Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Gyatra az álláskínálat

Csongrád megye - Rekordot döntött kedden az álláshirdetések száma lapjainkban: a Délmagyarország és a Délvilág előfizetőinek az egész megyében egyetlen lehetőséget kínáltak. Ez az egy cég ausztriai és németországi munkákat ígért teljes ügyintézéssel. Megnéztük, hogy Állást kínál rovatunk milyen segítséget nyújtott a korábbi években a munkanélkülieknek, minden esztendőben, ugyanazon a napon.
Mindössze egyetlen álláslehetőséget találhattak olvasóink a keddi újságban, Ausztriába vagy Németországba mehettek volna, akár segédmunkára is. Egy évvel ezelőtt, november 21-én se volt sokkal jobb a helyzet, de akkor még 5 hirdetés jelenhetett meg: ezekben ingatlanértékesítőt, adminisztrátort, telemarketingest, értékesítőt és darukezelőt kerestek. Tanár, közgazdász, jogász, bolti eladó, villanyszerelő, kőműves már akkor se kellett. 4 évvel ezelőtt, 2008. november 21-én viszont 23 állás közül választhattak a szorult helyzetbe került emberek, egy-egy hirdetésben pedig több embert is kerestek felvételre: pultosokat, eladókat és külföldi munkára vállalkozókat egyaránt. A paletta széles volt: építészmérnök, állatorvos, vegyész, könyvelő, gépjárművezető, szerelő is jelentkezhetett.A Csongrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának adatai szerint októberben közel 20 ezer (regisztrált) munkanélkülire alig 2360 álláslehetőség jutott az egész megyében, 10 emberre durván egy. Rákerestünk az egyik álláskereső internetes portál, a workania.hu Csongrád megyei kínálatára is: ebben az adatbázisban jelenleg 93 lehetőség szerepel, de egyenként átbogarászva őket az derül ki, hogy egyik-másik többször is szerepel. Ráadásul a Szegedi Tudományegyetem is most hirdette meg dékáni, tanszékvezetői, intézetvezetői pozícióinak betöltését, a 93-ból mintegy 30-at kellett ilyen okokból kiszűrnünk. A maradéknak 7 leendő ügyfélkapcsolati munkatárs, 6 szoftverfejlesztő, 2 árufeltöltő, 2 angol- és 1 testnevelő tanár, 2 könyvelő, 1-1 benzinkutas, autószerelő, gépkocsivezető, orvoslátogató, védőnő, klubvezető és takarító örülhet, a teljesség igénye nélkül. Mára eltűnt a hirdetésekből több, korábban keresett szakma, például a pék, a szakács, a hentes, a csontozó, a biztonsági őr, a CNC-esztergályos és az ács- állványozó.

Mínusz 20 ezer dolgozó
Tegnapi hír: a KSH szerint idén, az év első 9 hónapjában, szeptember végéig Magyarországon 2 millió 672 ezer fő volt alkalmazásban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a közszférában, valamint a nonprofit szervezeteknél. 2011-ben még 2 millió 691 ezren kaptak havi rendszerességgel fizetést, vagyis közel 20 ezer fő a mínusz: ennyivel dolgoznak most kevesebben, mint egy éve. Idén 88 ezer volt a közfoglalkoztatott, szeptemberig 4-szer annyian voltak, mint egy évvel korábban. A napokban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár jelentette be Szegeden: eddig 120 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2010-hez képest. Hogyan lehetséges ez, hiszen a KSH szerint 2010-ben ugyanannyian dolgoztak, mint 2011-ben, 2012-ben ráadásul csökkent az alkalmazottak száma. Az ok a számítás módszertana, valamint az is, hogy ha foglalkoztatottról van szó, akkor a teljes 15–74 év közötti korosztályt nézik, azokat is, akik az adatfelvétel hetében akár csak 1 órát is dolgoztak.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. roxper 2012. november 22. 18:24
  „"Csak talán nem azt, hogy a 2001-es 3,6%-os szegedi munkanélküliség 2011-re (két baloldali ciklus alatt) 10,6%-ra emelkedett? "

  Ma volt egy kis időm és utána tudtam nézni az újabb szkottika hazugságnak!

  A tények: 2011. október: 8.3%; 2012. szeptember: 9.7%
  (forrás: http://www.csmkh.hu/szakigazgatasi-szervek/itemlist/category/59-munka%FCgyi-k%F6zpont#felhivasok)

  Cirka egy év alatt úgy nőtt 1.4%-kal, hogy a munkanélküli ellátás maximum időtartamát levették 9 hónapról 3 hónapra, valamint csak az idei évben országos szinten 205e fő közmunkást alkalmaztak, hogy javítsák ezt a statisztikát, illetve szépen szétverték a munkanélküliek továbbképzését is! Ezek egyenes következménye hogy rengetegen kiestek a rendszerből anélkül hogy dolgoznának és mégis 1.4%-kal nőtt a munkanélküliség!

  Ha lesz még időm megnézem azt a bizonyos 2002-es statisztikát is és összehasonlítom az országos adatokkal! :P”
 • 82. macs 2012. november 22. 12:42
  „Most olvasom, hogy a Suzukinál 30%-os a magyar beszállítói arány, miért? A Tesco magyar beszállítókat keres, 22 kis és közepes vállalkozás jelentkezett. Hol a többi?
  Gedeon, igaz amit írsz, de az okokról nem beszélsz, miért?”
 • 81. Prustu 2012. november 22. 11:30
  „Egy kérdésem lenne bizonyára vannak akik jobban figyelik a más megyékben való elhelyezkedés esélyeit.
  Bács-Kiskun megyében , kimondottan Kecskeméten valóban jobbak a lehetőségek?
  Azt látom hogy az alapterülete Kecskemétnek nagyobb mint Szegednek a népesség szám pedig 46 ezerrel kevesebb, talán ebben rejlik a remény.
  Ahogy viszont nézem az álláskínálatokat Szeged és Kecskemétet összemérve, lényegesen kevesebb Kecskeméten a hirdetett állás.........eddig csak Workania-t néztem és munka.hu-t erre vonatkozóan.
  A ház árak nagyjából egy síkon mozognak Szegeddel.”
 • 80. lukrecia 2012. november 22. 11:26
  „78; nagyon tetszik az iromanyod. Ki lehet egesziteni sok egyebbel is. A kulfoldi bankokkal, melyek uzsora kolcsonoket adnak, a Francia es nemet kozmuszolgaltatokkal, melyek Europa legdragabb szolgaltatasait szamlazzank rank, es sok egyeb.
  Lenyeg mi a sajt kutfonkbol, nem tervezunk , nem teszunk semmit. Mindent kiarusitottunk, export -import aranyunk egyetlen nagybecsu gozgaszdaszunkat nem erdekli. menthetetlen orszag vagyunk”
 • 79. nobody13 2012. november 22. 09:59
  „Exdeus, köszi... Én már bármivel kiegyeznék, amiben nincs szex meg ügynökösködés :-(”
 • 78. gedeon 2012. november 22. 08:49
  „Kovács Jánost pontosan reggel 6 órakor ébresztette órája (made in China). Amíg a kávéfőzője (made in China) a reggeli kávét (product of Brasilia) csepegtette, lezuhanyozott, a hajszárítóval (made in Taiwan) megszárította a haját, a villanyborotvájával (made in China) megborotválkozott. Egy pólót (made in India) és farmert (made in Singapore) húzott. Lábait sportcipőbe (made in Korea) bujtatta. A kenyérpirítójából (made in Philippines) kinyert pirítóst reggelizett, majd menedzserkalkulátorán (made in Mexico) megnézte aznapi feladatait. Az óráját (made in Switzerland) beállította a rádió (made in China) alapján, beült autójába (made in Germany) és mint már hónapok óta, álláskeresésbe fogott. Az ismét eredménytelen nap végén János hazament, papucsot (made in China) húzott, fogott egy üveg bort (made in France) és bekapcsolta tévéjét (made in Japan). Amíg a brazil sorozatot nézte, elgondolkodott, miért nem talált ma sem egy jól fizető magyar munkahelyet?”
 • 77. Smerdis 2012. november 21. 23:26
  „mindegy, ezt a vitát én lezárom, örülj neki, hogy van munkád, de légy kicsit szerényebb. kívánom, hogy soha ne kerülj olyan helyzetbe, mint én. nekem cégem volt, de el kellett adnom, mert a feleségem súlyos beteg lett. két évig otthon ápoltam, most jobban van, másfél éve keresek munkát, de nem vesznek föl, mert túl sokat hagytam ki. mintha bármit elfelejtene az ember három év alatt... mindenütt huszonéves csajok ücsörögnek a fejvadész cégeknél és fogalmuk sincs az életről, munkáról, családról...”
 • 76. partizánok 2012. november 21. 23:12
  „68. grafika88 2012.11.21. 22:07

  " 2011. 2 millió 672 ezer adózó ---2012. 2millió691 ezer adózó = - 20 000 fő !!!"

  Adataid szerint, újraszámolva az plusz 20 ezer, nem?

  Ne idegesítsd fel magad ennyire,talán a matek is jobban fog menni.
  Ilyenkor a jót is rossznak látod,...
  Látod,látod.
  Nem olyan fekete az ördög, amilyenre itt egyesek festeni szeretnék.
  :-)
  Szép estét!”
 • 75. rózsakert 2012. november 21. 23:12
  „72.partizánok 2012.11.21. 22:51

  aha a 3 nyelvtudás miatt a többes szám...vagy csak simán kisebbségi érzés??????? partizánOK !!!

  nem dolgozni kell-hanem pénzt találni---szvsz sz.------munkával lehet pénzt keresni....de találni????????”
 • 74. Smerdis 2012. november 21. 23:09
  „72. partizánok 2012.11.21. 22:51

  igen, látom, hogy van munkád, ezért ilyen nagy a pofád.”
 • 73. partizánok 2012. november 21. 23:03
  „Egy kis ízelítő a világból a ügyeletes rinyálóknak:

  :-)

  "A beígért fellendülés helyett ugyanis a gazdaság lefelé tart. Rajoy reformjai nem hatnak, a népszerűsége hanyatlik, a szociális feszültségek pedig növekednek. Közben a munkanélküliség 26 százalékos, a fiatalok körében már elveszett generációról beszélnek. A gazdaság jelenleg 1,4 százalékkal csökken, az államadósság jelenleg a GDP 90 százaléka körül áll."

  http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/felfalnak-a-patkanyok-spanyolorszag-az-osszeomlas-szelen-391755

  " Több ezer diák vonult fel szerdán Londonban a felsőoktatás költségei és a szociális juttatások csökkentése ellen tiltakozva.
  A jórészt békésen lezajlott demonstráción a brit Országos Diákszövetség (NUS) becslése szerint tízezren vettek részt.

  A brit egyetemi diákság különösen a Konzervatív Párttal koalícióban kormányzó Liberális Demokratákra haragszik. A párt ugyanis a 2010-es parlamenti választásokon azzal az ígéretével nyerte el a diákok és szüleik jelentős részének támogatását, hogy nem fog hozzájárulni a felsőoktatási tandíjak emeléséhez, kormányra kerülése után azonban megszavazta a tandíj felső határának jelentős emelését. "

  http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/21/19/Tobbezres_diaktuntetes_Londonban_.aspx”
 • 72. partizánok 2012. november 21. 22:51
  „"kelj csak fél ötkor minden nap, én nem ezért tanultam annyit amennyit. lehet hőbörögni, de akkor is így van. és éjszakázni sem fogok, hanem a családommal leszek."

  Ez sok mindent elárul.
  "Köszönöm,nincs több kérdésem."
  :-(

  Egyébként felsőfokú végzettségem van és három nyelven beszélek.
  Igaz egyikből sincs "nyelvvizsgám".
  :-)
  Viszont van munkám.
  :-)

  Szép estét!”
 • 71. partizánok 2012. november 21. 22:46
  „" Vajon miért költöztek el 25 000 plNémetországba ..csak ebben az évben ??"
  Újabb csúsztatás,hangulatkeltés és rinyálás?

  "Az uniós tagországok között Magyarország a bevándorlók száma alapján a negyedik helyen áll. Az első Lengyelország csaknem százezer fővel, a második Románia, a harmadik pedig Bulgária. Az első fél évben Németországból Magyarországra 13 023-an költöztek el, a vándorlási mérleg - a be- és kivándorlók különbsége - így 12 392 fős többletet jelez."

  Tehát a nettó kivándorlás kb. 13 ezer.

  Ez is sok, de ez van.

  Hangulatkeltésnek a 25 ezer viszont sokkal jobban hangzik.
  :-)

  http://hvg.hu/gazdasag/20121115_Fel_ev_alatt_25_ezer_magyar_koltozott_Nem#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_11_15”
 • 70. Smerdis 2012. november 21. 22:26
  „66. partizánok 2012.11.21. 21:05

  lapozd fel az értelmező szótárt az "irónia" vagy "ironizál" címszavak valamelyikénél.

  oké, majd átképzem magam fémmegmunkálónak te borzasztóan okos ember. ne nagyképűsködj itt nekem. amúgy meg nekem pont az a bajom, hogy nem ismerek senkit. lehet, hogy fémmunkásnak be lehet kerülni ismerős nélkül, de sajnos komoly pozíciókban már elkél az ismeretség. vagy komolyan azt hiszed, hogy ez már nem az a világ? most kezd csak igazán az lenni...

  kelj csak fél ötkor minden nap, én nem ezért tanultam annyit amennyit. lehet hőbörögni, de akkor is így van. és éjszakázni sem fogok, hanem a családommal leszek.”
 • 69. partizánok 2012. november 21. 22:24
  „"Jövőre adják át a győri Audi Hungaria Motor Kft. új járműgyárát, 2015-től pedig jön a második ütem, újabb hatalmas kapacitásbővítéssel - értesült az Autopro szakmai honlap. "
  http://privatbankar.hu/kkv/audi-butasag-lenne-nem-tovabb-fejleszteni-gyorben-252713

  Tessék itt vannak a munkahelyek.”
 • 68. grafika88 2012. november 21. 22:07
  „A jó állások --sohasem a hírdetésekben vannak. Csak is ismeretség álltal lehet jobb munkát találni.Meg se hírdetik. Ami van pl. mind kivétel nélkül : Pest megyében van .
  Vajon miért csökkent --8 hónap alatt - 20 000 a dolgozók, adófizetők száma ?, munkanélküli --3 hónap után kikerül a rendszerből ! nem lehet ennyi igőn belől találni SEMMET ! 2011. 2 millió 672 ezer adózó ---2012. 2millió691 ezer adózó = - 20 000 fő !!!
  Hányan vannak AKIKET már sehol se jegyeznek ????Miért pont Csongrád megyében a legtöbb a munkanélküli ?? és 40 % a pályakezdő fiatal ?? Vajon miért költöztek el 25 000 plNémetországba ..csak ebben az évben ??
  Ha interneten keresel állást, és elküldöd : pl. 25 helyre ..még csak nem is válaszolnak rá !”
 • 67. Echi 2012. november 21. 21:05
  „Nobody13: na ebben nagyot tévedsz, mert ez nem így van. Igen, vannak állások, amelyekre tényleg meg van már előre a megfelelő ember, de azt a falon te nem fogod látni, mert azokat nem hirdetik. Amit a falon látsz, arra nincsenek meg az emberek. Az más kérdés, hogy a munkáltató esetleg elfelejt szólni egy kirendeltségen, hogy bocsi, már betöltöttük... Úgyhogy mondom: rosszul mondta az a bizonyos ismerősöd.”
 • 66. partizánok 2012. november 21. 21:05
  „46. roxper 2012.11.21. 17:38

  "Felesleges volt bekopiznod, ebből jó ha 50 Csongrád megyei meló,"

  Tudom.
  Csak kíváncsi voltam, hogyan lehet mindenben hibát találni, elutasítani és csípőből megmagyarázni,miért nem lehet.
  Nem egy konstruktív hozzáállás.
  A munkaadók sem szeretik az ilyen munkaerőt.
  :-)
  Egyébként Dunán-túlon lasszóval fogják a jó fémmegmunkálókat.
  Igaz ott teljesíteni is kell.
  Egy ismerősöm a külföldi x@rkaparásból jött haza és helyezkedett el ott.
  Vígan él.

  49. Smerdis 2012.11.21. 17:50

  " oktatás, tudomány 26 állás, idegenforgalom 67 állás? és ez az egész országra vetítve te nagyon okos ember. "

  Hát igen, sajnos ez van.
  Válság van.
  És bizony termelői munka, az amire van kereslet.Nem csak nálunk.
  Ez a piac törvénye.
  Vagy átképzi magát az ember vagy marad a rinyálás és a sült galamb várás.
  :-)

  "gondolom Te is az egész napodat álláskereséssel töltöd."

  Rosszul gondolod.
  De bele nézek néha, hátha van valami kedvemre való és akkor váltok, ha megéri.
  Egyébként nem a szakmámban és nem végzettségemnek megfelelő helyen dolgozok.
  Vagy dolgozok vAgy idejárok szidni mindenki, hogy nem ad munkát.
  :-)

  " szerintem benyomott valami ismerős egy munkahelyre ahol ráérsz netezni..."

  Ne magadból indulj ki!
  :-)
  Lehet te csak így tudod elképzelni az munkát?

  A héten fél 5-kor kelek mindennap és 15.30-kor érek haza.
  A jövő héten éjszakás leszek.Ilyenkor nem láthatsz a neten.

  Miden nap 1 órával előbb bemegyek.
  Elképzelhetetlen számodra , ugye?
  Nem szeretem, de nagyon jól fizet.
  :-)

  És még életemben nem volt "sógor-koma-jóbarát" munkahelyem.
  Csak versenyszféra.

  Ismeretlen fogalmak ugye?
  :-)”
 • 65. Smerdis 2012. november 21. 20:49
  „57. FMS 2012.11.21. 18:54

  igen, az előző hozzászólásoddal már bizonyítottad szellemi képességeid. egyébként lehet, hogy tényleg jobb lenne, ha annyi eszem lenne, mint neked. végeztem volna egy szakmunkásképzőt, aztán én is kijárnék zárat szerelni ötvenezerért számla nélkül.”
 • 64. exdeus 2012. november 21. 20:34
  „Kedves 59, nem akarom a Lidl-t védeni, de az, hogy nem kaptál visszajelzést, nem azt jelenti, hogy nem böktek rá. Felugrik egy ablak, aztán vagy az igenre kattintasz vagy a nemre. Másrészt még ha el is küldi a visszaigazolást, az sem az olvasást jelenti, hanem csak annyit, hogy megnyitották a küldött üzenetedet.
  Remélem, mielőbb megtalálod a megfelelő állást!”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: 219 700 forint volt a bruttó átlagkereset

Az első kilenc hónapban 219 690 forint volt a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban. Tovább olvasom