azt a további nyolcat.
  (Megjegyzem, magadtól a fenti 33-ból talán 15-20-at tudnál felsorolni.)”
 • 32. lszal1 2013. november 21. 13:28
  „31. szegarazs2: Nem állítom hogy mindenki szent, én sem vagyok hülye, én is itt élek, de van egy határ. Véleményem szerint a GVH törvénysértést büntet. Nagyon sajnálom azokat, akik "rossz" helyen érzik magukat a világban, de szerintem sokszor a kérdések akár ide is vezethetnek (a netről másoltam ki, nem sértésként):

  "A paranoid zavar vezető tünete a jól rendszerezett, sokszor gondosan kidolgozott téveszmék ill. téveszmerendszerek fennállása, melyek között belső logika érvényesül, és amelyek igazság tartalmában, valóságosságában a személy megingathatatlanul hisz. Ezek a téveszmék sohasem bizarrak, emiatt gyakran hihetőnek tűnnek, annál is inkább, mert a betegek sokszor magas érzelmi hőfokon, nagy meggyőző erővel hangoztatják kóros gondolataikat."

  Majd meglátjuk mi lesz, nem lesz annyiban hagyva egy ekkora büntetés.”
 • 31. szegarazs2 2013. november 21. 11:03
  „30. lszal1 2013.11.21. 09:04
  "GVH feladata a tisztességes piaci magatartás betartatása, biztos lehetsz benne, hogy jogos a büntetés"
  Te melyik országban élsz?
  Ki a legfőbb ügyész? Ki a Kúria elnöke? Ki az OBH elnöke? Pártunk és kormányunk ural mindent. Ezt az eljárást speciel Rogán indította/indíttatta. Akkor van-e ok megkérdőjelezni a GVH semlegességét? Biztos nem pártfegyver ez a döntés is?

  A kérdésekre te válaszolhatsz.”
 • 30. lszal1 2013. november 21. 09:04
  „A Generali-t, és az Alianz-ot is jól emlékszem hogy 7milliárdra büntették 2006-ban indult eljárás miatt? Ez nem bankellenes dolog, a GVH feladata a tisztességes piaci magatartás betartatása, biztos lehetsz benne, hogy jogos a büntetés, ha maradni fog. Be kell tartani a törvényeket. Ennyi. Feltételezem: A büntetés mértéke a piaci részesedés+a bevételek arányában lett meghatározva, úgy hogy büntetésként hasson. Ez a Te érdekeidet is védi, egyébként mindenki azt csinálna amit akar. Ki hiszi azt, hogy ezen egy normális ember ujjong? Ez elég sajnálatos dolog. Ki is a buta?”
 • 29. szegarazs2 2013. november 21. 07:59
  „Aki ujjong és kárörvend, az nem árt ha tudja, hogy ha menekülnek a bankok, akkor az országnak lőttek.
  Bankok nélkül nincs fejlesztés, nincs tőkemozgás. Ha a bankok elmennek, az a befektetőket is elriasztja. Oda a gazdaság. De majd kapálunk, jeeee.

  Lehet örülni, erre tanít a kormány, ezt neveli a sok buta emberbe bele, a bankellenességet. Feltételezem, majd az államcsődöt is rájuk fogja, mert "elmentek". Hogy ő üldözte el őket, arra persze csak az emlékszik, akinek van esze, és nem vette el a fidesze. :-)”
 • 28. kormoska 2013. november 20. 22:16
  „16.Qllancs

  Te nagyon keversz valamit!
  Az MKB bank az,amit eladásra kinálnak majd,de azt is csak 2015 után.
  Egy bank sem fog kivonulni csak úgy(és veszteségként leírni az itteni hiteleiket).
  A Volksbank nem jelentős Magyarországon,de az is csak úgy vonult ki,miután a bankot eladta az oroszoknak...,így lett a Volksbankból Sperbank.
  Bank helyébe általában bank jön.........,viszont az áthárítás ügyében borítékolhatóan igazad lesz!”
 • 27. kormoska 2013. november 20. 21:41
  „9.szegarázs2.

  Nyugi,Pirát kalóz mindenhez ért,mindenben otthon van!
  Egymaga megoldja a lakossági-vállalati hitelezés problémáját is,gondolom.
  A 41 Magyarországi bank közé besorolta az uzsorakölcsönnel foglalkozó(provident,cofidis stb)"vállalkozásokat+a fogyasztói csoportokat is:-)”
 • 26. Pirát 2013. november 20. 20:40
  „Láthatóan felsorakozott az összes húgyagytröszt, egy kis szolidaritási rettegésre a rablóbandák mellett...”
 • 25. ötös 2013. november 20. 18:36
  „Kedves Pirát! Neked egy bank és egy Párt is elég lesz! Meg tanulsz majd vigyázzba állni! Lehet, hogy az neked jó. Ízlés kérdése. Sokan viszont nem szeretnénk ezt. Néha használd az agyad, ne csak azt gondold, amit mondanak, hogy gondolj. Néha nézd meg , mi miért van. Akkor rádöbbensz hol tartasz.”
 • 24. Ebgondolat 2013. november 20. 17:29
  „7. ötös 2013.11.20. 14:21
  "Medig lehet hülyíteni az zembereket?????"

  Az ilyen pirát-féléket elnézve még nagyon sokáig! Ha ez a kurmány valamiben is jó, akkor az az agymosás. Azt világszinvonalon végzik.”
 • 23. Ebgondolat 2013. november 20. 17:26
  „Ennek a nagy bankellenességnek az lesz az első következménye, hogy rövidesen akár meg is feleződhetnek a pénzkiadó automaták! Lassan (lassan?) és biztosan haladunk a sötét középkor felé...”
 • 22. pala1964 2013. november 20. 16:59
  „pirát, te egyszerűen egy pont-pont-pont vagy... nyugodtan helyettesíthetsz...

  sok a bank? igen
  mikor jöttek ide? amikor még ígéretes terület volt Magyarország, amikor még nem akart senki kimaradni a versenyből... nem túl régen, hogy a koncetráció (felvásárlások formájában pl.) megvalósulhasson, na de nem is mostanában, amikor egy janicsárbirtok-kezelőt látnak, akinek a saját szemétdombján mindent és mindennek az ellenkezőjét is korlátok nélkül szabad...

  vannak bizony, akik dalolva eladnák a cégüket, az anyabankjaiknak sem hiányzik a veszteség, de egy ilyen országba a bolond visz pénzt.

  capisco?”
 • 21. pala1964 2013. november 20. 16:53
  „18, istenucse, igaz... a piti kis politikai bűnözők már odakerültek, most a nagyobbaknak kellene jönnie, azaz lássuk a kormánypártokat és kiszolgálóikat - mármint ha tényleg a legnagyobbakban gondolkodunk”
 • 20. pala1964 2013. november 20. 16:51
  „17, tudod, madarat tolláról.. eszerint elismered, hogy a Vezír sem egy patyolatfehér dicső lovag... na ebben egyet is értünk...

  amúgy ha egy intézkedéssel EGYSZERRE sértik több szereplő érdekét, és azok EGYSZERRE hasonló válaszokat adnak, akkor mi ebben a nonkonform???

  ha sokan egyszerre megéheznek, nem kell összehangolni, hogy betérjenek az üzemi menzára (már ahol van ugyebár)...

  egy átlagos választottbíróság szétzavarná a gvh-t - vagy dilettánsok, vagy elvtelenek, egyik rosszabb, mint a másik”
 • 19. fecskemadár 2013. november 20. 16:48
  „Minden banknak van vezetője, sok milliós havi fizetéssel, mert "nagy a felelőssége". Jogsértést követtek el. Nem a bank, hanem a nagy felelősségű vezetőik. A jogsértés büntetendő. Mivel nem a bank, hanem bankvezető személyek követték el akkor miért nem személyes felelősségre vonás következik? És nem pénzbüntetés!
  Ha egy TV csatorna megsért valamilyen adásra vonatkozó előírást, egy vagy két órára, esetleg fél napra letiltják a műsor sugárzását. Ezzel a sok nézőt büntetve véletlenül sem azt a személyt aki elkövette. (??????)”
 • 18. történész 2013. november 20. 16:44
  „Itt az idő,hogy a kis piti politikai bűnözők után egy-két bankos atyafi is a vádlottak padjára kerüljön...semmi más vád csak jogtalan haszonszerzés, isteni hatalomtól kapott korlátlan nagyságú törlesztő részletfizetés megállapítása és az adós rabszolgaság intézmény eddig büntetlen alkalmazása.”
 • 17. pachakuti 2013. november 20. 16:15
  „Túlzott rettegésre semmi ok.
  Nem a saját vagyonából fog fizetni (habár kb annyi lenne neki, mint nekünk egy közlekedési bírság) a személyes jó barát és focidrukker Csányi úr.”
 • 16. Qllancs 2013. november 20. 15:38
  „Gyanítom a bankok EZT se fogják lenyelni ! ÁTHÁRÍTJÁk a kisemberekre ! Nincs elég adó bevétel a kurmánynak..hiányzik a kasszából 17 milliárd ft .Majd beszedik bírság formájában !!

  A Raiffanzeen már csomagol ! Árúlják a bankot. Min többszáz ember utcára kerül !
  Az OTP nyeresége 1--9 hó : 135,269 milliárd ft !!!csak a 3 /4 évben volt :42 milliárd ft. a K&H is hasonló nyereséget könyvel el.”
 • 15. Linka11 2013. november 20. 15:25
  „Ha a bankok valakit megkárosítottak ,akkor mért nem a károsultak kapnak kárpótlást ?? A kormány az igazságosság képében tetszeleg,"mintha nekünk dolgozna" -de szó sincs erről !- Űzik ők is a maguk kisded játékait,ugyanúgy mint a bankok tették,-teszik !”
 • 14. pirosmanci 2013. november 20. 15:08
  „A betétesek pénzét így is le lehet nyúlni, nem csak úgy, mint a takarékszövetkezeteket. "Oszt jó napot!"
  Ki látott már kapitalizmust bankok nélkül?! Vagy megint Kádár rendszere - "létező szocializmus" - kell nekünk? Mert én más lehetőséget nem látok.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: szeptemberben öt százalékkal nőttek a keresetek

Idén szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 224 ezer forint volt. Tovább olvasom