Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Gyengült a forint csütörtökön

Az eurót csütörtökön délelőtt 293,50 forinton, a svájci frankot 239,48 forinton jegyezték.
10:00 Az amerikai Fed hosszú lejáratú kötvényhozam-csökkentő művelete jelentős dollár erősödést vont maga után, borús gazdasági előrejelzésére a piaci kockázatkerülés fokozódott, az euró és a térségbeli devizák gyengültek.

Az eurót csütörtökön délelőtt tíz órakor 293,50 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. Szerdán délután 289,37 forinton állt a jegyzés. Csütörtök reggel a legerősebb euró árfolyam 295,56 forint volt, amire utoljára 2009 áprilisában volt példa.

A svájci frank jegyzése csütörtök délelőtt 239,48 forint, szemben a szerda délutáni 236,07 forinttal. Csütörtök reggel 241,59 forinton is állt a svájci frank jegyzése.

A dollárt 217,19 forinton jegyzik a szerda délutáni 211,47 forint után. A dollár árfolyama csütörtök reggel 218,16 forinton is járt, ahol utoljára az idén január elején jegyezték.

A japán jen jegyzése 2,8437 forint a szerda délutáni 2,7675 forint után. Szerdán 2,8200 forint volt a legerősebb jen jegyzés. A jen csütörtökön 2,8474 forinton érte el új rekordját.

A dollár hét havi csúcsra erősödött csütörtökre virradóra a nemzetközi deviza kereskedelemben a főbb devizákkal szemben. A Fed kétnapos monetáris tanácsülését követően a gazdaságot fenyegető "számottevő negatív kockázatokkal" indokolta a hosszú lejáratú államkötvények hozamát csökkenteni hivatott portfólió-átalakítási programját.

A piacok által "Csavar hadműveletnek" (Operation Twist) nevezett műveletben a Fed a hosszabb távú állampapírok hozamait kívánja csökkenteni a jelzálogpiaci és vállalati kamatszintek mérséklése érdekében. A Fed hosszabb lejáratú papírokat vásárol a rövidebb lejáratú papírok eladásából származó összegből.

A "Fed-csavar" maga nem érte váratlanul a piacokat, de a gazdasági kilátásokról alkotott borús kép kockázatkerülési hullámot indított el a nemzetközi piacokon, jelentős gyengülést idézve elő a kockázatosabb befektetési eszköznek tekintett devizák körében, gyengítve az euróövezeti stabilitási aggodalmakkal egyébként is terhelt eurót. Az eurót csütörtök kora reggel 1,3550 dollár környékén jegyezték a szerda késő délután jellemző 1,3750-es árfolyam szint után.

Az euró a jennel szemben tíz éves mélypontra esett a jen hagyományosan betöltött befektetési menedék szerepének köszönhetően, ami forintban is rekordra emelte a jen árfolyamát.

A svájci frank a csütörtöki nyitás után gyengült a főbb devizákkal szemben, mivel makacsul tartják magukat azok a piaci híresztelések, hogy a svájci jegybank 1,20 frankról 1,25 frankra emeli meg az euró árfolyamának alsó tűréshatárát. A várakozások az euró árfolyamát már néhány napja 1,22 frank fölé emelték az 1,20-as bejelentés után kialakult 1,2050-1,2100 körüli szintről. Csütörtök délelőtt a frankot 1,23 euró közelében is jegyezték.

A svájci frank gyengülése az euróval szemben a kora reggeli 240 forint feletti jegyzésekről 239 forint alá nyomta le a frank árfolyamát.

7: 00 A Fed hosszú távú kötvényhozam-csökkentő művelete jelentős dollár erősödést vont maga után, a kockázatkerülés fokozódott, az euró és a térségbeli devizák gyengültek. Az eurót röviddel hét óra után 294,00 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben csütörtök reggel. Szerdán délután 289,37 forinton állt a jegyzés, szerdán nap közben a legerősebb euró árfolyam 293,62 forint volt.

A csütörtök reggeli euró árfolyamra 2009 áprilisában volt utoljára példa. A svájci frank jegyzése csütörtök reggel 240,45 forint, szemben a szerda délutáni 236,07 forinttal. Szerdán a legerősebb svájci frank árfolyam 240,62 forint volt. A dollárt 216,98 forinton jegyzik a szerda délutáni 211,47 forint után.

Szerdán 215,23 forinton érte el a dollár aznapi legerősebb árfolyamát. A csütörtökivel közel megegyező árfolyamon a dollárt utoljára az idén január elején jegyezték. A japán jen jegyzése 2,8269 forint a szerda délutáni 2,7675 forint után. Szerdán 2,8200 forint volt a legerősebb jen jegyzés. A jen csütörtökön 2,8324 forinton érte el új rekordját. A dollár hét havi csúcsra erősödött csütörtökre virradóra a nemzetközi deviza kereskedelemben a főbb devizákkal szemben.

A Fed kétnapos monetáris tanácsülését követően a gazdaságot fenyegető "számottevő negatív kockázatokkal" indokolta a hosszú lejáratú államkötvények hozamát csökkenteni hivatott portfolió-átalakítási programját. A piacok által "Csavar hadműveletnek" (Operation Twist) nevezett műveletben a Fed a hosszabb távú állampapírok hozamait kívánja csökkenteni a jelzálogpiaci és vállalati kamatszinteket mérséklése érdekében.

A Fed hosszabb lejáratú papírokat vásárol a rövidebb lejáratú papírok eladásából összeggel. A "Fed-csavar" maga nem érte váratlanul a piacokat, de a gazdasági kilátásokról alkotott borús kép kockázatkerülési hullámot indított el a nemzetközi piacokon, jelentős gyengülést idézve elő a kockázatosabb befektetési eszköznek tekintett devizák körében, gyengítve az euróövezeti stabilitási aggodalmakkal egyébként is terhelt eurót.

Az eurót csütörtök kora reggel 1,3550 dollár környékén jegyezték a szerda késő délután jellemző 1,3750-es árfolyam szint után. Az euró a jennel szemben tíz éves mélypontra esett a jen hagyományosan betöltött befektetési menedék szerepének köszönhetően, ami forintban is rekordra emelte a jen árfolyamát

Olvasóink írták

  • 2. papsajt 2011. szeptember 22. 21:52
    „Hat hetes mélységbe esett az olajár 2011.09.22 21:23

    A kockázatos eszközöktől való szabadulás hatására 6,3%-os zuhanást szenvedett ma el a WTI novemberi árfolyama, mely így 80,51 dolláros hat hetes mélységben zárt.”
  • 1. igazságkereső 2011. szeptember 22. 11:36
    „Többször leírtam, most megismétlem: Magyarországon a fiskális spekulációt, a multikulturális simlit kellene már végre befejezni, és akkor "nem ugrándozna" a magyar fizetőeszköz,annál is inkább, mert Magyarország nem tagja az euroövezetnek, és ebből az egész virtuális változtatásokból csak is kizárólag a bankok jöhetnek ki jól és ezért is kellene kormányzati, törvényi intézkedéssel végleg meg kellene szüntetni a magyarországi devizaüzérkedést,mert erről szól itt a történet és nem másról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátszél a pálinkafőzésnek

A kormány továbbra is a gyümölcsből készült szeszes italokat pártolja. Megy is az üzlet a főzdékben. Tovább olvasom