Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Gyengült a forint, a svájci frank 225 forint felett

Tovább gyengült a forint, szerda reggel egy euró 288,59 forintot ért a nemzetközi devizapiacon, a svájci frankot pedig 225,13 forinton jegyezték, ami újabb történelmi mélypontot jelent a svájci frank/forint árfolyam mozgásában.
Egy nappal korábban az eurót 286,50 forint körül, a svájci frankot pedig 221 forint körül jegyezték. Estére a frank átlépte a 224 forintos határt, míg az euróval kevéssel 288 forint alatt kereskedtek.

Elemzők szerint a forint gyengülése részben külső tényezőkkel magyarázható. Az árfolyam alakulásában meghatározó szerepe van a nyáron végzett uniós banki stressztesztek állítólagos megbízhatatlanságáról szóló híreknek, amelyek hatására az euró gyengülni kezdett a dollárhoz és a svájci frankhoz képest is. Ugyanakkor a forintot az is sújtja, hogy nem szűnik a bizonytalanság a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap kapcsolata körül. A forint így a következő napokban tovább veszíthet értékéből - írta szerda reggeli jelentésében a DowJones amerikai gazdasági hírügynökség.

Száz japán jen 272,07 forintot ért szerda reggel, az egy nappal korábbi 266,60 és az előző esti 270,64 forint után.

A dollárt 227,10 forinton jegyezték szerda reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon, a kedd reggeli 223,98 és a kedd esti 226,15 forint után.

Olvasóink írták

 • 12. unknown 2010. szeptember 08. 16:37
  „A hvg.hu-n jelent meg az alábbi fél órával ezelőtt, a Financial Timesből átvett cikk.

  "Orbán Viktor azzal segíthetne a legtöbbet a devizahiteleseken, ha kormánya megújítaná a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal - írja Chris Bryant a Financial Times újságírója a londoni gazdasági napilap blogján.

  ,,A magyar devizahitelesek véreznek a forintesés miatt" című írásában - a témával a tekintélyes lap hasábjain már többször foglalkozó - Bryant feleleveníti, hogy magyarországi lakossági-, és üzleti hitelek 70 százaléka deviza alapú, és ennek többségét a frankhitelek adják. Ezek nagy részét 160-170 forintos árfolyam mellett vették fel, de mostanra a forint rekordmélységbe csúszott, és egy svájci frank ára a 226 forintot is elérte.

  A forint gyengülését nem csak a külső tényezők, így a frank erősödése okozza ­- írja Bryant. Nyomás belülről is érkezett: Orbán Viktor kedden megerősítette, hogy nem tart szükségesnek egy újabb IMF-hitelt. Az elemző megjegyzi, hogy az önkormányzati választások előtt nem várható változás a kormány hozzáállásában, holott a miniszterelnök éppen azzal tehetné a legtöbbet a devizahitelesek érdekében, ha kormánya megújítaná a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. Ez azonnal megnyugtatná a piacokat és csökkentené a magyar devizahitelesek törlesztőrészleteit."

  Eddig az anyag. Azt mondja meg nekem valaki, miért nem megnyugtató az, hogy köszönjük, nem kell felvennünk további (persze kamatra adandó) hitelt az IMF-től, úgy néz ki, hogy uraljuk a helyzetet. S ha később mégis kell, majd jelentkezünk. Köszönjük az eddigi segítséget. Így is hitelekből fizetjük a korábban felvett hiteleket (összes tartozásunk 80 milliárd euro), mivel lennénk előrébb, ha újabb hiteleket vennénk fel? Kiknek lenne ez az érdeke, he?????”
 • 11. unknown 2010. szeptember 08. 15:40
  „6. dave-id: "...Nekem egy mondat maradt meg a mélyrepüléssel kapcsolatban, asszem, nyár elején hangzott el: "A magyar gazdaság csődközeli állapotban van, hamarosan Görögország sorsára jutunk..."
  Nekem a Bajnai kormány pénzügyminisztere Oszkó Péter nyilatkozata jutott eszembe erről azt követően, hogy kénytelenek voltak 2008-ban hitelért fordulni az IMF-hez és az EU-hoz az államcsőd elkerülése érdekében. Oszkó Péter nyilatkozta többször is, nem is tagadta, hogy ezért kellett 20 milliárd euro kölcsönhitelért fordulni e szervezetekhez. Érdekes, ez oké volt, semmi gond vele, nem ezért változott a forint megítélése. Csak ha a Fideszesek szájából hangzik el, akkor a világ bankárai sikítanak, mint vénasszonyok, igaz!? Naponta olvasom a híreket a világ tőzsdéiről. Ha bal lábbal kel fel valamelyik tőzsdeguru akármelyik sarkában a világnak, máris megy az árfolyam tili-toli. Napról-napra. Naponta akár többször is. Semmi ráhatásunk nincs. Aznap pénteken, amikor Kósa nyilatkozott, a francia kormány pénzügyminisztere mondta azt, hogy az euro túlértékelt a dollárhoz képest (1,3 dollárt ért 1 euro) és helyénvaló lenne az 1 az 1-hez árfolyam. Ezért nem cseszegeti senki a franciákat. Csodálkozom azon, hogy bárki hiheti itthon a hazában, hogy a magyar forint értéke csóválja a tőzsde árfolyamokat és ez ellen bármit is tehet a "csodatevő fidesz". Mely kormány idején szabadult rá a lakosságra a svájci hitel felvétel lehetőség?”
 • 10. Mogorva 2010. szeptember 08. 15:32
  „"Szász Károly a felügyelet szerdai sajtótájékoztatóját követően újságíróknak azt mondta: a devizahitelesek gyakorta még mindig előnyösebb helyzetben vannak, mint akik forinthitelt vettek fel, és a fizetési képességük is jobb, kisebb a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya, mint a forinthiteleknél.

  Hangsúlyozta: az ügyfelek nem várhatják el, hogy az állam őket minden körülmények között kisegíti, szerződésben foglalt kötelezettségeiknek eleget kell tenniük. A szolgáltatóknak pedig arra kell törekedniük, hogy egyedi megoldásokat találjanak, és tartózkodniuk kell az ügyfelek számára hátrányos szerződésmódosítástól."”
 • 9. Tapasztalt 2010. szeptember 08. 15:02
  „summázva a hozzászólásaitok eredője: a forint tartós gyengülése......és hol a csodatevő fidesz?”
 • 8. frakk 2010. szeptember 08. 12:07
  „2: Re . Teljesen igazad van , a laikusokra meg hagyd rá. Addig mig Simor lesz az MNB elnők ne várjunk csodákat. Nem véletlenül ragaszkodik a hatalmához , ő az ország legnagyobb tőzsde játékosa. Az offshore számlája meg csak növekszik. Nem néznek ezek senkit sem embert, sem hitelest , ha shortolnak, vagy longolnak”
 • 7. gróf 2010. szeptember 08. 12:00
  „5. hozzászólás THK 2010.09.08. 11:45

  Bocs, nekem Jen hitelem van és ugyanúgy , ugyanabban az arányban mozog mint a svájci frank a forinthoz képest. Az USA dollár is erősödik.
  Gondolod a svájci jegybank összejátszik a japókkal és ajenkikkel?
  Ha utánanézel kiderül, hogy a török líra és a dél- koreai won is erősödik a forinttal szemben!”
 • 6. dave-id 2010. szeptember 08. 11:54
  „4. Lehet, hogy én vagyok az alultájékozott, de a CHF-HUF árfolyam akkor már régen mélyrepülésben volt, mikor a CHF erősödött az EUR-val szemben.
  Nekem egy mondat maradt meg a mélyrepüléssel kapcsolatban, asszem, nyár elején hangzott el: "A magyar gazdaság csődközeli állapotban van, hamarosan Görögország sorsára jutunk"
  Én akkortájt tapasztaltam először egy durva HUF gyengülést.
  Utána meg az IMF-el történt b*szakodás miatt gyengült a HUF.
  Szerintem ez nem (csak) a bankok hibája jelen esetben.”
 • 5. THK 2010. szeptember 08. 11:45
  „3,
  mert az erősödik ész nélkül.

  Annyira, h ezt valszeg már nem fogja a svájci jegybank sem tűrni sokáig, mert ők is belebuknak a rengeteg bedőlt hitelbe”
 • 4. THK 2010. szeptember 08. 11:43
  „2,
  honnan veszed ezt a hülyeséget, h itthon játszadoznak?

  A CHF az euróval szemben is rekordszintre jutott: 1.29 az aránya (egy hónapja még 1.39 volt, egy éve pedig 1.5 fölött...), ezért van a Ft-hoz képest is ilyen magasan

  itthon senkinek nincs ahhoz elég eszköze, h ezt elérje - vagy megfordítsa
  (természetesen a forint gyors lerontásához elég egy-két ügyes nyilatkozat is - de most nem arról van szó)”
 • 3. gróf 2010. szeptember 08. 09:56
  „Miért a svájci frankot szidjátok?
  Minden erősödik vagy a forint gyengül?”
 • 2. igazságkereső 2010. szeptember 08. 09:46
  „Most már úgy isten igazából azt lenne jó megtudni,hogy ugyan kit is lehetne megkérni arra,hogy fejezzék be a Magyarországon zajló svájci frankkal "játszadozó" tevékenységet, hiszen már semmi köze nincs ennek sem Svájchoz,sem annak pénzneméhez.Ez kizárólag a magyarországi bankok, bankárok súlyos "játéka"mellyel akarva-akaratlanul teszik tönkre emberek tíz-és százezreit,vagy ez is a szándék? Ezt jó lenne végre tisztázni,hiszen bizonyított tény, hogy a magyar bankok, az általuk hangoztatott "válság" idején 300-350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert! Akkor miről is szól itt a történet,miért ugrasztják itt ebben az országban össze az embereket is?! Van ebben az országban felelős ember aki meg tudja ezt magyarázni,hogy mi és miért folyik itt ebben az országban? Nem a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot kellene itt létrehozni,hiszen nem lenne más mint magántulajdon államosítása, ha nem a CHF 2008 nyarán érvényes árfolyamát kellene visszaállítani, + 4 -5 %inflációt felszámítva kell megállapítani a devizahitel havi törlesztőrészletét és mindjárt fizethetővé is válna a felvett devizahitel, melynek felvételére egyébként akkor maguk a bankok predesztinálták az embereket!Miért nem lehet, miért nem akarják ezt a formát meglépni, hiszen nyertek már a bankok, bankárok annyit,hogy nyugodtan be lehetne fejezni a CHF magyarországi és tisztességtelen árfolyam játékát!!”
 • 1. gedeon 2010. szeptember 08. 09:38
  „Ez már a katasztrófa felső foka, sajnos saját bőrömön tapasztalom.
  Kívánságműsor
  - Szeretném kérni a Neoton Famíliától a ,,220 felett" című számot. Küldeném a svájci frank hiteleseknek és mindenkinek, aki szereti."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem olyan jól élünk, mint a svédek?

Egy olasz pincér 2 év alatt 1020, egy magyar 707 eurót költ iPhone 3GS-ére. Viszont amíg a talján havi 1379 eurót keres, magyar társa alig 300-at. Lehúzás a köbön. Tovább olvasom