Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyengült a forint a svájci frankkal szemben

Az euróval szemben szűk sávban ingadozott, a svájci frankkal szemben gyengült a forint pénteken, elveszítve előző napi nyereségének egy részét.
Az eurót délután fél ötkor 282,47 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délután fél ötkor tartott 282,65 forint után.

A dollárt 216,95 forinton jegyezték 1,3026 dolláros euróárfolyam mellett a csütörtök délutáni 215,94 forintos és 1,3096 dolláros jegyzések után.

A svájci frankot 214,92 forinton jegyezték 213,36 forint után, száz japán jent pedig 253,05 forinton a csütörtök délutáni 252,08 forinttal szemben.

A forint erősödése csütörtökön még több oldalról kapott támogatást a devizapiacokon, ennek köszönhetően erősödhetett a svájci frankkal szemben, az euró ellenében viszont stagnált. A főbb deviza-keresztárfolyamokat csütörtökön a svájci jegybank monetáris tanácsának kamatdöntést indokoló nyilatkozata "rendezte át", amit a piacok a frank erősödésének megfékezésére tett verbális intervencióként értékeltek.

Az euró és a dollár ennek köszönhetően erősödött a svájci frankkal szemben, így áttételesen a térségbeli devizák, közöttük a forint is nyereséget tudott elkönyvelni a svájci frank ellenében. Az euró/frank árfolyam csütörtökön 1,3100 környékéről rövid idő alatt 1,3300 fölé szökött fel, ezzel párhuzamosan a frank/forint árfolyam 215 környékéről 213 alá zuhant.

Pénteken a svájci frank euróval szemben elért árfolyamnyeresége már jórészt megsemmisült: a délelőtti 1,34 közeli értékekről az euró/svájci frank jegyzés 1,32 alá húzódott vissza, és délután fél öt előtt már 1,3170 környékén járt. A nap folyamán elért legerősebb euróárfolyam 1,3391 svájci frank volt. Az eurót közel egy hónapja, augusztus 19 óta nem jegyezték ilyen erősen a svájci frankkal szemben.

Pénteken a forint árfolyama egyrészt az euró/dollár árfolyamot alakító nemzetközi hatásokra reagált, másrészt ki volt téve annak, hogy az euróval szemben ismét erősödött a svájci frank. Napközben emiatt nagyjából egy forint széles tartományban ingadozott az euróval szemben, 282 és 283 forintos euró jegyzések között, a frankkal szemben pedig 211 forint közeli jegyzésekről 215 közelébe gyengült vissza.

A devizapiacokon a következő hetekre sem várják, hogy a forint árfolyama elszakad a térségbeli devizák árfolyamát mozgató nemzetközi hangulati hatásoktól. Mivel a piacokon pozitív fogadtatásra talált a kormány által több alkalommal is tett elkötelezettség az uniós deficitcél tartására, a forint a kormány gazdasági programjának önkormányzati választásokat követő ismertté válásáig "mentesült" a nagy nemzetközi hitelminősítők negatív lépéseinek következményeitől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb céget számoltak fel

Csongrád megye - Az elmúlt 2 évben mintegy 29 ezer vállalkozás jutott a felszámolás sorsára, azaz a… Tovább olvasom